Главная » 2009 » Сентябрь » 30 » Нелегальне газове опалення доведеться легалізувати
13:01
Нелегальне газове опалення доведеться легалізувати
Нове ЗакарпаттяВчора прес-конференцію  щодо підготовки до нового опалювального  сезону у прес-центрі “Нове Закарпаття”  дали представники підприємств  пов’язаних з теплопостачанням обласного центру.

Головний  інженер КП “Уж-тепло” Дмитро Петрина поінформував, що підприємство готує  до початку опалювального сезону 28 міських котелень і 22 ЦТП.  Розпорядженням міського голови створений і працює оперативний штаб, який контролюватиме хід підготовки до зими.  Рішенням останньої сесії виділені додаткові кошти для КП “Уж-тепло” на закупівлю засобів, необхідних для підготовки котлової води, фільтрів тощо.  На балансі у КП “Уж-тепло” також перебувають 22 об’єкти ЗОШ і дитсадків. За останні роки в місті активно будувалися автономні котельні, а ужгородці  облаштовували квартири індивідуальними газовими котлами, таким чином користувачами послуг КП “Уж-тепло” на сьогодні є 16, 7 % населення (у 2006 р. це було 25 тис. людей). Міська влада утримує тенденцію на закриття котелень-монстрів, які “поїдають” кошти. Так, котельня “Південна “(обігріває буд. №№ 149, 153 по вул. Капушанській та ще кілька квартир) за добу при мінімальному режимі спалює 40 тис. куб м газу, а бюджетні організації, які вона забезпечує теплом (ЗОШ № 19, ПТУ № 20, два дитсадки), мають місячну потребу 80 тис. куб. м. Оскільки ця котельня є дуже витратною, реконструюється і ставиться нове обладнання в невеликій “словацькій” котельні, а також біля Комунтрансу по вул. Тобілевича і наступного тижня  буде здійснене окільцьовування. Таким чином, цей район буде опалювати котельня, що по вул. Грушевського. Наступного року котельня-монстр працювати не буде, а ЗОШ № 19 з дитсадком, що поруч, будуть виключені  з переліку об’єктів центрального опалення.  Такими ж потужними є котельні, що по вул. Грушевського і вул. Готвальда (добова потреба газу в мінімальному режимі складає 40—50 тис. куб м газу).  За поточний рік заборгованість населення складає 8,9 млн. грн. (частина коштів значиться за людьми, які від’єдналися від ЦО, але підприємство до відома про це не поставили). Об’єкти міського і обласного бюджетів розраховуються сповна, а ось державного — боргують 280 тис. грн. (це військові частини та об’єкти МНС), а також  ін. споживачі 502 тис. грн. ( це гуртожитки, які залишилися без господарів). Чи будуть ужгородці мати тепло в оселях з настанням холодів, залежить, зокрема, від того, чи візьме підприємство кредит у Ощадбанку на три роки для погашення заборгованості за газ.   

Як повідомив  заступник голови правління ВАТ  “Закарпатгаз” Іван Купар, із підприємством-транспортером газу населення розраховується стовідсотково, відповідно ведуться розрахунки з газопостачальником, а тому проблем із виділенням газу для населення не буде. Щодо установ, що на балансі місцевого та обласного бюджетів, ситуація задовільна, оскільки вони практично не боргують. На жаль, критичною є ситуація з об’єктами держбюджету, значні заборгованості у військових частин (понад 3 млн. грн. по області і 644 тис. грн. по Ужгороду). Їм навіть із настанням опалювального сезону газ не подаватимуть до повного погашення заборгованості.  Однак ні Міністерство оборони, ні МНС погашення заборгованостей не гарантують.  На КП “Уж-тепло” ліміт газу буде виділений тільки тоді, коли вдасться вирішити наявну заборгованість.    

За словами  головного інженера ВАТ “Закарпатгаз” Василя Грабаря, на Закарпатті  в населення 4 800 незаконно встановлених “автономок”, у т. ч. 4 460 в Ужгороді. Цьогоріч 500 індивідуальних газових котлів у обласному центрі були легалізовані.  Індивідуальне газове опалення почали облаштовувати чотири роки тому без врахування можливостей газових і теплових мереж, а це призвело до тої ситуації, що склалася на сьогодні, до розбалансування системи газопроводів, вважає Василь Грабар. Торік узимку у кількох будинках доводилося встановлювати додаткові регулювальні газові прилади, робити окільцьовування газопроводів у деяких місцях, аби забезпечити нормальний тиск газу хоча б для приготування їжі. Мешканці самі почали звертатися з заявами, у яких просять  забезпечити нормальний тиск газу. Вже тривають відповідні роботи по вул. Грушевського, тільки 28 вересня роботи проведені у 18 квартирах, частково роботи проведені у висотках по вул. Можайського.  Фінансування робіт із заміни внутрішніх будинкових газопроводів, які на балансі Закарпатгазу, доводиться здійснювати коштом самих мешканців, оскільки ні ВАТ, ні місто, ні ЖРЕРи провести оплату неспроможні. Закарпатгаз за власні кошти розпочав роботи з розрахунку гідравлічних схем газопостачання будинків, а вже безпосередньо заміна газопроводів із необхідними матеріалами й роботою спеціалістів має бути проплачена власниками квартир. Є будинки, де  50—70 відсотків квартир мають  незаконно облаштовані індивідуальні газові котли, в інших квартирах облаштували електроопалення і власники квартир проти того, щоб у них замінювали газопроводи. “Ми докладемо максимум зусиль для того, щоб узаконити нелегальні котли у квартирах ужгородців,” — запевнив Василь Грабар. Закарпатгаз уже переглянув і зменшив розцінки на видачу технічних умов, виготовлення проекту. Задля власної безпеки та безпеки своїх сусідів громадяни, у яких нелегальні автономки, мають узаконити газові системи, які дуже часто встановлювалися з грубими порушеннями вимог техніки безпеки (як-от несправні димоходи і вентиляційні канали, під’єднання гумовими шлангами, мідними трубками, т. зв. гнучкими рукавами тощо, що сурово заборонено). Василь Грабар каже,  що люди почали створювати ініціативні групи і звертатися до Закарпатгазу, що є наслідком проведеної роз’яснювальної роботи серед населення.  Для більшості ужгородців є зрозумілим: якщо автономки не легалізувати, цілі будинки зможуть залишитися практично без газу, його може не вистачити навіть у газових плитах для приготування їжі.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 637 | Добавил: foto-uzh | Теги: Уж-тепло, Дмитро Петрина, легалізація, опалення | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]