Главная » 2009 » Сентябрь » 20 » Три мільйони літрів молока вилили на поля
13:01
Три мільйони літрів молока вилили на поля
16 вересня бельгійські фермери вилили на поля неподалік міста Сіне 3 млн л молока. Розбризкували його із цистерн. Так хотіли змусити місцевих заготівельників підняти закупівельну ціну до 0,5 євро (6 грн. — ”ГПУ”). Зараз за літр платять 0,2 євро (2,35 грн. — ”ГПУ”). Це не покриває витрат на виробництво. 

— Ми продаємо якісне молоко. Хочемо, аби за нього платили відповідно, — говорить голова асоціації бельгійських фермерів Ервін Шопге. — Останнім часом продукт закуповують у Східній Європі — там він значно дешевший. А ми залишаємося у збитку. 

До бельгійців долучилися французькі колеги — збирали молоко для акції протесту. У Франції його закуповують у середньому по 0,25 євро за літр. Фермери відмовляються здавати продукт підприємцям, а відвозять до дитбудинків та притулків для бідних. 

Ціни на сільськогосподарську продукцію і далі падають — лише за серпень молоко в країнах ЄС подешевшало на 1%. Європейські фермери запевняють, що збанкрутують, якщо влада їм не допоможе. 

В Україні заготівельники купують молоко по 0,9–1,2 грн/л. Виплати часто затримують. У крамницях пакет коштує приблизно 5 грн. Аби перешкодити занижуванню ціни на продукт, селяни об’єднуються в кооперативи. Домовляються не здавати молоко дешевше як по 1,20 грн/л. 
 
Марина ГРУДІЙ, Gazeta.ua 


Категория: світ | Просмотров: 553 | Добавил: onok | Теги: Бельгія, Протест, виробництво, Молоко, фермери | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]