Главная » 2009 » Июль » 26 » Потрібно поліпшувати відносини з Україною сказав Медведев
13:32
Потрібно поліпшувати відносини з Україною сказав Медведев

Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що відносини між Києвом і Москвою повинні покращитися, порадив Україні провести референдум щодо НАТО і розповів про політику Кремля стосовно країн СНД.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу НТВ, яке вийде в ефір у неділю ввечері. Прес-служба Кремля вже оприлюднила фрагменти бесіди.

Москва - Київ: віра в поліпшення

Зокрема, Медведєв зазначив, що відносини між Росією та Україною - "непрості в останні роки".

"Водночас, від цих відносин дуже багато залежить, бо у нас дуже близькі держави, братські, як прийнято говорити, народи і дуже тісно пов'язані економіки. І ми, звичайно, сподіваємося на те, що ці відносини в майбутньому будуть кращими, ніж зараз, суттєво кращими", - зазначив російський лідер.

Відносини двох країн повинні базуватися на почутті взаємовигідності, на відчутті того, що це потрібно двом народам, адже без цього важко уявити їхнє майбутнє, вважає президент РФ.

Референдум щодо НАТО для України

Крім того, Медведєв висловив позицію Москви щодо прагнення України в НАТО. "Наша позиція проста: ми не вважаємо правильним затягувати ті чи інші держави у військово-політичні альянси проти волі їхніх народів. У тому, що стосується України, тут все гранично просто - проведіть референдум. Якщо народ висловлюється за присутність в тому чи іншому військово-політичному союзі, тоді буде хоча б легітимна основа, є інші проблеми, але буде хоча б легітимна основа", - сказав він.

Щодо вступу Грузії в НАТО Медведєв зазначив, що виникає питання до самого Північноатлантичного альянсу: "Навіщо НАТО держава, у якої така кількість проблем?".

"Наскільки я розумію, останнім часом усвідомлення того, що обидві ці шановні держави ще не готові до того, щоб прийняти подібні рішення, і сам Альянс не готовий для того, щоб прийняти їх, воно все-таки приходить. У кінцевому рахунку, ми на ці процеси не впливаємо, але відкрито висловлюємо свою позицію. І я вважаю, що це чесна позиція", - підкреслив він.

Відновлення дружби з грузинським народом

Медведєв також констатував, що відносини Росії з Грузією - це більш складне питання, ніж відносини з Україною. "Міждержавні відносини практично відсутні", - сказав він.

При цьому Медведєв запевнив, що у Росії є давнє і дуже тепле відношення до грузинського народу, "з яким ми, як кажуть, пройшли вогонь, воду і мідні труби". "Ми хотіли б мати ці відносини в найвищому сенсі цього слова. Режими, подібні Саакашвілі, вони приходять і йдуть, а почуття між народами залишаються. І я впевнений, що через деякий час наші стосунки відновляться на новій основі з урахуванням тих реалій, які склалися, і з урахуванням тих трагічних сторінок, які ці відносини пройшли останнім часом", - сказав російський президент.

СНД

Що стосується міжнародних відносин усередині СНД, президент Росії заявив, що вони повинні бути "дуже добрими, рівними і партнерськими.

При прийнятті рішень із розвитку відносин з країнами СНД "ми повинні відмовитися або відійти від примітивних схем - хто кому що винен", - зазначив президент РФ.

"Звичайно, ми повинні виходити з національних пріоритетів Росії, але, тим не менше, відносини з найближчими сусідами повинні будуватися на стратегічну перспективу, бути налаштованими на майбутнє і, виходячи із найбільш доброзичливої хвилі, ось це важливо", - підкреслив Медведєв.

Він зауважив, що необхідно думати про те, що в цих державах живуть "дуже близькі нам люди - люди, які говорять з нами однією мовою, найчастіше в прямому сенсі цього слова, люди, які пов'язані з нами загальним історичним корінням".

За матерiалами: УНІАН, Інтерфакс-Україна
Категория: світ | Просмотров: 544 | Добавил: foto-uzh | Теги: поліпшення, Украина, press-КАРПАТ, стосунки, медведев | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]