Главная » 2010 » Апрель » 19 » Закарпатська «Школа Влади» за відродження суспільної ідеології здоров’я
13:20
Закарпатська «Школа Влади» за відродження суспільної ідеології здоров’я
Фронт ЗмінВ день коли людство відзначало Всесвітній день здоров’я, в Закарпатській області стартувала акція дослідження громадської думки щодо якості та безпеки медичної допомоги. Протягом місяця міські та районні осередки Закарпатської організації Політичної Партії «Фронт Змін» розповсюджуватимуть серед мешканців анкету. Серед питань запропонованих громадянам  йдеться про забезпечення прав пацієнтів на отримання якісної та безпечної медичної допомоги; доступність  інформації про об’єм послуг, що надають медичні заклади; задоволеність результатами отриманої медичної допомоги; стан профілактичної і попереджувальної роботи з населенням; рівень освіченості населення в питаннях управління рівнем власного здоров’я; рівень знань методів збереження здоров’я; рівень обізнаності щодо користі та наслідків при використанні фармацевтичних препаратів придбаних на власний розсуд;  тощо. Громадянам запропоновано висловити свою думку щодо шляхів реформування галузі охорони здоров’я та побажання місцевій владі в частині оздоровлення територіальних громад. 
Одночасно з анкетним опитуванням заплановано проведення зустрічей з метою обговорення  нагальних питань здоров’я особливо з тих проблем які впливають на стан здоров’я територіальної громади: санітарні умови; якість води та харчування; забезпечення теплом, тощо.
Після завершення досліджень та підведення підсумків,
що визначать рейтинг позитивних надбань та наявних недоліків, Закарпатське територіальне відділення «Школа Влади» планує розпочати публічну дискусію за участі працівників галузі охорони здоров’я, спеціалістів з медичного права, громадських організацій, фахівців галузей господарства від яких залежить стан здоров’я краян. Одночасно будуть розглянуті пропозиції та рішення висловлені розробниками проектів за темою «Охорона здоров’я». Надзвичайно важливим буде визначення рівня розуміння відповідальності за здоров’я окремої людини та всієї Закарпатської громади з точки зору влади, медиків та громадян.
Зважаючи на те, що Всесвітня Організація Охорони Здоров’я закликала українців стати учасниками глобального руху за здоров’я оприлюднивши дані, що причиною 60% смертельних випадків в Україні є недостатня фізична активність та нездорове харчування, то проблема пропаганди здоров’я є       вкрай актуальною і для Закарпатської області. Однак успіху досягти можна лише поєднавши зусилля та можливості державного сектору,медичної галузі та самих громадян.
Практика показує, що вкладання коштів лише в зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів та придбання медикаментів не вирішує десятків проблем пов’язаних із здоров’ям населення. Без усвідомлення цінності здоров’я як національного продукту держави та складової успішного і щасливого життя кожного громадянина - прогресу годі й очікувати. Зміни в свідомості необхідно здійснювати як на рівні кожного громадянина так і на рівні кожного державного чиновника та народного обранця. І у медиків, і у громадян, і у держави мають бути чітко зазначені права та обов’язки щодо здоров’я нації. Саме такий підхід покладено в основу запланованої «Школою Влади» акції та подальшої розробки власних дієвих практик.  
До професійного свята Дня медичного працівника буде підготовлено рекомендований План Змін, що базуватиметься на інформації отриманої від мешканців області та їх очікуваннях, щодо того яким вони вбачають сектор охорони здоров’я. В подальшому до відома широких верств громадськості буде доведено точку зору на проблему фахівців галузі охорони здоров’я та владних очільників.
«Оскільки проблема здоров’я стосується практично кожного з нас - очікуємо активну дискусію з питань здоров’я в регіоні» - прогнозують лідери та учасники проектів «Школи Влади» в Закарпатті.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 573 | Добавил: foto-uzh | Теги: Роберт Бровді, Фронт Змін, Закарпатська «Школа Влади» | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]