Главная » 2009 » Декабрь » 15 » Україна – Словаччина: бар’єри у підприємницькій діяльності
09:42
Україна – Словаччина: бар’єри у підприємницькій діяльності
Сучасний стан аналізу економічного співробітництва, подолання бар’єрів, можливості інвестування і підприємницької діяльності по обидва боки кордону – такими були основні питання Міжнародної конференції «Підприємництво в Східній Словаччині та на Україні (Закарпаття)», що відбулася минулого тижня в м. Пряшів.
 
Організаторами конференції виступили Регіональне відділення Дослідницького центру Словацької Асоціації зовнішньої політики в м. Пряшів (В. Бенч) та Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді (С. Мітряєва) за сприяння Посольства України в Словацькій Республіці. Метою конференції, по-перше, було з’ясування стану, бар’єрів, потенціалу взаємної торгівлі та інвестицій між Україною та Словаччиною, з акцентом на можливості розвитку спільних підприємств та розширення зони економічного співробітництва між двома країнами загалом та прикордонними регіонами, зокрема.
 
По-друге – підготовка пропозицій для керівних органів обох країн, яким чином покращити підприємницький клімат в цих регіонах і створити сприятливий простір для реалізації спільних проектів. Участь у конференції взяли більше 70 підприємців із Закарпаття і Східної Словаччини, представники Торгово-промислових палат, інвестиційних агентств, органів державної влади та місцевого самоврядування прикордонних територій. Крім того, участь у роботі конференції взяли Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці п. І. Огнівець, Торговий представник Посольства Словацької Республіки в м. Київ п. Й. Калман, Генеральний Консул Словацької Республіки в м. Ужгород п. М. Сладечек, Почесний Консул України в Словацькій Республіці п. С. Обіцкі, Почесний Консул Королівства Голландія в Словацькій Республіці п. М. Мурайда, начальник Управління розвитку підприємництва і ринкових відносин Головного Управління економіки Закарпатської обласної державної адміністрації п. В. Міца, експерти та науковці Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді та факультету міжнародного бізнесу та світової економіки Закарпатського державного університету загалом – більше 100 чол.
 
Даючи оцінку всебічного співробітництва між Україною і Словаччиною п. І. Огнівець відзначила, що це співробітництво є одним з найважливіших напрямків реалізації програмного курсу України з країнами-членами ЄС, яке має сприяти як економічному розвитку прикордонних регіонів наших країн, так і поглибленому співробітництву в науковій, гуманітарній і політичній сферах. Послідовно проводячи курс на європейську інтеграцію Україна зацікавлена у поглибленні економічних зв’язків із Словаччиною на всіх рівнях, в тому числі – на підприємницькому. При позитивному в цілому розвитку економічного та транскордонного співробітництва між Україною і Словаччиною, ще залишаються проблемні питання, вирішення яких має призвести до активізації та розширення міжрегіональної співпраці на прикордонних територіях а також до всебічного поглиблення зв’язків між нашими країнами. Одним із бар’єрів підприємницької діяльності, п. Й. Калман визначив низьку інформованість про можливості економіки України серед словацьких підприємців.
 
Покращити ситуацію могло б створення торгових місій Словаччини в економічно розвинутих областях України, зокрема в м. Донецьку, та більш яскрава презентація словацьких товарів на ринку України. Активізації економічних взаємин, на його думку, значно допомогло б і налагодження повітряного сполучення між обома країнами. «На Україну необхідно дивитись, як на країну з великим потенціалом, яка економічно є досить сильною і має великий ресурс співробітництва із Словаччиною» – зазначив п. Й. Калман. Як зазначив п. В. Міца, за обсягами іноземних інвестицій, що надійшли в економіку Закарпаття, Словаччина посідає дев’яте місце після Японії, США, Америки, Німеччини, Угорщини, Польщі, Австрії, Нідерландів та Італії. В Закарпатській області функціонує 125 підприємств з іноземними інвестиціями словацького походження.
 
За дев’ять місяців поточного року зовнішньоторговельний оборот області зі Словаччиною склав 70,6 млн дол. США. Охарактеризувавши види економічної та інвестиційної діяльності Словацької Республіки в регіоні, п. В. Міца відзначив, що на державному рівні необхідно вишукати можливість фінансування створення дзеркальних логістичних парків на стику кордонів, в т. ч. і на українсько-словацькому, які складатимуться з окремих транспортно-логістичних центрів та індустріальних парків, як об’єктів регіонального зростання за рахунок інвестиційно-інноваційної діяльності. Президент Закарпатської Торгово-промислової палати п. О. Ковчар зупинився на позитивному досвіді економічної співпраці між прикордонними регіонами, в тому числі, і на прикладі роботи українсько-словацької Ділової Ради, що організується регіональними Торгово-промисловими палатами України та Словаччини, а також на проведенні тематичних бізнес-форумів «Міжнародні контактні дні».
 
Позитивним ефектом цих заходів є дедалі ширше приєднання до них підприємств та бізнес-структур з поза меж прикордонних регіонів обох країн. Завідувач кафедрою міжнародних відносин та міжнародного права п. Г. Динис та викладач факультету міжнародного бізнесу і світової економіки Закарпатського держаного університету п. В. Дербак, зупинилися на юридичних аспектах ведення підприємницької діяльності в Україні та проблемах, які виникають при реєстрації іноземних компаній, перш за все, через асиметричність українського та європейського законодавств. Член Ради директорів ЗАТ «Атолл Холдинг», Генеральний директор ТОВ «СТС», директор ТОВ «Сезпарксервіс», керівник напряму «Освітні проекти ГК АТХ» п. В. Панов відзначив, що Словаччина йде на крок попереду в економічному розвитку та напрацьованих технологіях, ідентичних європейським взірцям. Напрацьовані зв’язки словацького бізнесу з лідерами світових індустрій, та кількість СП, дочірніх підприємств, світових брендів створили надійне бізнес-середовище, словацький бізнес-ринок майже по всіх напрямах пропонує широкий спектр фірм, з яких можна на конкурсній основі обирати партнерів.
 
Наразі Словаччина може бути надійним партнером та провідником України в європейський бізнес, принаймні, її західних областей. Він також зупинився на бар’єрах українсько-словацького співробітництва, серед яких головними є: невідповідність українських стандартів уніфікованим європейським стандартам (проектування, статистика, бух. облік); відмінність у класифікації номенклатур, кодів товарів і послуг (митний бар’єр); відмінність у податкових системах; законодавча обмеженість обміну картографічними матеріалами, тощо. В. Панов також представив SWOT-аналіз ведення підприємницької діяльності по обидва боки кордону. Керівники підприємницьких структур Закарпаття Г. Чікальов, І. Баран, С. Усенко зупинилися на позитивних прикладах діяльності своїх компаній та залучення словацьких інвестицій в регіоні, зазначивши, що протягом останніх років зусилля обласної влади спрямовані на формування ефективної системи розвитку бізнес-середовища, яка сприяла б реалізації масштабних інвестиційних проектів.

Головним бар’єром в цьому контексті залишається візовий режим та практика пропуску на кордонах, які не дозволяють інвестиційним проектам ефективно працювати. Підводячи підсумки Міжнародної конференції п. В. Бенч та п. С. Мітряєва констатували, що в сучасних умовах існують значні резерви для подальшого розвитку господарських зв’язків, взаємної торгівлі та інвестування, співробітництва у будь-яких інших формах між малими та середніми підприємствами України та Словаччини, у першу чергу тими, які ведуть свою діяльність у прикордонних регіонах. Перспективи активізації та поглиблення такого співробітництва наявні практично у всіх сферах малого і середнього бізнесу – промисловій, аграрній, транспортній, туристичній, тощо.
 
З огляду на давні добросусідські відносини між Україною і Словаччиною, культурну близькість наших народів, прагнення мешканців прикордонних територій підтримувати та розвивати, як господарські, так родинні і культурні зв’язки, можна прогнозувати успішний і швидкий розвиток малого та середнього підприємництва на прикордонних територіях та формування простору довіри, безпеки та співробітництва при подаланні згадуваних бар’єрів. Пропозиції, висловлені учасниками конференції, знайдуть відображення и вигляді спеціальних рекомендацій, які будуть представлені на Міжнародній конференції в м. Братислава в березні 2010 року для керівництва обох країн з метою покращення інвестиційного клімату та активізації підприємницької діяльності між Україною та Словацькою Республікою.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 678 | Добавил: foto-uzh | Теги: Словаччина, Закарпаття, підприємці | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]