Главная » 2010 » Май » 8 » Здоров’я горян Воловецького району під контролем закарпатських «фронтовиків»
08:59
Здоров’я горян Воловецького району під контролем закарпатських «фронтовиків»
Днями відбулося дискусійне обговорення перших підсумків анкетного опитування громадської думки мешканців Воловеччини, ініційованого Закарпатською обласною «Школою влади».  Партійні активісти, лідери громадського руху, спеціалісти лікувальних закладів на підставі анкет проаналізували галузь медицини району, загальний стан здоров’я громадян й визначалися з подальшим планом дій.
Анкету розробило Закарпатське обласне відділення "Школи влади”. Громадян запитували, як часто і з яких
Школа Владипричин вони звертаються до медичних закладів, чи задоволені наданими послугами, чи вдаються до самолікування, що знають про стан власного здоров’я і т.д. У Воловецькому районі на першому етапі роботи методом випадкового відбору респондентів було опитано 450 людей. Всього до опитування планується залучити до 1000 респондентів. Однак, певні висновки зробити можна вже тепер.
   Обговорити стан справ у медицині Воловеччини та вирішити, як дати раду здоров’ю горян за умов тотального недофінансування галузі, запропонували місцеві "фронтовики”. До "круглого столу”  запросили медиків районної центральної лікарні, громадських діячів, незалежних експертів. Аналізували питання, які турбують людей, обговорювали проблеми.
Відкриваючи дискусію, лідер Воловецького осередку політичної партії «Фронт Змін» Василь Дзямко зазначив: "Незважаючи на те, що Воловецький район вважається екологічно чистим (тут немає великих промислових підприємств і місць зберігання токсичних відходів) та багатим на рекреаційні ресурси, аналіз анкетного опитування показав, що населення району дуже часто звертається по медичну допомогу. А тому питання розвитку сфери охорони здоров’я та підвищення якості відповідних послуг надзвичайно актуальне».
Цікавий факт: як з’ясувалося, чи не вперше за багато років горян більше хвилює не низьке фінансування медичної галузі, а звідси низька якість наданих послуг, а право на отримання інформації. Йдеться про послуги, їх об’єм, цінову політику лікувально-профілактичної мережі, можливість володіти бодай елементарними знаннями щодо стану здоров’я, його зміцнення без медикаментозного лікування. Відсутність інформації породжує хабарництво. Бо, як зізнаються люди,  «по блату» доводиться дізнаватися навіть місце здачі аналізів чи отримання консультації. Часто по елементарну допомогу люди їдуть відразу до Києва чи за кордон, минаючи місцеві медичні заклади.
З’ясувалося і те, що дорослі пацієнти навіть уяви не мають про елементарні правила збереження власного здоров’я та основи здорового способу життя. "  Це дуже небезпечно, оскільки легше хворобу попередити, аніж її лікувати, - йшлося під час дискусії. – Візьмімо до прикладу хоча б сусідні країни. Там навіть школяр володіє простими методиками піклування про своє здоров’я”.
Ще одна проблема: часто лікарі, які за покликом душі прийшли у професію рятувати людські життя, змушені займатися господарською діяльністю – ремонтом лікарні, обліком та закупкою медикаментів, пошуком спонсорів. Але ж цього не вчить жоден вітчизняний виш. Давно час запровадити інституції менеджменту в лікувальних закладах.  
Соціальна реклама стосовно здоров’я на телебаченні, в пресі, білбордах відверто носить політичне  підґрунтя або захищає інтереси певних бізнесових структур. Яскравий ролик закликає бігти до аптеки за найменших ознак нездужання і аж ніяк не вчить попередити хворобу або загартувати здоров’я. 80% опитаних заявили про те, що вони на власний розсуд купують ліки, фактично займаючись самолікуванням. Лікарі підтверджують сумну статистику - переважна більшість скарг до МОЗ України пов’язана з нанесенням шкоди здоров’ю людей неконтрольованим вживанням ліків.
Буваючи на заробітках та закордонних відрядженнях, закарпатці добре обізнані у питаннях охорони здоров’я на Заході. Там давно практикується створення громадських рад у складі медиків і мешканців того чи іншого населеного пункту. Вони наглядають за лікувальними закладами і персоналом, беручи до уваги санітарно-гігієнічний стан приміщень, культуру спілкування медиків і пацієнтів, матеріально-технічну базу, дотримання правил внутрішнього розпорядку, розглядають резонансні скарги. Наші ж медичні заклади відгороджені високим парканом від того, кого лікують.
Підсумовуючи обговорення, голова Закарпатської обласної партійної організації «Фронту Змін» Роберт Бровді відзначив: «Як би пафосно це не звучало, але саме здоров’я визначає економічну і оборонну міць держави та моральний і фінансовий мікроклімат у родині. Тішить те, що наші краяни стовідсотково заявили про розуміння цінності власного здоров’я і висловили готовність дбати про нього. Але громадянам потрібна допомога. Необхідно перестати складати міфи про «мегалікарні майбутнього», які вирішать всі проблеми хворих. Акценти варто перенести на вирішення проблем здоров’я – вчити населення оберігати і керувати ним. І для цього не потрібно додаткових бюджетних коштів та бозна якої ультранової апаратури. Знання і навички коштують лічені гривні, але економлять мільйони, що витрачаються на лікування від тяжких недуг”.
З огляду на актуальність проблематики та те, що дослідження громадської думки проводиться практично в усіх районах області, керівництво закарпатського "Фронту змін” планує підбити загальні підсумки опитування та винести їх на розгляд Закарпатської обласної експертної ради «Уряду-2012». Спільно з фахівцями, експертами та керівниками напряму "Здоров’я нації” будуть підготовлені й розроблені пропозиції та надіслані до Національного Форуму Змін.
Просмотров: 574 | Добавил: foto-uzh | Теги: Роберт Бровді, Закарпаття, Школа влади, Фронт Змін, Воловець | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]