Главная » 2009 » Октябрь » 26 » Закарпаттю не потрібні смертельні експерименти
11:01
Закарпаттю не потрібні смертельні експерименти
шлем"Зелені" Берегівщини закликають громаду до активних дій
За політичними перипетіями трохи призабулися скандальні антиекологічні дії влади - місцевої та на найвищому рівні. Однак більшість з цих проблем, які наносять значну шкоду природі та здоров’ю людей, досі не вирішені. А подеколи ситуація з часом навіть погіршилася…
Завдяки активній позиції громади, журналістів та представників громадських організацій у 2005 році увага області, а потім і всієї країни були прикута до проблеми токсичних відходів "премікс". Місця зберігання нелегальних промислових відходів з Європи, які завозили в Закарпатську область протягом п’яти років, за цей час відвідало чимало парламентарів, міністрів, членів урядових комісій. Однак це "паломництво" не змінило ситуацію - "премікс" залишається на своїх місцях, лише частина його була перевантажена у невідповідну для зберігання тару. Про проблему з екологією та брутальним порушенням прав людини на Закарпатті довідалися навіть у ООН. Адже місця, де зберігаються токсичні відходи в місті Берегове, селах Велика Бакта, Шом відвідав спеціальний доповідач Організації Об'єднаних Націй з питань токсичних відходів Окечукву Ібеану. Він  звернувся до влади України із закликом не допустити перетворення країни на смітник токсичних відходів із сусідніх держав, підготував доповідь про візит в Україну й представив його на розгляд Ради по правах людини Генеральної Асамблеї ООН.
Однак державні мужі не зробили практично нічого для того, аби якось виправити ситуацію.
Ще одна серйозна проблема, яка може вже найближчим часом загостритись на Берегівщині - це золоторудник і фабрика ВАТ "Закарпатполіметали" у селі Мужієво. Завдяки діяльності цього державного підприємства відбулося суттєве забруднення важкими металами навколишніх земель та ґрунтових вод. Наприклад, лише вміст кадмію перевищував, згідно з офіційним експертизам, допустиму норму у 14.000 разів! Тобто мешканці села практично опинилися в ролі піддослідних кроликів, на яких здійснюють жахливі експерименти. Підтвердженням цьому - кількість важких захворювань серед населення, яка значно перевищує середній рівень по району. Про цю проблему також довідалися в уряді лише завдяки спільним діям журналістів та активістів-екологів.
Нині золоторудник перебуває у стадії банкрутства. Навколо підприємства триває незрозуміла для багатьох боротьба за майно і право на подальшу розробку корисних копалин, насамперед, кольорових та важких металів - срібла, свинцю, міді. Єдиний метод, який може при цьому застосовуватися - це ціанідна технологія, яка, до прикладу, використовується у сусідній  Румунії і постійно призводить до масштабних екологічних катастроф. У будь-якому разі це збиткове і шкідливе підприємство не має права знаходитись на території краю, де пріоритетами є сільське господарство, туризм та рекреація.
У засобах масової інформації все частіше з’являються публікації явно замовного характеру, в яких людей готують до думки, що золоторудник потрібен і технології видобутку кольорових металів абсолютно безпечні для людей. Однак, це абсолютно не відповідає дійсності. Активістам-екологам з громадських організацій, звісно, не байдужа доля працівників  збанкрутілого підприємства, яким роками не виплачується заробітна плата. Однак потрібно розуміти, що рудник у майбутньому може стати справжнім "вибуховим" пристроєм, який просто підірве як екологію, так і привабливість нашого краю як чистого та безпечного для відпочинку. У купі з іншими проблемами його подальша діяльність може мати непоправні  наслідки для здоров’я людей, насамперед дітей, які мешкають на Берегівщині і в самому райцентрі, який знаходиться біля самісінької "золотої гори".
"Ми ніколи не вплутувалися у політику, бо політики часто використовують "зелені" організації з власною метою, а потім не виконують свої обіцянки, - каже активіст соціально-екологічної громадської організації "Чистий Берег" Олег Супруненко. - Однак саме зараз час нагадати владі про кричущі проблеми, на які вона роками не звертає уваги. На зустріч нам пішли лише представники місцевої організації "Партії зелених". Виходить, що лише вони з усіх партійних структур зацікавлені у тому, аби наша область була чистою і вільною від отрути?".
Голова "Чистого Берега", вчитель і журналіст Таміла Ворошилова вважає, що уряд має не займатися піаром перед виборами, а на ділі вирішувати проблеми людей. "Ми об’єдналися, аби боротися за права простих закарпатців, які втомилися від негараздів, - каже вона. - Єдина наша зброя - це слово, однак нам потрібна і підтримка всіх небайдужих. Бо інакше наше  квітуче Закарпаття неминуче перетворять колись на відстійник для відходів, край з отруєними річками, повітрям та ґрунтами. Маємо всі чітко усвідомити, що наша рідна земля - не для проведення небезпечних експериментів, а для безпечного життя".

Тому екологічні активісти звертаються до всіх, хто хоче жити і не лякатися майбутнього. У найближчих планах організації-  звернутися до уряду та Президента України з вимогою негайно втрутитися в ситуацію на Берегівщині і запобігти передачі золоторудника у приватні руки. Єдиним виходом із ситуації "зелені" бачать повну ліквідацію збиткового підприємства, здійснення виплати накопичених боргів за рахунок державних коштів. На місці золоторудника  екологи-журналісти вже неодноразово пропонували створити туристичну атракцію "Золота гора". Навіть якщо цьому проекту не вдасться здійснитися, уряд та міністерство навколишнього середовища мають запропонувати свій реальний і екологічно-безпечний варіант виходу з кризового положення.
           
Якщо ж не буде запропоновано ніяких кроків з боку уряду, громадські правозахисники мають намір провести акції протесту проти антиекологічного свавілля влади. Також у планах - вимагати від держави матеріальної компенсації для людей, які постраждали через наслідки техногенної катастрофи.

 "Премікс" та залишки руди у Мужієві мають бути вивезені за межі регіону і утилізовані. Якщо це неможливо здійснити, потрібно створити "саркофаг" на території області і складувати небезпечні відходи, які не підлягають знищенню та переробці у відповідних умовах, передбачених законодавством.
 
"На жаль, екологічна катастрофа на Берегівщині - це лише частка всіх інших негараздів, які роками накопичувалися на Закарпатті, - каже Олег Супруненко. - Влада вперто не бажає звертати уваги на те, що відбувається. Тому активні громадяни мають об’єднуватися та постійно нагадувати про власні проблеми. Для цього варто зареєструватися офіційно у громадську організацію, яка матиме більший вплив на чиновництво, ніж заяви та акції поодиноких громадян".

В ідеалі - це створення по всьому Закарпаттю мережі громадських організацій, які б повідомляли про свої негаразди один одному і разом намагалися вирішити проблеми. За допомогою Інтернету такі об’єднання могли б серйозно впливати на дії або бездіяльність з боку владних структур. Однак процес реєстрації ГО досі залишається досить громіздким, про що також неодноразово наголошували правозахисники з усієї України. У будь-якому разі на першому етапі діяти можуть і неформальні  організації, їх діяльність також передбачена законодавством.
 
"Головне - не мовчати", - закликають екологічні активісти з Берегова всіх закарпатців.

Олександр Ворошилов. Фото автора
Категория: різне | Просмотров: 639 | Добавил: foto-uzh | Теги: премікс, екологія, Берегівщина, золоторудник | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]