Главная » 2010 » Февраль » 18 » Узурпація влади і монополія на опозицію
10:52
Узурпація влади і монополія на опозицію
Арсеній ЯценюкАрсеній Яценюк оприлюднить склад свого опозиційного уряду наприкінці березня. Найбільшою загрозою демократії він вважає монополізацію не лише влади, а й опозиції.

Не зійшлися принципами

Після того, як Янукович назвав Арсенія Яценюка серед кандидатів у прем’єри, лідер «Фронту Змін» відповів йому відкритим листом. У ньому він виклав своє бачення дванадцяти першочергових кроків нового уряду з порятунку економіки. Втім, як зазначив сам політик, вони не зійшлися з Януковичем у баченні принципів. Тож говорити про посади вже не мало жодного сенсу.

Політик наполягав, щоб коаліція формувалася конституційно – рішенням фракцій. Та регіонали пішли всупереч Основному Закону і «склепали» коаліцію трьома фракціями меншості, дозволивши ввійти в неї і окремим депутатам-перебіжчикам.

Нове – це добре забуте старе

Яценюк звернувся до Конституційного Суду щодо законності такої коаліції. Інший політик, якого також донедавна зараховували до «нової генерації», теж спочатку засуджував неконституційне формування коаліції і називав це «політичним рейдерством». Він навіть казав, що «жодна чесна людина не підтримає таку владу».

Утім, тепер Тігіпко органічно вписався в табір «рейдерів». І воно й не дивно, бо з ними його пов’язує спільне минуле (2004 року він був керівником штабу Януковича).

Перші кроки – не в тому напрямку


Тігіпко виправдовується, що посада дає змогу йому провести реформи. Однак цей  уряд далекий від реформаторського. «Німецька хвиля» зазначає, що Кабмін Азарова однин з найбільш бюрократичних у Європі. За кількістю міністрів (29) він найбільший після білоруського, а віце-прем’єрів (7) більше лише в російському уряді.

Натомість справжні реформатори завжди починають реформи з себе, спершу скорочуючи бюрократичний апарат.
Яценюк переконаний, що саме скорочення витрат на державне управління мало б стати першим кроком уряду:
- У нас в облдержадміністраціях більше автомобілів, ніж у Конгресі США. Треба економити насампенед на утриманні держапарату, в тому числі й Верховної Ради.

Вчорашня влада і позавчорашня опозиція


Яценюк – не єдиний опозиціонер, але поки єдиний, хто вже критикує конкретні дії влади. Інші йдуть старим шляхом. Вони не критикують конкретні рішення уряду і не пропонують натомість кращих, а вдаються до звичайних сварок, переходячи на персоналії. Вони з люттю обливають брудом не тільки міністрів, але й інших опозиціонерів, які не з ними.

Наприклад, тільки-но Яценюк заявив про перехід в опозицію, як БЮТ одразу ж проголосив себе «об’єднаною опозицією» на чолі з єдиним лідером. Однак цим вони засвідчують, що нічим не відрізняються від Партії регіонів, яка монополізувала владу. Єдина відмінність – БЮТ хоче монополізувати опозицію.

- Вони прагнуть монополізувати навколо себе все. А це прямий шлях до виродження. Попередня коаліція була підкаблучна. Тепер хочуть зробити підкаблучною і опозицію, - зазначає Арсеній Яценюк.

Влада доти буде представляти позавчорашній день, доки опозиція буде такою ж самою. Яценюк переконаний, що сьогодні Україні потрібна інша опозиція. Рішуча, але фахова, переконлива, і при цьому не істерична. Вона має діяти в інтересах країни, а не за принципом «чим гірше, тим краще».
Категория: політика | Просмотров: 499 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]