Главная » 2009 » Сентябрь » 21 » Бюджет врятують курці? З жовтня пачка цигарок подорожчає – ще на 2-3 грн.
16:09
Бюджет врятують курці? З жовтня пачка цигарок подорожчає – ще на 2-3 грн.
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти законопроект «Про зміни в Державний бюджет на 2009 рік», відповідно до якого відбудеться чергове підняття ставки акцизного збору на тютюнові вироби.

Ціни на сигарети можуть піднятися на 25% уже з 1 жовтня. Кабінет Міністрів пояснює підняття акцизів на цигарки необхідністю ліквідації «дисбалансу в державному бюджеті», а також необхідністю «обмеження споживання тютюнових виробів шляхом поступового збільшення частини акцизу». У Мінфіні підрахували, що збільшення ставки акцизу дозволить додатково залучити до бюджету до кінця року близько 400 млн. грн. 

Цього року акцизні ставки на сигарети уже піднімали. З 1 травня адвалорну складову акцизної ставки (відсоток від вартості товару) підвищено з 16% до 20%, а специфічну – з 15,6 до 35 грн. за 1000 сигарет без фільтра і з 37,5 грн. до 60 грн. за 1000 сигарет з фільтром. Як наслідок, сигарети подорожчали на 2-4 гривні за пачку – залежно від торгової марки. Середня вартість сигарет зросте приблизно з 5,15 грн. до 6,40 грн. - пачка дорогих цигарок Marlboro коштуватиме 10 грн., Parlament – близько 12 грн.

За визначенням ВООЗ, високі ціни на цигарки є чи не найкращим методом боротьби з курінням. Чи змусить чергове підняття українців кинути курити? «У цивілізованому суспільстві боротьба з курінням проводиться соціальною рекламою здорового способу життя, а не підняттям цін, – обурюється Володимир Іваськів, – курець з 25-річним стажем. – Це однаково, що боротьбу зі СНІДом звести до підняття цін на презервативи. Людина, яка курить чверть віку, не може кинути цю звичку відразу, бо організм уже звик до нікотину. І різка відмова від куріння спричинить шкоди організму більше, аніж викурена цигарка. Перейду на ще дешевші сигарети, без фільтра.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, куріння серед дорослого населення України зменшилося з 35% у листопаді 2008 року до 31% у травні 2009 року, або з 13 млн. осіб до 11,5. Тоді як у країнах-лідерах у боротьбі з курінням – на рівні 15% у Канаді, 21% у США, 20% у Японії. 

«Асоціація виробників алкоголю й тютюну (СОВАТ) передбачає, що через підняття акцизу збільшиться контрабанда сигарет з Росії й Молдови, де вони дешевші на 2-3 грн.», – зазначив голова СОВАТ В’ячеслав Сокерчак. Коаліція громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну” очікує, що Державну цільову програму нарешті профінансують, і це стане прецедентом в Україні - коли держава вперше виділятиме гроші на боротьбу з тютюновою епідемією. В інших країнах інвестують кошти в різні програми профілактики куріння й допомоги тим, хто хоче позбутися цієї звички, але не може зробити цього самостійно.

Нагадаємо, в Україні прийнято закон, який обмежує куріння в громадських місцях, у поїздах, громадському транспорті, таксі, в аеропортах і на вокзалах, біля освітніх і медичних установ. Також Верховна Рада ухвалила рішення, що на пачках цигарок з 2011 р. друкуватимуть картинки-попередження про шкідливість куріння.


Оксана НАГІРНА, "Високий Замок"
Категория: економіка | Просмотров: 724 | Добавил: onok | Теги: акцизний збір, Україна, подорожчання, сигарети, жовтень | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]