Главная » 2010 » Апрель » 20 » Міністрів Тимошенко викликали на допит до Генпрокуратури
10:16
Міністрів Тимошенко викликали на допит до Генпрокуратури

Генпрокуратура почала перевіряти законність збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 12 млрд. грн.

Екс-чиновники, які проводили допемісію держкомпанії у 2009 році, уже дають свідчення, пише "Дело".

Цю допемісію 23 лютого минулого року ініціював Кабінет міністрів Юлії Тимошенко. Збільшення статутного капіталу тоді дозволило "Нафтогазу" вчасно розплатитися з "Газпромом" за російський газ.

Як повідомив виданню прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко, зараз перевірку законності допемісії здійснює Головне контрольно-ревізійне управління.

"Генпрокуратура, у свою чергу, контролює цей процес", - уточнив він.

Проте газеті стало відомо, що давати свідчення в цій справі до прокуратури вже запрошений екс-міністр палива й енергетики Юрій Продан, його колишній перший заступник Олег Бугайов, колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, а також екс-голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина.

Уманський, який очолював у 2009 році Мінфін, підтвердив, що отримав запрошення слідчих органів.

"Я збираюся до Генпрокуратури в середу", - коротко зазначив він. При цьому Уманський запевнив, що з суттю претензій Генпрокуратури його поки не ознайомили.

Джерела в ГПУ зазначають, що готуються порушити кримінальну справу за фактом незаконного проведення допемісії "Нафтогазу"

20 квітня екс-міністри даватимуть свої свідчення Генпрокуратурі з цього питання.

Статутний капітал "Нафтогазу" Кабмін збільшив у 2009 році шляхом випуску додаткових акцій наявної номінальної вартості зі збереженням 100% акцій компанії у власності держави. Придбання цих акцій здійснювалося шляхом їх обміну на облігації внутрішньої державної позики.

Мінфін для забезпечення виконання цієї постанови здійснив випуск ОВДП у розмірі 12 млрд. грн. з терміном обігу 9-12 років і процентною ставкою доходу на рівні 9,5% річних. 20 січня Держкомісія з цінних паперів і фондовому ринку (ДКЦПФР) зареєструвала допемісію "Нафтогазу" на 12 млрд. грн.

Це була не найбільша допемісія акцій держкомпанії "Нафтогаз України" у 2009 році. У липні минулого року ДКЦПФР зареєструвала додатковий випуск акцій "Нафтогазу" на сукупну номінальну суму 18,6 млрд. грн.

На думку одного зі співробітників прокуратури, претензії до колишніх чиновників стосуються того, що перед збільшенням статутного капіталу уряд мав внести відповідні зміни в держбюджет на поточний рік.

Категория: Україна | Просмотров: 554 | Добавил: foto-uzh | Теги: Украина, генпрокуратура, Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]