Главная » 2010 » Апрель » 22 » Активісти закарпатського “Фронту Змін” повернули жителям Сваляви мінеральне джерело
20:29
Активісти закарпатського “Фронту Змін” повернули жителям Сваляви мінеральне джерело

На Закарпатті триває акція "Декада довкілля”, ініційована обласною організацією партії "Фронт змін”.  Активісти й волонтери Свалявського районного осередку в рамках заходу очистили від бруду й заростів мінеральне джерело на околиці міста. Тривалий час без нагляду воно майже зникло, та все ж, цілющий подарунок природи "фронтовикам” вдалося повернути. Тепер жителі містечка знову приходять по воду, яка не тільки чудово втамовує спрагу, але й повертає здоров’я.

Свалява               Старі люди кажуть, що в цьому джерелі найсмачніше вода з тих, що є на території Свалявського району. Однак струмок невеличкий, тому й не був цікавий з точки зору будівництва санаторію чи оздоровниці. Численні комплекси у цьому мальовничому краї зведені навколо свердловин з великими потужностями.

Колись жителі Сваляви і навколишніх сіл частенько приходили до лісу саме до цього джерела. Вода в ньому лікувальна, зі вмістом мінералів, при цьому придатна для щоденного вживання. Місцеві господині запевняють, що страви, зварені на такій воді виходять смачнішими.Свалява Фронт Змін

За радянських часів природоохоронні організації опікувалися малими мінеральними джерелами та систематично їх доглядали.  Із розвалом Союзу та встановленням централізованого водопостачання в навколишніх населених пунктах до струмків поступово заросли стежки. Ще трохи – і вода в них зовсім б зникла, якби не ініціатива свалявських "фронтовиків”.

"Ідея очистити джерело виникла у наших молодих активістів, - розповідає голова Свалявського районного осередку "Фронту змін” Надія Брудняк. -  Почувши про акцію, на допомогу прийшли студенти і навіть школярі. Працювали пліч-о-пліч, вичищали бруд та каміння. Голосно зраділи, коли невдовзі в окисленій залізній трубі заблищала цівка води”.

              Свалява Фронт Змін Далі хлопці й дівчата прибрали навколишню територію, зробили глибший рів для стоку води, укріпили дамбу. Підхід до джерела вклали камінням, звільнили від чагарників давню стежку. Відзначили зроблене, як і годиться у трударів - печеною картоплею з салом. А ввечері, коли повернулися до джерела глянути, чи збирається вода, побачили жвавий іскристий струмінь. Поряд на забитому в землю кілку висіла керамічна кружка. Хтось із випадкових перехожих залишив її для наступного подорожуючого, щоб зручніше напитися та втамувати спрагу. Така ось туристична традиція…

              Свалява Фронт ЗмінГолова обласної організації політичної партії "Фронт змін” Роберт Бровді каже, що Закарпаття має всі можливості і ресурси для того, щоб стати туристичною меккою на зразок Швейцарії. Але над цим потрібно працювати, дбаючи не тільки про прибуток, але й збереження природи. Саме із таких ось локальних ініціатив небайдужих людей з "глибинок” в результаті починаються великі якісні переміни у галузі і державі загалом.
Категория: Україна | Просмотров: 687 | Добавил: foto-uzh | Теги: Чисті джерела, Роберт Бровді, свалява, Закарпття, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]