Главная » 2009 » Сентябрь » 17 » 9 хвилинами мовчання вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе
10:40
9 хвилинами мовчання вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе
Дев'ятьма хвилинами мовчання вшанували пам'ять загиблого журналіста Георгія Ґонґадзе. Саме стільки років минуло з дня його зникнення. Запалити свічку на Майдані Незалежності зібралося близько півсотні людей. Кажуть, прийшли не лише пом'янути журналіста, а й вкотре нагадати: імена замовників вбивства Ґонґадзе не названі й досі.  
Наліпки з гаслами акції організаторам навіть не доводиться роздавати. Люди чи не в чергу за ними стають. На них - не партійні гасла: акція аполітична. На Майдані зібралися вшанувати пам'ять Георгія Ґонґадзе. 

Півтори тисячі свічок на Майдані. Ними вже традиційно викладають ім'я Гія. Іще шість сотен - в пам'ять про загиблого журналіста,- запалять усі небайдужі. 

Гасла організаторів - теж владі адресовані. Вони вимагають правосуддя. Підсумовують: за рік справа Ґонґадзе зрушила таки з місця. Однак відразу задають запитання - чи не є це піаром до виборів?

У пам'ять про Гонгадзе - мовчать 9 хвилин. Рівно стільки років минуло з дня зникнення журналіста. Під плакатом із його зображенням учасники акції лишають квіти та запалені свічки. Кажуть, вони шану загиблому журналісту віддали. Тепер те ж саме має і влада зробити. 9 рік нерозкритої справи - вже аж занадто.  

Учасниця акції: "Знайшли Пукача, але ми не переконані, маємо сумнів, що буде істина, тому що Пукача знайшли якось випадково, саме перед виборами. Чи не має це політичного підтексту?" 
Організаор акції: "Мета цього заходу - пом'янути загиблого, по-друге, консолідувати зусилля журналістів, колег. А також мета нагадати владі про те, що дев'ять років - це надто багато чекає суспільство".

Валентина Теличенко, адвокат: "Звичайно, впливає. Впливає увага журналістської спільноти, впливає суспільна увага в Україні, впливає увага з-поза меж України. Якби не було цієї уваги, то не було б і тих політичних спекуляцій, які знову завирували після затримання Пукача і з наближенням президентських виборів".

Український журналіст зник 16 вересня 2000 року. Невдовзі обезголовлене тіло знайшли у Таращанському лісі. У березні 2008 суд виніс вирок трьом екс-міліціонерам - виконавцям убивства. Новий виток у справі розпочався улітку - коли заарештували ще одного обвинувачуваного - Олексій Пукач перебував у розшуку із 2005 року. Саме він вказав на місце, де знайшли фрагменти черепа загиблого журналіста. Утім остаточної крапки у справі досі не поставлено - адже не названі імена замовників та організаторів убивства Георгія Ґонґадзе. 
 
5 канал

Категория: Україна | Просмотров: 638 | Добавил: onok | Теги: память, Майдан незалежності, хвилина мовчання, Георгій Гонгадзе | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]