Главная » 2009 » Октябрь » 3 » «Закарпатгаз» - дзеркало сучасного господарювання
21:58
«Закарпатгаз» - дзеркало сучасного господарювання

У вівторок, 29 вересня, у прес-центрі «Новее Закарпаття» з журналістами поспілкувалися головний інженер КП «Уж-тепло» Дмитро Петрина, заступник голови правління ВАТ “Закарпатгаз” Іван Купар та головний інженера ВАТ “Закарпатгаз” Василь Грабар.

Спершу слово взяв представник «Уж-тепло», повідомивши, що на 29 вересня до роботи у осінньо-зимовий період готові 28 котелень повністю і протягом декількох днів будуть готові ще 7. У цілому до роботи готові і системи гарячого водопостачання та опалення. Однак, як і декілька років поспіль, головна проблема полягає у заборгованості населення за послуги КП «Уж-тепло», а відтак і наявність заборгованості перед ВАТ «Закарпатгаз».

На швидке погашення цієї заборгованості сподіватися не варто, а тому наразі, на підставі постанови Кабінету міністрів КП «Уж-тепло» планує відкрити в «Ощадбанку» розподільчий рахунок, куди бюджетні установи міста будуть автоматично перераховувати кошти за спожите тепло. Крім того, «Ощадбанк» має надати КП пільговий кредит на три роки (перший рік 0% ставка), для закупівлі газу на 2009-2010 опалювальний рік, повідомив Д. Петрина.

 

Після слово взяв Іван Купар, який сказав, щооплата за спожитий газ від населення надходить на 100% і, відповідно, населення одержуватиме газ узимку у повному обсязі. Натомістьбюджетні організації області, з ряду причин, несплачують вчасно. Найскладніша ситуація уМЧС, МВС та Міністерства оборони. Їх загальназаборгованість сягає 3 млн. грн., а гарантій того,що борги будуть повернуті, — немає. Отже, можливий варіант, що військові, пожежні частини та міліціонери будуть взимку  мерзнути. Про критичний фінансовий стану цих міністерствах відомо вже не першийдень, однак уряд і досі не спромігся вирішитинагальні проблеми тих відомств, які забезпечують безпеку країни. Що, великою мірою,є досить незрозумілим, з огляду на складнуяк зовнішньополітичну ситуацію, так і важкий  криміногенний стан всередині держави.

 

Найбільш резонансним питанням останніхмісяців є проблема легалізації автономного опалення в житлах ужгородців. Так, зокремаголовний інженер ВАТ «Закарпатгаз»Василь Грабар повідомив, що в Ужгородіналічується 4400 осель, де незаконновстановлено індивідуальне опалення. Цьогоріч легалізували свої котли трохименше 500 мешканців Ужгорода. В рештірайонів також були випадки незаконного встановлення індивідуального газового опалення, однак вони не носили массовогохарактеру.

 

У журналістів виникло логічне запитання щодо діяльності тих, хто підключав та опломбовував ці лічильники. Це були саме співробітники«Закарпатгазу». Відтак, на підприємстві мализнати про встановлення так званих нелегальних котлів і систем опалення. Однак ВасильГрабар зазначив, що на підприємстві випадків незаконного підключення газового обладнання  співробітниками не зафіксовано. Мабуть і недивно: оскільки свого часу багато хто з ужгородців сплатив суму від 150 до 200 доларівСША, щоб мати таке омріяне автономне індивідуальне опалення. І в принципі, самі сталиспівучасниками неправомірних дій. Однак дивуєй інше: протягом декількох років у «Закарпатгазі» знали про те, що в м. Ужгороді проводитьсямасове встановлення індивідуального газовогоопалення, однак громадськість лише в 2009році дізналася, що дозвіл від міськради та довідки від ЖРЕР та «Уж-тепло» не є достатнім приводом для встановлення опалення. Наразі, для легалізації котлів необхідно виготовититехнічні умови та провести розрахунки, які зноввиконують спеціалісти «Закарпатгазу», і цезадоволення обійдеться ще 1000 грн.. Отже,треба буде знов виймати кошти з сімейного бюджету.

 

Щодо підготовки газової мережі міста, тоВасиль Грабар повідомив, що в обласному центрі ведуться роботи на ряді дільниць (вул.Грушевського, Дівоча, Можайського) з заміни існуючого газогону, оскільки в результаті массового встановлення індивідуального опалення відбувається процес розбалансування мережі, щоможе призвести до непоправних наслідків.

 

У цьому контексті ВАТ «Закарпатгаз» звертається до органів місцевого самоврядуваннята ЖРЕРів, щоб провести заміну та ремонт існуючих газових магістралей у місті. Окрім того,в тих будинках, де є необхідність повної заміни системи газопостачання, відбувається залучення коштів мешканців квартир. «Закарпатгаз»за свій рахунок лише проводить розрахунки таготує технічну документацію. Однак, як сталовідомо, в ЖРЕРах з цього приводу виникаєчимало запитань до газовиків. Зокрема, хтобуде відшкодовувати ці роботи. На сьогодні утарифах, що встановлені в Ужгороді на утримання будинків і прибудинкових територій, немає пункту про обслуговування газових мереж.

 

Отже, якщо ЖРЕР використає кошти на газовімережі, то буде оштрафований за нецільове використання коштів від власників квартир. Відтак ВАТ «Закарпатгаз» мав би відшкодовувати ці витрати ЖРЕРам, однак керівництво монополіста не хоче цього робити. От і виходитьситуація, що мережі в незадовільному стані, аплатити за їх ремонт утримувач цих мереж нехоче, посилаючись не те, що тарифи на транспортування газу не змінювалися півтора рокуі взагалі ВАТ «Закарпатгаз» є збитковим.Мабуть, тому й не дивно, що часто виникають ситуації, коли людей переводять з однієї категорії користувачів до іншої, дорожчої,аргументуючи це тим, що вони протягом півроку перевищили ліміт. Насправді ж ситуація зводиться до того, що контролери «Закарпатгазу» часто, без відома споживачів, надаютьнеправильні чи помилкові дані в  розрахунковий центр. Останній вираховує перевищення лімітуі відразу переводить людину до іншої категоріїі вже надсилає квитанції з боргом, що стає дляспоживача повною несподіванкою.Наразі ще не відомо, чи зможе «Закарпатгаз»до початку холодів забезпечити безпечну експлуатацію своїх мереж мешканцями міста.

 

Готуючи даний матеріал, натрапивна новину на Інтернет-сайті УНИАН, під назвою «Міськ- і облгази щороку крадутьблизько мільярда кубів газу?». Там, зокрема, згадується і про ВАТ «Закарпатгаз».Видання пише що, станом на сьогодні офіційний щорічний обсяг втрат газув розподільчих трубопроводах України становить близько 3 млрд. кубометрів. Однак, за даними видання, насправді в трубопроводах втрачається майже 2млрд. кубометрів на рік, а решта обсягу блакитного палива — до 1 млрд. — лише списується на втрати, а насправді — продається. Навіть при нинішніхскромних цінах на газ — 198,34 дол./1 тис. куб. м — такий обсяг тіньової реалізації приносить близько 200 млн. дол. на рік. Мабуть не дивно, чому КРУ не може перевірити "Закарпатгаз" протягом останнього року, хоча мало би це зорбити. Але... виявляється є рішення суду яким заборонено перевіряти дане підприємство, де 70% є державною власністю. Нонсенс. 

 

Заробляють ці гроші міськ- і облгази, адже згідно з чинними правилами матеріальна відповідальність за втрати лягає на плечі юридичного власника магістралей —«Нафтогаз України». Для боротьби з цимявищем вже створено дочірню структуру «Нафтогазу» «Нафтогазмережі», і одназ перших філій запрацювала саме на Закарпатті. Дана компанія забере насвій баланс майно облгазу, а, значить, «Закарпатгаз» не зможе самостійно списувати мільйони кубометрів газу.

 

Можете самі, шановні читачі, робити висновки щодо того, хто ж все-таки є винним у газових негараздах: мешканці багатоповерхівок,що прагнуть банального комфорту в оселях, або бізнес структура, що маючи монопольний статус, діє лише на свій розсуд, не звертаючи уваги на простих людей.

Джерело: ХВ

Категория: Закарпаття | Просмотров: 665 | Добавил: moderator | Теги: Закарпатгаз, автономне опалення, газ, Ужгород, опалення | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]