Главная » 2009 » Октябрь » 20 » Закарпатське Терново відзначило 605-ту річницю
11:27
Закарпатське Терново відзначило 605-ту річницю
терновоУ неділю, 18 жовтня 2009 року жителі села Терново, що на Тячівщині, святкували 605 річницю села. Терново, яке розташоване на лівому березі річки Тересва, - одне з найбільших сіл Закарпаття і за кількістю населення (близько 9 тисяч), і за територією. Тут у злагоді й взаєморозумінні проживають представники більше 30-ти національностей - чудові й працьовиті люди, серед яких немало талановитих народних умільців. У селі на початку 50-х років минулого століття сільською громадою, без допомоги держави, вперше на Закарпатті була побудована електростанція. Ріка Тересва, вирвавшись із гірських долин, має в селі немалий гідроенергетичний потенціал. Пам'яткою природи оточуючих гір є унікальний водоспад.
У селі є краєзнавчий-музей, одна загальноосвітня школа І-Ш ступенів та дві І-ІІ ступенів, три дитячі садочки, лікарська амбулаторія, два ФАПи й клуби, сільська бібліотека.
     На день народження села зібралося чимало люду. Серед них - не тільки тернівчани, але й численні гості із сусідніх сіл.
     Свято відкрив і привітав гостей Тернівський сільський голова Василь Кустрьо.
     За його словами відзначення свята – це добра нагода оглянутися на пройдені літа, пройнятися духом минулих епох.
     Василь Юрійович, наголосив також, що у селі розпочав роботу Ресурсний Центр, який дасть змогу налагодити зв’язки з країнами Карпатського регіону, перейняти досвід роботи їхніх сільських громад, відшукати шляхи економічного розвитку Тернова, вдосконалити його естетичну та туристичну привабливість.
     Так, тривога вривається в душу, коли ми заглядаємо в минуле. Але, наші предки думали про нас. Вони берегли рідну землю, залишивши після себе високу культурну й духовну спадщину. Різьба по дереву, ткацтво, вишивки, звичаї, традиції - усе свідчить про їхню естетичну культуру.
     Сьогодні, у день свята нашого села, - вів далі сільський голова, - ми маємо змогу ознайомитись з усім цим, а також побачити успіхи, досягнення, майстерність наших сучасників, тих, хто трудиться, прокладає дорогу в майбутнє. Ми повинні збагнути все це, узагальнити. Це має наштовхнути нас на думку: що вибрати з цього, що нам робити далі, аби наше життя стало кращим. У нас є великі перспективи економічного, культурного і духовного розвитку села, і я переконаний, що спільними зусиллями ми зробимо все і дійдемо до поставленої мети".
     Відтак, він та інші виступаючі з вдячністю згадували про багатьох людей різних професій і поколінь, які збагачували історію й культуру Тернова та прославляли його. Дуже багато таких у і наш час. Наприклад, талановитий майстер різьб’ярства Юрій Церкуник, художники Михайло Фурман та Валерій Погоріляк, вишивальниця, вчителька Тернівського МНВК Марія Герич. Сьогодні жоден масовий захід у селі не обходиться без виставки їх творів.
     Тепло вітали учасників свята і голова районної ради Василь Кушілка, голови місцевих рад району, депутати обласної ради Віталій Постолакі та Андрій Сербайло. Активістам села вручено почесні відзнаки та цінні подарунки.
     На свято у глибинку, щоб привітати верховинців приїхав народний артист України, співець Карпат Іван Попович. Його музичне вітання порадувало і зачарувало серця учасників свята. З нагоди Дня села виступили і народні таланти із Тернова і району.
     Закінчились урочистості всенародним гулянням та величним феєрверком.

Надія Сарана, сайт Закарпатської обласної ради
Категория: Закарпаття | Просмотров: 620 | Добавил: foto-uzh | Теги: річниця, Терново, 605 років | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]