Главная » 2010 » Апрель » 6 » Бюджетний процес "по понятіям"
10:25
Бюджетний процес "по понятіям"
Вони придумали схему, за якою мінімум піднімається, а розряди і тарифи не використовуються в розрахунку. Тобто, переведуть на мінімальну заробітну плату 90% суспільства. Решта людей, які мають більш високу кваліфікацію, залишаться на тому ж самому місці. На це потрібно 11 мільярдів гривень.

Фото прес-служби президента

Прем'єр Микола Азаров обіцяв, що проект держбюджету-2010 буде поданий до парламенту не пізніше 11 квітня. Але ніхто досі не бачив цього документу.

Поки що, наголошують у Мінфіні, законопроекту немає, але це не проблема - маючи цифри, відомство здатне створити його за три дні.

Найбільша складність виражається дилемою, старою як світ: "як вмістити те, що не вміщається".

Як відомо, минулого четверга завершилися переговори уряду з місією Міжнародного валютного фонду. Позиції сторін не сходяться в корені.

Думку Кабміну відстоює віце-прем'єр Сергій Тігіпко з установкою "кажіть, що потрібно зробити, тільки дайте грошей". А МВФ наполягає, що дефіцит бюджету повинен бути не вище 6%.

В уряду такий підхід викликає щире нерозуміння. Ще у 2009 році "соціалка" становила понад 90% видатків держбюджету. Тут ще закон про підвищення соцстандартів, який вже став "священною коровою".

"Вони придумали схему, за якою мінімум піднімається, а розряди і тарифи не використовуються в розрахунку. Тобто, переведуть на мінімальну заробітну плату 90% суспільства. Решта людей, які мають більш високу кваліфікацію, залишаться на тому ж самому місці. На це потрібно 11 мільярдів гривень. А щоб виконати соціальні стандарти в повному обсязі потрібно близько 80-ти мільярдів. А їх немає", - розповів член бюджетного комітету Володимир Бондаренко.

Як розповіло "Економічній правді" джерело в Мінфіні, з урахуванням всіх дотацій Пенсійному фонду, дефіцит майбутнього бюджету-2010 становить 8% ВВП. До цієї цифри МВФ додає ще 2% ВВП, які підуть НАК "Нафтогаз України" для закупівлі російського газу.

Підсумковий дефіцит публічних державних фінансів складає 10%. Це про них і говорить перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова. "Зараз, якщо включити все, то пропонується не менше 10% дефіциту", - сказала вона на прес-конференції минулої середи.

Безумовно, уряд планує декілька хитрощів зі "збивання" дефіциту. Зокрема, разом з бюджетом-2010 у Верховну Раду буде подаватися закон про введення податку на розкіш. Тобто ввезти дорогий автомобіль буде ще дорожче.

Ще одне пристосування - відмова відшкодовувати ПДВ у сумі приблизно 13 мільярдів гривень. "Це відшкодування за неіснуючими операціями. За статистикою, експорт в 2009 році різко впав, а ПДВ відшкодовано більше, ніж на 12 мільярдів", - повідомив чиновник Мінфіну.

Ще на суму від 15 до 25 мільярдів уряд випустить ПДВ-облігації. Це додатково зніме навантаження з бюджету. Ще трохи доведеться підвищити ціни на газ для населення. "Через різні механізми ми зможемо зняти приблизно 2% дефіциту. Але МВФ жорстко вимагає не більше 6%", - підтвердило джерело в Мінфіні.

Втім, офіційна інформація поки інша. "Вчора відбулося дуже конкретне обговорення всіх елементів співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Було досягнуто згоди по головному елементу - це бюджет. Ми домовилися, що дефіцит в межах орієнтовно 6% допускається з точки зору МВФ", - зазначив в п'ятницю Азаров.

Він пообіцяв, що протягом квітня буде йти робота з підготовки меморандуму. "Президент країни і я ніколи не були прохачами. Ми вислуховували пропозиції", - сказав прем'єр.

Цілком очевидно, що без вирішення питання про дефіцит, а відповідно і фінансування з боку МВФ, не буде ніякого бюджету. Тим не менше, минулого тижня вже виникла інтрига навколо неіснуючого документа.

Відразу або поступово?

У п'ятницю спікер Верховної Ради Володимир Литвин допустив, що на цьому пленарному тижні держбюджет буде прийнятий в цілому за одне засідання.

"Якщо буде вільний вхід до сесійної зали для Голови Верховної Ради, засідання почнеться. Ні - я попередив про це організаторів блокування, наступного тижня відразу будуть проголосовані в такій послідовності рішення: перше - по комітетах, друге рішення - програма соціально-економічного розвитку країни і третє рішення - бюджет у першому, в другому, в третьому, в п'ятому читанні і в цілому", - наголосив спікер.

"Якщо буде заблокована трибуна Верховної Ради і не буде можливості обговорювати бюджет, то країна ж не може чекати, поки наситяться розбірками, бюджет буде проголосований один раз ... якщо президент підпише, бюджет набуде чинності ", - додав Литвин.

Спікер мав на увазі ажіотаж, який минулого тижня влаштував БЮТ навколо перерозподілу комітетів Верховної Ради. З незрозумілої причини, вони вирішили відмовитися від десяти комітетів, які вони вже контролюють. Більш того, "бютівці" вже приготувалися добровільно звільнити себе від посад у комітетах.

Замість цього опозиціонери попросили дати їм усього чотири нічого не значущі комітети з соціальної політики та свободи слова, а також найбільш "жирні" в Раді регламентний і бюджетний.

"Я не розумію, що вони роблять. Навіщо віддавати свої комітети? Тільки через комітет з Королівської можна влаштувати пресинг уряду. Крім того, бюджетний комітет вже їхній. Деркач (Микола, керівник комітету, депутат від Блоку Литвина - "ЕП") нічого не вирішує. Реально всім заправляють Ляшко (Олег, депутат від БЮТ - "ЕП") і Макеєнко (Володимир, депутат-"регіонал" - "ЕП")", - описав чиновник Мінфіну ситуацію в бюджетному комітеті.

Для більшої переконливості, "бютівці" підхопили тезу, озвучену Литвиним. "Зараз вони будуть проводити бюджет незалежно від рішень бюджетного комітету. У залі голоси є, тому бюджет може бути ухвалення протягом одного дня ", - сказав Бондаренко.

У реальності, в БЮТ розуміють, що найважливіші комітети в Раді їм не віддадуть. Крім того, зараз Регіони не стануть навіть обговорювати це питання.

"Почнемо переформатовувати комітети - місяць бюджету не буде ... Це робиться, щоб зірвати бюджетний процес ... Втягнувши нас в кадрову лихоманку... вони хочуть вибити парламент з нормального процесу роботи і не дати можливість до 1 травня ... прийняти бюджет ", - прокоментував ситуацію в п'ятницю депутат-"регіонал" Михайло Чечетов.

Більше того, навряд чи нинішня влада піде на швидке ухвалення бюджету в порушення процедур.

"Нікому не треба порушувати процедури, щоб потім опозиція це розкручувала. Навпаки, подадуть до комітету, накинуть зверху півмільярда. Потім комітет дасть позитивний відгук, і вже після цього можна буде голосувати. Коли вони проголосують за бюджет, то вже й критикувати його не зможуть", - аргументувало джерело "Економічної правди" в Мінфіні.

Таким чином, можна прогнозувати що бюджет ухвалять швидко та за правилами.

Категория: Україна | Просмотров: 567 | Добавил: foto-uzh | Теги: Україна, Янукович, бюджет, азаров | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]