Главная » 2009 » Ноябрь » 18 » Уряд порушив Конституцію, заборонивши масові заходи – представник Арсенія Яценюка в ЦВК
10:28
Уряд порушив Конституцію, заборонивши масові заходи – представник Арсенія Яценюка в ЦВК
Арсеній ЯценюкСумський окружний адміністративний суд у вівторок, 17 листопада відмовив у задоволенні позову виконавчого комітету Сумської міської ради, який вимагав заборонити проведення в місті мітингу кандидата на пост Президента України Арсенія Яценюка. Таким чином, мітинг-телеміст між Сумами та десятьма іншими містами області відбудеться, як було заплановано, у середу ввечері.
Уповноважений представник Арсенія Яценюка в Центральній виборчій комісії Катерина Терещенко підкреслила, що рішення суду законне, правильне і обґрунтоване.
Вона наголосила, що видавши постанову № 1152 «Про запобігання поширенню грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення» від 30 жовтня цього року, яка забороняє проведення масових заходів, Кабінет Міністрів порушив Конституцію. Він фактично взяв на себе повноваження судового органу.
Катерина Терещенко зазначила, що проведення масових заходів в Україні регламентується статтею 39 Основного Закону, згідно з якою заборонити проведення масового заходу може тільки судовий орган. «Таким чином, Кабінет Міністрів цією постановою виходить за рамки своїх повноважень», - підкреслила вона.
Уповноважений представник Арсенія Яценюка в ЦВК також нагадала, що Міністерство юстиції України дало роз’яснення стосовно цієї постанови уряду, зазначивши, що пункт перший постанови, в якому йдеться про заборону проведення масових заходів, має рекомендаційний характер. «Тобто якщо в якійсь області уже введено карантин, тут рекомендується не проводити масові заходи», - сказала вона. Втім, зазначила Катерина Терещенко, для цього має бути відповідне рішення суду – про заборону проведення масових заходів через будь-яку суспільну небезпеку, зокрема небезпеку для здоров’я людей.
«У деяких регіонах, - зазначила уповноважений представник, - через правовий нігілізм ця постанова уряду була сприйнята як керівництво до дії. Місцеві ради й виконкоми почали приймати на своїх територіях рішення про те, щоб заборонити масові заходи, що прямо виходить за межі вимог закону і перебуває поза правовим полем».
Після того, як довірена особа кандидат на пост Президента України Арсенія Яценюка повідомила про проведення 18 листопада в Сумах на площі Незалежності масового заходу за орієнтовної присутності 5 тисяч осіб, виконком Сумської міськради прийняв рішення не дозволити проведення цього заходу. Для цього він звернувся до Сумського окружного суду.
Представники Арсенія Яценюка були готові до такого сценарію і зайняли на судовому засіданні жорстку позицію: для рішення про заборону проведення масового заходу немає жодних підстав. Посилання на постанову Кабінету Міністрів від 30 жовтня є неправомірним, адже вона є підзаконним актом і не може суперечити вимогам Конституції. Водночас вона порушує статтю 39 Основного Закону, значить – не може бути виконана.
Крім того, згідно із законом про Кабінет Міністрів, у повноваження уряду не входить встановлення заборон на проведення всіх масових заходів.
До того ж, постановою №1152 карантин введено лише в 9-ти областях України, серед яких Сумська область відсутня. При цьому в Сумах не скасовані заходи за участю значної кількості людей, зокрема в кінотеатрах тривають сеанси кінофільмів, проходять художні виставки, працюють бібліотеки. Відбуваються масові заходи і в інших областях України.
Враховуючи викладене, представники Арсенія Яценюка зазначили, що немає підстав забороняти проведення мітингу в Сумах.

Суд погодився із аргументами сторони кандидата на пост Президента України і відмовив виконкому Сумської ради у проханні заборонити проведення масового заходу Арсенія Яценюка.

«Крім того, суд врахував той факт, що в країні йде виборча кампанія і законом про вибори дозволено агітацію. Подібного роду заборони є нічим іншим як дискримінацією одних кандидатів відносно інших і спробою не дати проводити на території регіону заходів із передвиборної агітації», - підкреслила Катерина Терещенко.
Категория: вибори 2010 | Просмотров: 529 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, грип, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
0  
1 Віктор Ковальчук   (18.11.2009 16:55) [Материал]
Опрос: Яценюк является безусловным фаворитом в рекламе http://president2010.org/news/287005

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]