Главная » 2011 » Февраль » 24 » В Закарпатському “Фронті Змін” збирають пропозиції щодо вдосконалення Податкового кодексу
12:45
В Закарпатському “Фронті Змін” збирають пропозиції щодо вдосконалення Податкового кодексу
Введення в дію з 1 січня 2011 року Податкового кодексу призвело до масового згортання малого бізнесу. Ні сам документ, ні величезні - у трьох томах - коментарі до нього, так і не пояснили платникам єдиного податку, коли, яку суму і в яких випадках вони мають платити. У такій невизначеній ситуації більшість підприємців вирішили не піддавати себе ризику санкцій за несплату податків і з кінця 2010 - початку 2011 року сотні тисяч представників малого бізнесу України, які працювали на спрощеній системі, здали свої свідоцтва про підприємницьку діяльність. І кількість таких заяв, за даними податківців, лише зростає. Це означає, що малий бізнес знову йде у тінь.
Минулого тижня «Фронт Змін», який першим, ще торік улітку, почав боротьбу за вето президента на Податковий кодекс і разом з усіма підприємцями домігся цього вето на Майдані, - почав збір пропозицій з метою змінити вже чинний Податковий кодекс. Із ініціативи територіальних організацій партії по всій країні проходять круглі столи з представниками малого бізнесу, на яких висуваються пропозиції щодо вдосконалення цього Закону.
На Закарпатті круглий стіл відбувся 22 лютого в обласному офісі "Фронту Змін”. У обговоренні податкових нововведень взяли участь підприємці, бухгалтери, студенти, журналісти, депутати Закарпатської обласної, Ужгородської районної і міської рад, а також обласні податківці – заступник голови ДПА у Закарпатській області Микола Бутенко та начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи Єва Мойшевич.
Підприємці наголошували, що будь-яка податкова реформа повинна сприяти покращенню умов ведення бізнесу і соціальному захисту малозабезпечених. Але в чинному Податковому кодексі відверто проглядаються інші речі – це пільги для великого бізнесу та імітація реформ для чергових закордонних кредитів, які невідомо куди зникають. Натомість представники малого бізнесу змушені платити податки у збиток своєму виробництву, а відтак, ліквідовувати підприємства.
"Зросла не абсолютна величина податків , - відзначає координатор акції ”Зміни Податковий кодекс” по Закарпатській області, депутат Ужгородської міської ради від "Фронту Змін” Ярослав Шафарь. – Справа в тому, що норми збору не враховують витрати на виробництві, які іноді перевищують дохід. Саме це і змушує підприємців іти в тінь. У багатьох країнах абсолютна величина податків більша, але у зв’язку із врахуванням витрат, підприємці можуть здійснювати свою діяльність інтенсивно”.
Учасники круглого столу засипали представників податкової адміністрації численними запитаннями стосовно діяльності малого підприємництва на Закарпатті: це і податок на оренду, транспортні засоби, сфера торгівлі і харчування, депозитні вклади. На всі питання було дано вичерпні відповіді. Але як з’ясувалося, люди просто не розуміють, що від них тепер вимагається, а отримати загальні роз’яснення ніде. Усі податкові консультації, згідно з кодексом, - лише індивідуально. Самотужки розібратися з документам не під силу навіть досвідченим підприємцям та їхнім бухгалтерам: лише офіційний коментар до кодексу вміщає 3 томи і сягає 2389 сторінок.
"Взагалі, серед людей моєї професії спостерігається паніка. З’явилося багато міфів і істерики. Всі ми зідзвонюємося, обмінюємося інформацією, хто що чув. Можливо, ситуація ще не настільки страшна, як лякає невизначеність. Мало інформації, в Інтернеті взагалі не розібратися ні з чим, в податковій інспекції намагаються допомогти, але здебільшого вони самі до кінця не володіють знаннями. А невизначеність породжує страх”, -  скаржиться бухгалтер Ольга Омбоді.
Керівники податкової адміністрації заспокоюють, мовляв ситуація в Закарпатті не є загрозливою: тут нараховується 30 тис. "єдинників” і зменшення поки що немає. На запитання, які ж недоліки нововведень виявляють самі податківці, єдине, на що вказав Микола Бутенко, це замалий штат працівників податкових органів : "Візьмемо, скажімо, функцію, податок з доходів фізичних осіб - коли навантаження на одного інспектора складає 2-3 тисячі підприємців, при тому, що у нас в області є 400 тис. власників земельних ділянок, і з них 200 тис. платять, це велика робота”.
Та поки податківці розмірковують над збільшенням своєї чисельності, підприємці роблять все можливе, аби свою чисельність принаймні зберегти. Закарпатський "Фронт Змін” підготував ряд пропозицій, які висловили представники малого і середнього бізнесу щодо змін Податкового кодексу. Серед іншого, закарпатцями було запропоновано перехід України на сімейне оподаткування (коли враховується бюджет не одного члена сім’ї, а всієї родини), зменшення податкових нарахувань для багатодітних батьків, обмеження юридичних підстав для свавілля податкових органів, введення антимонопольних положень для захисту платників податків на єдиній системі оподаткування тощо.  Збір такої інформації у всіх областях є підготовкою до Всеукраїнського форуму підприємців, ініційованого "Фронтом Змін”. Розроблені на цьому форумі пропозиції народний депутат Арсеній Яценюк внесе до парламенту у вигляді законопроекту змін до Податкового кодексу. У «Фронті Змін» переконані, що навесні цього року у Верховній Раді необхідно проаналізувати, що дала Україна податкова реформа. Лідер партії Арсеній Яценюк вже вніс необхідний для цього проект постанови.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 570 | Добавил: foto-uzh | Теги: Фронт Змін, Закарпатье, Ужгород | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]