Главная » 2009 » Ноябрь » 23 » Через кризу телефони закарпатської міліції масово відключають від міжміського зв'язку
11:23
Через кризу телефони закарпатської міліції масово відключають від міжміського зв'язку

Днями в Україні відзначали День радіо, телебачення та зв'язку. З цієї нагоди ми запросили до розмови начальника відділу зв'язку ГУМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Василя Костіва.

КРИЗА ВДАРИЛА Й ПО ЗВ’ЯЗКУ

-- Василю Васильовичу! Що цікавого вдалося запровадити очолюваній вами службі з часу нашої минулорічної розмови? Наскільки оновився телефонний зв’язок закарпатської міліції?

 -- На жаль, в економічному плані 2009-й рік видався ще важчим за попередній. Криза в державі вплинула й на нас. Основні  зусилля були скеровані на виживання -- як зробити  при нестачі коштів, аби воно все ще й працювало?!

Цей рік пройшов у нас під знаком економії. Якщо торік за послуги зв’язку закарпатська міліція платила обласній філії ВАТ "Укртелеком” в середньому 40-50 тисяч гривень щомісяця, то тепер вдалося вийти на цифру в 30 тисяч, а починаючи з липня  -- на 22 тисячі гривень. Тобто маємо 15-20 тисяч чистої економії щомісяця. І це при тому, що тарифи на послуги зв’язку зросли. У чому полягала ця економія коштів? Довелося відключати від "8-ки” міські телефони в міськрайвідділах, в самому ГУ МВС  також відмовлятися від міжміських каналів зв’язку.

Але те, від чого ми відмовились, необхідно було чимось компенсувати. Тож ми продовжили роботу з використання цифрових каналів,  які спершу застосовувалися  виключно для передачі даних по лінії управління інформаційних технологій (УІТ ГУМВС). Ми пустили по цих цифрових каналах голос, підключили автоматичні телефонні станції, які були в адмінбудівлях райвідділів, і таким чином зробили власний зв’язок.

Крім цього, зекономили  в другому кварталі  на частковій  відмові від використання телефонного зв’язку по лінії ВГІРФО. Ця служба виготовляє за  системою ЄДАПС закордонні паспорти. Оскільки вони здійснювали передачу даних за системою  додзвону, то в середньому в них виходило по 1300-1500 гривень щомісяця тільки за ведення так званих міжміських телефонних розмов. Що ми зробили? Задіяли згадані відомчі цифрові канали, по яких здійснили цю передачу.  У нас є близько десяти  районних підрозділів ВГІРФО, половину ми вже підключили до "цифри”, й автоматично  зекономили кошти:   сім-вісім тисяч  гривень тільки на цьому. Причому поліпшилася якість послуг. Якщо раніше швидкість передачі даних для ЄДАПСу була мізерною, 20-30 кілобіт в секунду, то тепер вона удвічі-тричі  більша. Тобто вдалося і якість поліпшити,  й кошти зекономити.

-- Ви традиційно сильно виступаєте на загальнодержавних навчаннях зі зв’язку. Як  ситуація у цьому плані нині?

-- Двічі проходили так звані короткохвильові навчання МВС України: в Ужгородському та Свалявському районах. На перших, які відбулися навесні, нас відзначив серед кращих тодішній заступник міністра внутрішніх справ України Володимир Хоменко. Вдруге ми також добре виступили.

-- Чи вдалося, як ви планували торік,  забезпечити власним відомчим зв’язком всі підрозділи ГУМВС на місцях? 

 -- "Цифрою” ми торік перекрили всі підрозділи. А  стосовно  телефонізації, то   закільцювали всю область, за винятком Рахівського, Тячівського райвідділів, Мукачівського та Хустського міськвідділів. Треба там ще дещо дообладнати.

Тепер працюємо над новою ідеєю. Зв’язок повинен бути не тільки оперативним, а й надійним. Тож хочемо не тільки використовувати цифрові канали,  плануємо  також закільцювати через "Інтер-Телеком” всі чергові частини міськрайвідділів.

ДАЙТЕ ДІЛЬНИЧНИМ ТЕЛЕФОНИ

Ще одне наше генеральне завдання – забезпечення надійним зв’язком  дільничних інспекторів міліції. Цей один із найважливіших підрозділів ОВС фактично залишається нетелефонізованим. Як з точки зору мобільного, так і  з проводового зв’язку.   Тому плануємо хоча б на 70%  встановити телефони у всіх сільських дільницях, аби "шериф"  міг під час прийому громадян вирішити по телефону те чи інше питання.

-- Чи відчуваєте у своїх прагненнях підтримку  з боку керівництва закарпатської міліції?

-- Звичайно. З приходом на посаду заступника начальника ГУМВС з питань тилового забезпечення Юрія Чубелки посилилась боротьба за економію коштів під час телефонних розмов. Працює над цим і фінансовий підрозділ, очолюваний Іваном Стойкою. Тепер вирішуємо  питання в МВС щодо повного погашення заборгованості закарпатської міліції перед "Укртелекомом”. На сьогодні борг ГУ МВС за телефонні розмови становить  близько 600-700 тисяч гривень (це із врахуванням попередніх  років). Ще до кінця року плануємо погасити борг. Тоді  буде набагато легше працювати з тим же "Телекомом”. 

Завдяки Юрію Чубелці вдалося відремонтувати також  наш пункт документального зв’язку при черговій частині ГУ МВС, де ремонт не проводився вже кілька років. Вдалося обновити і приміщення наших кабінетів --  у відділі зв’язку ГУ МВС.

Але головне, що нарешті  ми позбулися  майже  всього застарілого обладнання, яке захаращувало  всі склади. Воно було списане й здане на переробку на завод (просто викинути не можна, бо там містяться дорогоцінні метали). Тобто наступний 2010 рік ми можемо починати, як мовиться, з чистого аркуша. 

ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

-- Ваші традиційні плани на майбутнє?

-- 2010 рік ми оголошуємо роком переходу на ВОЛЗ -- волоконно-оптичні лінії зв’язку. Оптичне волокно уже введено в Ужгородському райвідділі. Поясню, що це таке. Якщо раніше телефонний зв’язок здійснювався через мідні кабелі, на що впливала негода, то тепер,  оптоволокну,  примхи погоди не страшні.  А швидкість передачі й прийому даних у ВОЛЗ -- незрівнянно вища. Звісно, це дороге задоволення, але мусимо це здійснити, та й Київ радить.  Якщо  прокладемо свої ВОЛЗи, то станемо  більш незалежними від "Укртелекому”. 

Інша наша ціль – запровадження мобільного  зв’язку в усіх  чергових частинах, точніше, слід відшукати  на це кошти. Сильно зекономити на телефонних розмовах  ми вже, мабуть, не зможемо, бо й так дійшли до мінімуму.

На завершення, користуючись нагодою, хотів би відзначити як наших партнерів, так і колег по роботі. Я вдячний за співпрацю та порозуміння  обласній філії "МТС” в особі Сергія Бічевого, генеральному директору СП "Закарпат-Інфоком” Олександру Процю.

З особового складу нашого підрозділу  цього річ добре спрацювали провідні  спеціалісти сектору експлуатації Ігор Лисенко, начальник цього сектору Олександр Долгоносов, начальник сектору аналізу й планування  Любов Запара. Ну, а особлива подяка -- нашому так званому невидимому фронту: працівницям пункту документального зв’язку Ганні Думницькій, Ганні Опаленик, Ользі Ковальчук, Світлані Долгоносовій та Людмилі Замараєвій. Ці люди завжди тримають необхідну планку в роботі.


Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
Категория: Закарпаття | Просмотров: 615 | Добавил: foto-uzh | Теги: Міліція, зв'язок, телефон | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]