Главная » 2010 » Март » 12 » Коаліція полонених, які добровільно здалися у полон
11:59
Коаліція полонених, які добровільно здалися у полон
Кандидатура прем’єр-міністра та склад коаліції узгоджували у Кремлі.

235 народних депутатів утворили парламентську коаліцію, яку назвали «Стабільність і реформи». Перші оцінки цього політичного утворення у прес-центрі «Главреду» дали: президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко та політолог Анатолій Луценко.

Анатолій Луценко: «Тушкова» коаліція приречена, бо вона хвора від народження

«У мене є кілька зауважень до коаліції як за формою, так і за правовим змістом. Я переконаний, що створена коаліція – це доволі тимчасове утворення. Оскільки у цієї «тушкової» коаліції є хвороба від народження. Хвороба полягає в тому, що вона за своїм формуванням суперечить Конституції. І подача до Конституційного Суду призведе до того, що ця коаліція буде визнана нелегітимною з правової точки зору.

А навіщо було її створювати? Мені здається, що переслідувалися цілком очевидні речі. Перше - команді Януковича треба було сформувати хоча б якесь утворення для того, щоб продемонструвати, що є ще порох у порохівницях і є можливість впливати на політичний процес. Другий момент полягає в тому, щоб максимально затягнути розгляд справи в Конституційному Суді. За цей час можна призначити губернаторів і почати роздавати і розподіляти посади у виконавчій владі.

З точки зору технології мені здається, що все ж таки буде відпрацьовуватися модель, коли через посади буде вирішено питання більшості у фракції «Наша Україна». Мені здається, що вся ця гра була зроблена лише для того, щоб отримати важелі, які б давали можливість хоча б на якийсь короткий період часу використовувати адміністративний ресурс. Для того, щоб зацікавлювати різні шматочки, з яких складається фракція «Наша Україна», щоб через місяць отримати більшість у фракції і отримати рішення фракції про входження до цієї коаліції. Це єдиний можливий механізм для того, щоб ця коаліція, цей уряд легітимізувалися.

Можливо, навіть буде переформатування коаліції, оскільки в неї увійде фракція, яка забезпечить її більшість».

«Коаліція «тушок» є об’єктивною відповіддю на питання, що в принципі більшість українських політичних провідників завжди мають відповідь не в правовому полі і в конституційному, а в тому, що називається політично-правовому. Вони завжди прикриваються благими намірами. Потрібно сформувати коаліцію, навести порядок і т.д. – намір благий. Треба вирішувати ситуацію у фракції «Наша Україна». Такої можливості немає. Як це обійти? Давайте наберемо до потрібної кількості «тушками».

Я би не оцінював зараз ні тих, хто сформував цю коаліцію, ні тих, хто перебуває в опозиції, бо насправді і ті, і ті в підвішеному стані. Ми тільки з часом побачимо, наскільки ефективними в тій ситуації, що склалася, будуть нова коаліція і нова опозиція, і які будуть лідери в новій коаліції і новій опозиції.

Зараз є багато запитань і поки що немає відповідей».

Ігор Жданов: Це коаліція полонених, які добровільно здалися у полон

«Ця коаліція фактично створюється на антиконституційній основі, оскільки Конституція і рішення Конституційного Суду чітко передбачає формування коаліції на основі рішення фракції і входження туди фракцій. Я би не називав цю коаліцію коаліцією «тушок», у мене є інше визначення – коаліція полонених, які добровільно здалися у полон».

«На мій погляд, прийняти інше рішення, ніж те, що приймав Конституційний Суд, який чітко сказав, що до коаліції можуть входити тільки фракцій – неможливо. І з точки зору права, і з точки зору Конституції, і з точки зору Закону «Про Конституційний Суд», де чітко сказано, що наступні рішення не можуть заперечувати попереднім. Але ми знаємо, що Конституційний Суд, як і будь-який суд нашої країни, знаходиться під політичним впливом. Тому, думаю, що цей процес буде максимально затягнутий у часі, щоб дати можливість уряду сформувати виконавчу вертикаль, в тому числі призначити голів обласних адміністрацій».

«Цей уряд буде формуватися як технічний, як уряд камікадзе. Він буде виконувати антикризову роль, буде намагатися проводити якісь не зовсім популярні антикризові заходи. Якщо уряду вдасться стабілізувати ситуацію, то до коаліції потягнуться і інші люди. Якщо побачать, що у цієї коаліції є політичні перспективи, спочатку ми побачимо індивідуальний перехід, а потім, можливо, і фракційний. Хоча це під великим знаком питання.

Зрозуміло, що таким чином хочуть «спалити» Азарова. Всі розуміють, які загрози виникають особисто для прем’єра. Окрім суто економічних загроз, пов’язаних з непопулярними діями, є і загроза чисто політична. Оскільки сформована не у конституційний спосіб влада - це велика відповідальність».

«Проведення економічних реформ, якщо воно заплановано цим урядом і коаліцією, буде мати серйозні соціальні наслідки, і відповідальність за них буде нести не лише Азаров, не лише Янукович, а і та людина, яка буде їх проводити».

«Зараз ми бачимо процес формування досить потужної опозиції. Вона не буде монолітною, і в цьому нічого поганого немає. Згадую початок 2000-х років. Тоді був БЮТ, «Наша Україна», соціалісти, комуністи, які заявляли про опозиційність, діяли інколи разом, інколи окремо, але у нас було декілька опозиційних політичних сил. Думаю, що і зараз так буде.

На мій погляд, лідируючу роль в цій опозиційній ніші буде займати Тимошенко. Але тут важливо, окрім гострої критики, на яку вона, зрозуміло, здатна, щоб вона пропонувала альтернативи. Тоді її дії будуть сприйматися як населенням, так і іншими політичними силами».

Виктор Небоженко: Кандидатура премьер-министра и состав коалиции утверждались в Кремле

«Меня очень настораживает, когда название коалиции – будь то в Таиланде, будь то на Гаити или на Украине, имеет прямо противоречивые политические ценности – «Стабильность и реформы».

Реформы – это всегда болезнь, траты, угрозы, конфликты. А стабильность – медленно эволюционировать до состояния 1999 года, полукладбищенского состояния. Или Партия регионов ориентируется на успех «старшего брата», забывая о том, что у «старшего брата» есть нефть, газ и спецслужбы, а у нас ни нефти, ни газа, ни спецслужб.

На самом деле, я думаю, что и должность премьер-министра, и структура коалиции – это не украинские дела. Такая структура, я думаю, была утверждена во время поездки Президента Януковича в Москву, потому что для России очень важно, чтобы в коалицию не входила «Наша Украина» - пропадает очень важный участок работы государственных российских СМИ. В этой ситуации для России источником отвлечения внимания россиян остается разрозненная национал-демократическая украинская оппозиция, которая сейчас оказалась в парламенте».

«Янукович попал в опаснейшую личную ловушку. Дело в том, что, имея возможность количественного увеличения коалиции, в один прекрасный день Путин ему скажет: а почему ты не можешь набрать конституционное большинство «тушками» для того, чтобы решить вопросы? И у Януковича не найдется никаких слов».

«Что касается Конституционного Суда – я не думаю, что КС не чувствует конъюнктуру. Конечно же, он примет страшное решение, при котором один из тезисов будет о том, что надо любить Конституцию, а второй – принимайте решение не себя».

«Есть четкая социально-политическая структура депутатов. Есть парламентские бароны, есть скандалисты. Третья группа – это мужики. Помните, насколько оскорбительным было слово «кнопкодавы»? Теперь они не последние. Самые последние – это эти «тушки», эти зомби, эти политические трансвеститы, которых сейчас набралось 16 человек. Они меняют свой политический пол в зависимости от времени года. У нас появились первосортные и второсортные депутаты: первосортные – те, которые во фракции, - и второсортные, которые вне фракции».

«Я думаю, в этой ситуации ни о каких реформах, ни о какой стабильной работе ни коалиции, ни правительства говорить не приходится, потому что слишком разные там люди, а времени для того, чтобы согласовывать все это, нет.

Конечно же, формирование коалиции говорит о начале стабилизации. Конечно, то, что появится Кабмин, это хорошо. Но давайте посмотрим, куда нас заведет эта коалиция и этот Кабмин в ближайшее время».

Повну версію стенограми прес-конференції, а також відповіді на запитання читачів дивіться тут

Категория: політика | Просмотров: 764 | Добавил: foto-uzh | Теги: Україна, затвердження міністрів, Вплив, Кремль, кандидатури | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]