Главная » 2010 » Май » 11 » “Фронт змін” Хустського району провів “круглий стіл” на тему “Медицина”
11:14
“Фронт змін” Хустського району провів “круглий стіл” на тему “Медицина”
До дискусії партійні активісти на чолі з головою  Хустського районного осередку партії Мирославом Білецьким запросили  місцевих лікарів та лідерів громадської  думки. Приводом для зустрічі стали результати анкетного опитування жителів Хустського району, ініційоване закарпатським "Фронтом змін” по всій області.  

Мирослав БілецькийВ анкеті не ставилися запитання, що стосуються безпосередньо галузі медицини, рятування життя чи лікування  хвороб, оскільки це прерогатива фахівців. Більше авторів опитування цікавила думка населення щодо взаємодії лікарів і пацієнтів, обізнаності людей у власному здоров’ї, доступі до потрібної інформації.

Результати виявилися невтішними. Здебільшого респонденти давали негативну оцінку контакту з медиками. Пацієнти відзначають, що ставлення лікаря до пацієнта напряму залежить від фінансової спроможності останнього. Невдоволення викликає й кваліфікація лікаря, який не в змозі поставити правильний діагноз та призначити ефективне лікування.

Проблематичним  виявилося питання поінформованості населення щодо надання послуг медичними  закладами. Так само люди практично  не знають, де можна дізнатися про  свої права як пацієнта, отримати консультацію щодо перевірки аналізів, навіть таких важливих, як проби на ВІЛ СНІД.     

Мирослав БілецькийТретій блок запитань стосувався можливості громадянина регулювати власним  здоров’ям. Більше 90 % хустчан не знають про те, що таке формула здоров’я, хоча в сусідніх країнах на це питання відповідають навіть молодші школярі (З = Х*С2РД2, де З - це здоров’я, Х - харчування, С – сон і середовище, Р - рух, Д - дихання і духовність).

 Люди мають бажання навчитися  найпростішим засобам оздоровлення  в домашніх умовах, але не володіють  інформацією, як правильно це  зробити.

Мирослав Білецький80 % опитаних вважають, що потрібно повернутися до старої методики диспансерного обліку. З цього приводу сімейний лікар Андрій Пожар прокоментував: "Обов’язкова диспансеризація населення – це те, чого сьогодні вкрай не вистачає для підтримки здоров’я громадян. Це зрозуміло навіть нефахівцям. Необхідно ввести в практику щорічний огляд всіх без винятку громадян, як це було раніше і робиться в Росії та країнах Західної Європи. Результат говорить сам про себе. А у нас без команди зверху дільничним лікарям навіть не дозволяється виїжджати в село до пацієнтів, і часто такі лікарі сидять на дільницях по 24 години на добу безвиїзно”.

Не може не тривожити і факт безвідповідальності  людей перед власним здоров’ям. Вважаючи його найбільшою цінністю, при цьому 40 % опитаних схильні передати цю відповідальність державі, 37 % покладаються виключно на себе, 13 % - на медиків, 10 % - владу. Населення переконане, що лікування має бути безоплатним, а керівники, починаючи від голови села до прем’єр – міністра, -  щорічно звітувати про загальний стан здоров’я населення.

Хустчани вважають, що настав час, коли в питаннях лікування медик і пацієнт мають бути партнерами. Пацієнт повинен розуміти і свою хворобу, і процес лікування, однак окрім прав мусить мати ще й обов’язки щодо свого здоров’я. "Прикро, що сьогоднішній пацієнт тільки у 27 % випадків радиться з лікарем при покупці медикаментів, всі інші роблять це на власний розсуд, що є фактором ризику для самих же себе”, - зазначив експерт напрямку "Здорова нація” Хустського територіального відділення Уряду-2012 Михайло Рішко.

Підсумував обговорення голова Хустського районного осередку політичної партії "Фронт змін” Мирослав Білецький: "Опитування показало, що до дискусії на дану тематику є необхідність запросити керівників медично-оздоровчих закладів, представників влади і громади, пресу. Люди потребують знань щодо контролю власного здоров’я та отримання елементарної медичної інформації. Крім того, давно час зайнятися в першу чергу збереженням здоров’я, щоб потім не лікувати хвороби”.

Підтримує його і голова Закарпатської  обласної організації політичної партії "Фронт змін” Роберт Бровді: "Питання профілактики здоров’я і пропаганди здорового способу життя повинно стати одним із пріоритетів напрямку "Здорова нація”. Прагматичні американці вже давно довели, що 1 $, витрачений на профілактику, заощаджує 27 $ на лікування. І не треба великих фінансових затрат чи інших ресурсів, аби поряд з лікувальними відкрити хоча б один кабінет для здорових людей. При цьому дбати про здоров’я громадян потрібно спільно - медикам, освітянам, владі, ЗМІ і самим громадянам”.

В офісі Закарпатського обласного  осередку "Фронту змін” пояснили, що після того,  як анкетування  пройде обговорення на рівні первинних  організацій партії, його буде винесено на рівень обласної експертної ради «Уряду-2012» за напрямком "Здорова нація”.  Після цього результати, висновки і рекомендації всіх експертів обговорення буде доведено до відома обласного управління охорони здоров’я та МОЗ України.

Категория: Закарпаття | Просмотров: 645 | Добавил: foto-uzh | Теги: круглий стіл, Роберт Бровді, Мирослав Білецький, медицина, Школа влади, Фронт Змін, проблеми, Хуст, обговорення | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]