Главная » 2009 » Октябрь » 14 » Вчені дізнались, як зупинити старіння серця
17:18
Вчені дізнались, як зупинити старіння серця

Вчені зуміли запобігти старінню серця у мишей за допомогою зупинки роботи одного з генів і стверджують, що подібна методика може бути застосована і в організмі людини, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Reuters.

Про це японські дослідники написали у статті, опублікованій у журналі Circulation: Journal of the American Heart Association. "Це дослідження показує, що зменшення або запобігання збоям у роботі людського серця можливе", - вважає головний автор публікації - науковець з Кіотського університету в Японії Тецуо Шіоі.

Проводячи досліди над генетично модифікованими мишами, вчені "зупиняли" роботу однієї з форм гена PI3K, який допомагає контролювати тривалість життя клітин. Після того, як модифіковані таким чином миші досягли похилого віку (за мірками мишачою життя), вчені порівняли їх із іншою групою звичайних мишей, у результаті чого з'ясували, що "удосконалені" тварини мали поліпшену функцію серцевого м'яза та його підвищену еластичність.

Як зазначають японські науковці, у піддослідних мишей серця мали менше ознак старіння, а їхній генетичний апарат відповідав молодим особинам. Незважаючи на те, що вченим поки невідомий детальний молекулярний механізм такого покращення функції серця через пригнічення роботи PI3K, автори статті вважають, що ефект генної модифікації пов'язаний із регулюванням роботи гормону інсуліну в клітинах.

Досягнення в експериментах із мишачою моделлю можуть мати величезні практичні результати, якщо підтвердиться, що людське серце реагує на подібні втручання аналогічно, вважає Маріель Джессоп - професор медицини Університету Пенсільванії.

Нагадаємо, що науковці вважають мишей ідеальними для вивчення людських хвороб, оскільки ці тварини мають багато спільних рис у фізіології з людьми.
 
Категория: здоров’я | Просмотров: 732 | Добавил: onok | Теги: старіння, наука, Серце, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]