Главная » 2009 » Ноябрь » 17 » Закарпаття: екологія влади
17:37
Закарпаття: екологія влади
екологіяУ сфері охорони навколишнього природного середовища закарпатська обласна влада вважає пріоритетним створення організаційних і правових передумов для екологічно збалансованого господарського розвитку, збереження біо- та ландшафтного розмаїття, культурної спадщини, впровадження нових підходів до розвитку екомережі й екологічно коректного тризму в регіоні. Невипадково Закарпаття ставлять серед областей зі сприятливою екологічною ситуацією і називають "українською Швейцарією".
Природа потребує охорони і захисту
– Помітних здобутків на екологічному напрямі досягнуто останніми роками, – розповідає начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов. – Область займає шосте місце в Україні за кількістю об'єктів природно-заповідного фонду, восьме – за їх площею, п'яте – за співвідношенням площі природно-заповідних територій до загальної площі краю. Подальший розвиток галузі  визначено у Програмі природно-заповідної справи та  екомережі на 2006-2020 роки, а також у затвердженому облдержадміністрацією торік Плані заходів, спрямованих на реалізацію Закону України "Про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат" на території Закарпатської області.
Що зроблено у нас, приміром, за останні чотири роки? На виконання відповідного Указу Президента України, – продовжує Андрій Погорєлов, – в області у 2005-2009 роках встановлено в натурі (на місцевості) межі 447 об'єктів загальнодержавного і місцевого значення. Розробляється проект обласної схеми екологічної мережі з наступною її інтеграцією в екомережу України та Європи.
Вперше в області затверджено Перелік видів судинних рослин (405 видів) та рослинних угруповань (41-не), а також Перелік видів тварин (56 видів птахів, 19 видів ссавців та 2 види риб), що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області.
 Упродовж 2005-2009 років створено 5 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею понад 12 тис. га, у т. ч. регіональний ландшафтний парк "Притисянський" (на території  Берегівського, Виноградівського, Мукачівського та Ужгородського районів). У Воловецькому районі з'явився лісовий заказник місцевого значення "Темнатик", на Міжгірщині – гідрологічний заказник "Омножанський" (495 га), у Мукачеві – учнівський дендропарк (0,9 га), на Хустщині – геологічна пам'ятка природи місцевого значення "Скелі" (51 га). Заповідні площі у згаданий період зросли на 13 відсотків. Крім того, на виконання Указу Президента в області створюється національний природний парк "Зачарований край".
Площа природно-заповідного фонду і далі збільшуватиметься
Після всеукраїнської наради, яка у липні ц. р. відбулася на Волині, затверджено план заходів щодо розвитку регіональної мережі територій і об'єктів  природно-заповідного фонду місцевого значення на період 2009-2013 років. Площу цього фонду передбачено збільшити  більш як на 3 тисячі гектарів.
 Так, за згаданим планом заходів передбачено створення низки нових природно-заповідних об'єктів: "Ардов", "Косонська гора" та "Сілаш" у Берегівському районі, ботанічний заказник "Остраш" (Мукачівщина), інших ботанічних заказників – "Егреш" (Виноградівщина), "Розтока" і "Полянки" (Воловеччина), лісовий заказник "Тополина" (Свалявщина), регіональний ландшафтний парк "Вігорлат-Гутинський" на території Перечинського, Ужгородського та Мукачівського районів, гідрологічний заказник "Мошньов" (Берегівщина), розширення територій кількох природно-заповідних об'єктів.
Маємо певні здобутки і на міжнародному рівні. Зокрема, до міжнародного реєстру водно-болотних угідь включено озеро Синевир, а Комітет у справах світової спадщини ЮНЕСКО увів праліси Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку до переліку об'єктів Світової природної спадщини. З метою виконання указів Президента України "Про впорядкування гори Говерла та встановлення пам'ятного знака на її вершині" та "Про  розширення мережі  й територій національних природних парків та інших природно-заповідних об'єктів" протягом 2008-2009 років облдержадміністрація провела численні заходи щодо розширення території Карпатського біосферного заповідника.
 – Вважаємо, – продовжує Андрій Погорєлов, – було б доцільним підпорядкувати установи природно-заповідного фонду краю державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області; кандидатури на призначення директорів національних природних та біосферних заповідників узгоджувати з обласною держадміністрацією; проекти розширення чи створення нових територій біосферних заповідників та національних природних парків упроваджувати за умови проведення розгляду наукових обґрунтувань на рівні облдержадміністрації після проведення громадських слухань територіальних громад.
Закарпаттю не личать премікси і ХЗЗРи!

– Карпатську природу можна захистити не тільки створенням нових заповідників, заказників, парків і резерватів, – переконаний Андрій Погорєлов, – але і вивільненням територій від різних нечистот – брудних стоків, преміксів і застарілих та непридатних до подальшого використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Скажімо, у 2004-2008 роках на Закарпатті зафіксовано зменшення скидання забруднених стічних вод у поверхневі водойми на 20 відсотків.
З метою зменшення антропогенного навантаження та шкідливого впливу на довкілля й здоров'я населення протягом 2006-2009 років в області проведено контейнеризацію та знешкодження непридатних ХЗЗР. На утилізацію за межі України вже вивезено понад 107 тонн цих речовин. Станом на 15 вересня ц. р. у 28 складських приміщеннях і місцях тимчасового складування на території краю накопичено 353 тонни ХЗЗР, з них понад 160 тонн – контейнеризовані, отож потребують першочергового вивезення та знешкодження. Повністю очищені від пестицидів Великоберезнянський, Перечинський, Воловецький, Міжгірський, Рахівський та Берегівський райони.
Наразі зазначені роботи тимчасово призупинені до вирішення питання вивезення ХЗЗР за межі України. Кошти з державного фонду охорони навколишнього природного середовища за програмою "Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами" нашому управлінню на поточний рік не виділялися. З огляду на це пропонуємо продовжити фінансування робіт із вивезення та знешкодження ХЗЗР, що знаходяться на Закарпатті.
Однією з найгостріших екологічних проблем Закарпаття, що потребує вирішення на державному рівні, є утилізація або знешкодження суміші "Премікс", завезеної в область з інших країн впродовж 1999-2005 років. Нині тільки у Берегові та Берегівському районі тимчасово розміщено понад 1500 тонн цієї речовини: 847 тонн контейнеризовано у спецдіжки, а 656 тонн суміші у мішках типу "Біг-Бег" завантажені у 24 залізничні вагони. Міністерство транспорту і зв'язку ставить питання про вивільнення цього рухомого складу та оплати послуг залізниці за користування вагонами (понад 21 млн. гривень – станом на травень ц. р.).
Знешкодження чи використання суміші "Премікс" на території краю неможливе, оскільки в регіоні відсутні місця чи об'єкти, придатні для довготривалого складування і зберігання зазначеної речовини, а також спеціалізовані підприємства чи організації, які мають ліцензії на проведення робіт із небезпечними речовинами. Нині питання вивезення й утилізації "Преміксу" опрацьовується в департаменті екологічної безпеки Мінприроди України.
– Вивезти чи утилізувати ці суміші слід якнайскоріше, – сказав на завершення Андрій Погорєлов, – адже Закарпаття – край курортно-туристичний. Отже, забруднювати середовище нам не годиться, бо це відлякує відпочиваючих, а область втрачає бюджетні надходження. Тому не забуваймо про чистоту у своєму домі: дбаймо, щоб повітря було свіжим, а водойми – некаламутними, мінводи – джерельно чистими... Інакше, які ми господарі!..
На цих та інших питаннях зосереджують увагу обласна влада і, зокрема, державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. Та без участі населення тут багато не зробиш. Кожен з нас повинен пройнятися почуттям відповідальності за стан довкілля у рідному краї. Адже природа не прощає зневажливого до себе ставлення…

Ярослав Ядловський
Категория: екологія | Просмотров: 738 | Добавил: foto-uzh | Теги: природний, Туризм, екологічний | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]