Главная » 2011 » Апрель » 26 » Віталій Прохарчук, Ярослав Мордяк: “Фронт Змін” в Ужгородській районній раді став ковтком свіжого повітря
14:28
Віталій Прохарчук, Ярослав Мордяк: “Фронт Змін” в Ужгородській районній раді став ковтком свіжого повітря

Фронт ЗмінМи продовжуємо знайомство з місцевими парламентарями Закарпатської області. Сьогодні "Депутатська трибуна” відкрита для представників партії "Фронт Змін” в Ужгородській районній раді Віталія Прохарчука і Ярослава Мордяка. Обидва депутати за плечима не мають політичного досвіду. Тож почути їхні враження від перших місяців нової діяльності виявилося особливо цікаво.

 

-         Панове, чому ви вирішили піти в політику, якщо до цього зовсім нею не цікавилися?

Настала критична точка, коли осторонь спостерігати за тими процесами, які відбуваються в українському суспільстві, стало несила, - бере першим слово Віталій Прохарчук. – Політика втручається у все, з чим ти стикаєшся – економіку, освіту, медицину, культуру. В якийсь момент ти починаєш розумієш, що далі нікуди і робиш спробу змінити щось самотужки.

         До розмови приєднується Ярослав: "Єдиною альтернативою політичному монументалізму, який ще донедавна панував в Україні, виявилася  партія "Фронт Змін”. На Закарпатті сформувалася молода дієва команда однодумців Арсенія Яценюка, тож ми вирішили їх підтримати і не жалкуємо, хоча поки що у радах сили не рівні. Але це тільки початок”.

 

- Розподіл сил, справді, нерівний. Із 66 депутатів – тільки двоє опозиціонерів. Більшість складає ЄЦ і Партія регіонів. На що ви можете розраховувати за таких умов?

Нажаль, про якийсь серйозний вплив говорити зарано. Фактично в раді немає сили, яка б реально могла протистояти провладній більшості. Але принаймні контролювати процеси і в разі чого не допустити порушення закону – в наших силах.

 

-         Чому ви не об’єдналися з кимось, щоб укріпити позиції?

Це принципова позиція "Фронту Змін”. Будь-які союзи з провладними політичними силами виключаються. Ми в опозиції – і це наш найбільший козир. В Ужгородській районній раді "Фронт Змін” створив власну фракцію.

 

- Які ваші перші враження від депутатського корпусу Ужгородської районної ради і тих процесів, що там відбуваються?

Найбільше, що мені не подобається в раді – це те, що більшість її членів – депутати попередніх скликань. Тобто це така собі "зцементована” компанія, яка нічого не хоче міняти, у них все розписано, розкладено і порушувати такий розклад ніхто не збирається, - відповідає Віталій.- Всі програми, рішення, що виносяться на сесії, мало де обговорюються і голосування проходить майже одноголосно. Більшість депутатів взагалі не вникають у суть справи, та й навіть не виявляють такого бажання. Тому перше, що ми почали вимагати на сесіях, - знайомити депутатів з питаннями, за які вони голосують. Затим – самостійно збирати потрібну інформацію, яку ніхто не надає. Було видно, що такі рухи тут давно ніхто не робив, і вже навіть це стало певним ковтком свіжого повітря у закритому приміщенні. Причому, тепер провладна більшість не знає, що з цим "свіжим повітрям”, тобто нами, робити.

 

- Спостерігаєте відверті утиски під час роботи в раді чи поза нею?

Наведу невеличкий останній приклад, а ви самі зробіть висновок, - запропонував Віталій Прохарчук. – До нас звернулися представники однієї з ДЮСШ, аби ми допомогли знайти кошти для проведення спортивних змагань. Але попередили: ніякої символіки "Фронту Змін”, оскільки це не сподобається начальству, яке, між іншим, ніякі гроші не виділило. От вам і зразок демократії.  

 

-         У які депутатські комісії ви входите?

Ярослав – заступник голови комісії з питань агропромислового комплексу, екології та надр. Я – голова комісії з розвитку малого та середнього бізнесу і підтримки підприємництва.

 

- У чому, на ваш погляд, найголовніша проблема району?

Перше, що впадає в око – велика нестача бюджетних коштів, - пояснює Ярослав Мордяк. - Це призводить до невиконання програм, прийнятих радою. Бюджет розвитку взагалі формується з віртуальних коштів.  Фірми боргують, деякі справи знаходяться в суді, гроші переносяться з року в рік, втрачаються за рахунок інфляції або анулюються. В результаті – немає коштів, які були "забиті” під певні програми, скажімо, 2 роки тому. Багато справді хороших проектів залишаються тільки на паперах.

 

-         Куди все ж таки ідуть гроші?

 На найнеобхідніше – соціальні виплати, незначний ремонт шкіл. Те, що у них вважається другорядним, в тому числі розвиток малого та середнього бізнесу, взагалі не береться до розгляду, - зазначає Віталій. Ярослав додає: "Щодо моєї комісії, то вже котрий рік поспіль рада намагається вирішити питання сміттєзвалища у селі Барвінок. Щороку виділяються кошти на рекультивацію і відкриття нового сміттєзвалища. Але це не вирішить проблему. Сміття потрібно переробляти. На останній сесії обговорювалося питання співпраці з іноземною фірмою "Аве”. Позитивний досвід такої роботи вже мають кілька закарпатських районів. Але знову ж таки, питання перейшло в розряд перспектив і тепер ідеться тільки про вивіз сміття цією фірмою. Замкнене коло.

 

- "Фронт Змін” виступив ініціатором змін до запропонованого Урядом Податкового кодексу. Наскільки активно зверталися до вас люди зі своїми пропозиціями?

 

Ситуація насправді виявилася критичною. Багато підприємців, яких я знаю особисто, вирішили згортати свій бізнес. Тому, почувши про ініціативу Арсенія Яценюка, дійсно підходили, розпитували, пропонували те, що необхідно змінити найперше. Більш професійне обговорення цієї теми ми провели на круглому столі, до якого залучили податківців, підприємців, депутатів, журналістів, і всі слушні пропозиції надіслали до центрального офісу партії, аби наш Лідер, депутат Верховної Ради міг внести їх у вигляді законопроекту.

 

- Які тепер політичні настрою спостерігаються серед простих громадян вашого району і як на фоні конкурентів виглядає ваша політична сила?

Продовжує рости зневіра громадян до політиків. Навіть ті, хто голосував за Партію регіонів, побачили, що це влада, яка працює проти людей. На нас компроматів нема. Тому у "Фронті Змін” бачиться перспектива і майбутнє. Люди навіть самі звертаються і пропонують свою допомогу на громадських засадах. Це неймовірно радує. Переконані: час кардинальних змін вже не за горами.

 

Розмовляв Степан Повханич

Категория: Закарпаття | Просмотров: 982 | Добавил: foto-uzh | Теги: Прохорчук, ЯРОСЛАВ, Ужгород, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]