Главная » 2009 » Август » 7 » Кожен десятий українець - алкоголік
14:01
Кожен десятий українець - алкоголік
Поки Верховні рада і наркологи намагаються прирівняти пиво до горілки, Україна все глибше занурюється у стан побутового алкоголізму, пише в свіжому випуску видання "Корреспондент".
У липні в парламенті зареєстровано законопроект, згідно з яким пиво буде визнано алкогольним напоєм. Це означає, що продавати його можна буде, як горілку, тільки в магазинах площею від 20 кв. м і лише повнолітнім. Пиво заборонять вживати в громадських місцях.
Як вважають медики, ці заходи потрібно було приймати ще вчора. За словами головного нарколога Київської області Геннадія Зільберблата, якщо десять років тому на сотню пацієнтів наркоклінік припадали один-два пивних алкоголіка, то сьогодні їх вже десяток. Всього на наркологічному обліку в Україні перебуває 618 тисяч алкоголіків, але реальна цифра, на думку фахівців, у вісім разів більше.
Всесвітня організація охорони здоров'я визнала українських підлітків 11-15 років такими, що п'ють найбільше в Європі. За ними з великим відривом слідують тінейджери Ізраїлю і Словаччини. За даними ВООЗ, близько 40% українських підлітків віком від 14 до 18 років регулярно вживають спиртні напої - в основному слабоалкогольні.
Пивовари хоча й не схвалюють розпивання своєї продукції неповнолітніми, але її прирівнювання до горілки називають популістською пропозицією, вважаючи, що це вб’є їхній бізнес. "Торік пивна галузь поповнила держскарбницю на 2,5 млрд грн і до недавнього часу давала щорічний приріст 20%", - пояснює ситуацію за допомогою цифр Галина Коренькова, генеральний директор концерну "Укрпиво".
Україні, не дивлячись на збільшення споживання пива за останні десять років у три рази, до статусу пивної країни ще далеко, переконаний депутат Ярослав Джоджик. За його даними, близько 60% алкогольного ринку держави припадає на частку горілки, тоді, як у Західній Європі ця частка пирога - вотчина пивоварів. Слова Джоджика підтверджує статистика ВООЗ: середньостатистичний чех за рік випиває 157 л пива, ірландець - по 130 л, німець - по 116 л, а українець - всього 60 л.
Коренькова і зовсім заперечує згубну дію пива на співвітчизників, наполягаючи на його корисних властивостях. За її словами, ще в середні століття знали про поживність і високий вміст в ньому вітамінів, тому в піст варили і вживали пиво ченці в монастирях. "Термін пивний алкоголізм спеціально придумали українські недоброзичливці. Про нього ніде не чули в Європі", - переконана вона, повідомляє Корреспондент.


PRESS-КАРПАТ
Категория: соціо | Просмотров: 660 | Добавил: moderator | Теги: Україна, алкоголізм, суспільство, хвороба | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]