Главная » 2010 » Февраль » 6 » Вибори президента - це лише невеликий крок до реальних змін
12:48
Вибори президента - це лише невеликий крок до реальних змін
Вибори президента - це лише невеликий крок до реальних змін
Віктор Пащенко очікує їх лише після місцевих та ймовірних парламентських виборів

Незалежно від того, хто переможе у другому  турі президентських виборів, одразу ж особливих змін у політичному житті країни не буде. У цьому впевнений директор Закарпатського інституту політичних досліджень, відомий політолог і соціолог Віктор Пащенко. Про нинішні вибори як рубіж між двома п’ятирічками історії України – наша розмова.

"Не  хочеш  розчаровуватися  –  не  зачаровуйся"   

– Коротко про підсумки президентства  Віктора Ющенка. Якою була його роль? І як вважаєте, чи є ще в нього політичне майбутнє?    

– Якщо оцінювати в примітивних плюсах і мінусах, то останні 5 років – це однозначний плюс для України. Безперечно, було чимало недоліків. Але за ці 5 років Україна пройшла набагато більше, ніж за попередні 13. Наприклад, у становленні самодостатності, у появі не формального, а реального поняття "громадянин України". Це значний крок уперед і в економічному, і в соціальному плані. Згадайте 2004-ий і проаналізуйте, наскільки виріс рівень життя. Неправильно буде казати, що все це – завдяки Віктору Ющенку. В цьому випадку він був символом, виразником суспільних настроїв.    

– Чим пояснюєте розчарування суспільства в президентові?

– Розчарування в будь-якій владі є цілком природним процесом. У нашому випадку воно посилене ще й тим, що були невиправдані, занадто великі ілюзії і надії. Та я б сказав, що це розчарування зіграло ще й велику позитивну роль. Не хочеш розчаровуватися – не зачаровуйся. Думаю, що значну частину українців це багато чому навчило. Нині велика частина суспільства і далі має великі очікування. І знову не минути розчарувань. Проте радує, що все ж таких людей уже менше, ніж раніше. Думаю, що найближчі 5 років будуть роками прощання з ілюзіями.

– Як оцінюєте передвиборчу кампанію з точки зору креативності й нових технологій? Чи виросли, порозумнішали українські політики за ці п’ять років?

– Стосовно креативності і нових ідей. Як на мене, ця кампанія була слабшою, ніж у 2004 році (хоча й та не була сильною), не кажу вже про 1999 рік. Чому так? Головна ментальна проблема пострадянського виборця в тому, що працювати він хоче по-радянськи, а зарплату отримувати по-європейськи. Люди очікують величезних соціальних гарантій, пенсій, безплатної освіти, короткого робочого дня, безлічі вихідних. Політики не хочуть говорити, що гроші не народжуються з повітря. Тому справжніх виборчих дебатів у нас ще не було.

– Вихід Тимошенко і Януковича  у другий тур прогнозували давно. Які ж результати голосування були несподіваними для вас?

– Несподіванок зовсім не було. Ба навіть більше – все було до банальності закономірним ще з осені 2005 року. Коли депутати від БЮТу проголосували за зняття Юрія Єханурова з посади прем’єра, можна було з упевненістю прогнозувати, що наступним президентом стане Віктор Янукович.

– Як ви поясните результати Тігіпка і Яценюка? І яке, на вашу думку, їх політичне майбутнє?

– На Яценюка покладали надії як на людину нового покоління, демократа, а він зайняв позицію силового політика. Тобто саме так він розуміє державне управління. Воно має бути жорстким, адміністративним. Коли ці ідеї почали озвучуватися, та частина електорату, яка шукала демократичного шляху, почала розчаровуватися. Їй не було куди йти.    

Аж ось майже на порожньому місці з’являється більш-менш пристойна фігура, яка, так би мовити, не дратувала. Тоді електорат, який метався і не міг нікого знайти, перекинувся до Тігіпка. Хоча його особиста заслуга в цьому дуже мала. Тому й говорити зараз про його політичні перспективи, як і про майбутнє Яценюка, рано і безпредметно. Вони зробили перший крок, створили нішу, куди можуть іти люди.

"Місцеві  вибори  сформують  конструкцію влади"   

– Голосування у другому турі – це вибір між двома відомими політиками. В кого ж нині більше шансів стати обраним?

– Насамперед, великий плюс у тому, що люди вже розуміють, що ми не вибираємо ідеального політика. Якщо відкинути емоції і керуватися розумом, треба вибирати професіоналізм. І найперше потрібно виходити з досвіду кандидатів. Відкинувши гасла і створені образи, я роблю висновок, що Янукович більш відкритий і послідовний. Знаю, чого від нього чекати. Голосуючи за Тимошенко, я не відаю, за що голосую на рівні чітко сформульованої позиції. Але знаю, що голосую за непрогнозованість, особисту вигоду Тимошенко і її оточення, для досягнення якої вона може міняти свою позицію з дня у день. Тимошенко взагалі виключає суспільство з політики.

По-друге, коли Янукович двічі зумів відмовитися від влади, це показник, що людина не піде по трупах заради влади, що вона здатна слухати, вчитися і жити за законами суспільства. Тимошенко ж цікавить лише особиста влада. І їй я цілком не вірю. З Януковичем у багатьох питаннях не погоджуюся, але довіряю йому більше.

І по-третє, взагалі у нас є чотири альтернативи вибору: два кандидати, не підтримувати жодного з них і взагалі  не йти на вибори. Так-от, я наголошую, що останні два – не рівнозначні. Коли людина не йде на вибори, вона дає право політикам вирішувати все за неї, це найбільш дитяча позиція. А коли вона голосує проти всіх, то подає сигнал кандидатам, що без домовленості в майбутньому вони свою політику не реалізують, бо зростає роль опозиції. Тому таке голосування майже рівнозначне тому, що людина підтримала б якогось конкретного кандидата.

– Наскільки важливими будуть результати виборів до місцевих рад, які відбудуться  у травні?

– Що ж стосується місцевих виборів, то вони, на мою думку, важливіші, ніж парламентські. На них легше поміняти виборчу систему, і більшість політичних сил захочуть це випробувати. Загалом, якщо підсумувати, реальних змін ми можемо очікувати не після президентських виборів, а після проведення місцевих у травні й, можливо, парламентських. Коли після цього буде сформована певна конструкція влади, можна буде говорити про реальність чи нереальність якихось конструктивних змін у країні.


Ярослав Світлик, "Старий замок "Паланок"
Категория: політика | Просмотров: 673 | Добавил: foto-uzh | Теги: голосування, Янукович, ющенко, Віктор Пащенко, вибори, Закарпаття, Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]