Главная » 2009 » Июль » 20 » ЛЮДСЬКІ НАТУРИ В РЯДКАХ МІНІАТЮРИ
16:47
ЛЮДСЬКІ НАТУРИ В РЯДКАХ МІНІАТЮРИ

ЛЮДСЬКІ НАТУРИ В РЯДКАХ МІНІАТЮРИ

Закарпатський письменник Юрій Шип належить до когорти нйпродуктивніших письменників краю. Його творчий доробок уже сягнув далеко за 20 виданих ним книжок.

Наразі літератор завершує роботу над унікальною трилогією катренів (чотиривіршів), яка була започаткована відповідною збірочкою «Фрічки фігляра». Вслід за нею у закарпатському видавництві «Патент» світ побачила чергова поетична збірочка «Побожні думки в чотири рядки». Обидві книжки отримали схвальні рецензії від провідних крайових науковців-гуманітаріїв, письменників. І це й не дивно, бо збірочка наскрізно пройнята болями й тривогами сьогодення. Вона зачіпає найзлободенніші питання нашого з вами буття. Зокрема, автор акцентує увагу читача на питаннях: хто нами маніпулює, як живемо, з ким куди йдемо.

Ось як характеризує нову книжку Юрія Шипа «Побожні думки в чотири рядки» у передмові до неї доктор філологічних наук, професор, академік Академії вищої школи України, член Національної спілки письменників України Микола Зимомря: «…У книжці осмислюється те, чим наповнений цьогосвіт: боротьба добра і зла в духовних і матеріальних виявах. В ній олюднюються деградовані нащадки Адама і Єви на їхньому історичному шляху засобами очищувального слова».

Неабияке враження на пересічного читача справляють виокремлені автром розділи  «Із небом на землі», «На бескидах мудрості», «Про туземний світ і останній звіт», «Християни і погани», «Тези з аксіомами», «Збирай скарби нетлінні», «Достойники Божої благодаті». Відзначу, що член Національної спілки  письменників України Юрій Шип неспроста зачіпає релігійні теми у своїх поетичних творах, саркастично викриваючи різного роду помилки і гріхи, які кожен із нас так чи інакше коїть на землі. Письменник не повчає нас, а просто показує, які насправді ми є. Переконаний, багато читчів знайдуть себе у цих катренах через їх героїв.  

Особливої уваги заслуговує художня палітра катренів, оздоблених красою християнських постулатів, а також майстерність письменника Ю.Шипа бути лаконічним і водночас цікавим для читачів будь-якого вікового цензу. Це, впевнений, було б неможливо, якби не щирість почуттів та глибина християнської побожності самого автора.

Для прикладу, в катрені «Споконвічна Конституція» письменник констатує:

Голос Божий вічно вище

Від людського заповіту,

Його воля долю пише

Споконвіку всьому світу.

«Переважна кількість творів спонукає читача задуматися над вічними цінностями та вчинками людини, а відтак і тлінними марнотами цьогосвітнього життя. Автор оціночно демонструє історичні уроки давнього, недавнього і теперішнього, взаємини між спільнотами, володарями, багатими і бідними людьми в Божому Імені та без Нього на фоні правил шляхетної поведінки й виховання», – акцентує читацьку увагу автор передмови Микола Зимомря.

«Побожні думки в чотири рядки» Юрія Шипа – унікальне видання катренів – чотирьохрядкових афористичних констатацій, повчань, спонук, пересторог, медитацій. Головна її домінанта – морально-духовне начало, показ та осуд зла і кривди у суспільному, громадському та особистому житті.

Видання пройняте змістом Святого Письма та народної мудрості. Розраховане на юних і дорослих, багатих і незаможних читачів: богословів і вірян, школярів і педагогів, вчених і невчених, а також тим, котрі ще без Бога блукають поза нормами християнської моралі.

Іван ТУПИЦЯ,

член Національної спілки журналістів України

 

 

Категория: культура | Просмотров: 667 | Добавил: foto-uzh | Теги: фото, шип, Тупиця, Закарпаття, збірка, Побожні думки, Іван, Ужгород | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]