Главная » 2009 » Сентябрь » 15 » Конституційний суд став на бік президента?
14:57
Конституційний суд став на бік президента?

Конституційний суд України визнав неконституційним закон про тимчасові слідчі комісії парламенту. У цей закон парламент вніс детальний опис процедури створення і діяльності комісії у разі оголошення імпічменту президента. За ці поправки голосували передусім фракції блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів.

Хоча президент Віктор Ющенко неодноразово застосовував вето до закону про слідчі комісії, не погоджуючись із багатьма його статтями, приводом для рішення Конституційного суду стали формальності, пов’язані із порушенням процедури набуття чинності закону. 

Як сказав голова суду Андрій Стрижак, визнання неконституційним закону уцілому усуває потребу у розгляді інших зауважень до власне змісту закону, що містилися у конституційному поданні. 

Закон про тимчасові слідчі комісії передбачав, що підставою для ініціативи усунення президента з посади у порядку імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю депутатів від конституційного складу парламенту, тобто, 226-ма парламентарями. 

Однак, як вказують парламентські оглядачі, хоча у законі справді спрощувалася процедура імпічменту, насправді лише цього закону було б недостатньо для її проведення. Та й загалом українське законодавство та Конституція практично унеможливлюють проведення імпічменту. 

Водночас, оглядачі звертають увагу на те, що Конституційний суд України ухвалив рішення не в інтересах двох найбільших політичних сил – БЮТ і Партії регіонів, що може дати їм підстави звинувачувати суд у залежності від чинного президента. 

Віктор Ющенко також звернувся до Конституційного суду із вимогою визнати неконституційними деякі статті нової редакції закону “Про вибори президента України”. 

Цей закон, що був ухвалений конституційною більшістю голосів БЮТ і Партії регіонів, критикує не лише президент та його секретаріат, а й низка громадських організацій. 

Бі-бі-сі

Категория: політика | Просмотров: 539 | Добавил: onok | Теги: слідчі комісії парламенту, Конституційний суд, імпічмент, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]