Главная » 2010 » Февраль » 9 » Україна на межі конфлікту: вибори свідчать про кінець Помаранчевої революції
10:14
Україна на межі конфлікту: вибори свідчать про кінець Помаранчевої революції
Буде протистояння? Попередні результати виборів свідчать, що антигерой 2004 року Віктор Янукович виграє вибори. Однак Юлія Тимошенко не поспішає визнавати свою поразку і закликає до оскарження результатів – пише Тоні Гелпін в британській The Times.

Перед Україною постала перспектива нової політичної конфронтації на вулицях: екзит-поли демонструють, що людина, тісно пов‘язана з Москвою, близька до перемоги на запеклих президентських виборів.

За результатами екзит-полів, які були оприлюднені відразу після завершення голосування, Юлію Тимошенко, привабливу, запальну лідерку Помаранчевої революції і прем’єр-міністра, з невеликим відривом обійшов її запеклий супротивник Віктор Янукович.

Однак відрив становить всього 3%, що робить можливим потенційний позов до суду – і вуличні заворушення, якщо Тимошенко вдасться довести масові фальсифікації.

У двох з екзит-полів вона отримала 45,5% голосів проти 48,7% за пана Януковича, а ще два свідчать про 4- і 5-відсоткову різницю між ними. Згідно з усіма чотирма опитуваннями, переможе пан Янукович, а перші офіційні дані на основі всього 25% підрахованих голосів, свідчать, що він на 8% попереду.

У штабі пана Януковича святкують „абсолютну перемогу”. Його політична союзниця Анна Герман сказала: „В Тимошенко немає жодних шансів. Вона нічого не доб’ється в суді”.

„Я зроблю все можливе, аби гарантувати, що громадяни України – незалежно від того, де саме в країні вони живуть, – почувалися добре і спокійно в стабільній країні”, – заявив своїм прихильникам в Києві пан Янукович після того, як вибори завершилися. Він закликав свою супротивницю піти з посади прем’єр-міністра.

Пані Тимошенко відмовилася визнати поразку, заявивши, що рано ще підбивати підсумки. Вона закликала своїх прихильників „намагатися відстояти кожен голос, оскільки це визначить майбутнє України”.

Керівник її штабу Олександр Турчинов додав: „Результат більшості екзит-полів знаходиться на межі статистичної похибки. Висновки про те, хто стане переможцем, можна буде робити лише на основі реальних результатів Центральної виборчої комісії”.

Минулого тижня 49-річна пані Тимошенко пообіцяла очолити другу Помаранчеву революцію після того, як звинуватила пана Януковича в підготовці масштабних фальсифікацій, аби вкрасти у неї президентство. Напруга зростає, і виникають побоювання, що суперництво переросте в насильницьке протистояння – обидві сторони звинуватили одна одну в підвезенні автобусами тисяч прихильників для участі в демонстраціях.

У неділю ввечері сотні прихильників Януковича зібралися в Києві біля головних владних будівель, а також Центральної виборчої комісії. Міністерство внутрішніх справ заявило, що Партія регіонів планує зібрати в понеділок на демонстрацію перед Центральною виборчою комісією 50000 чоловік.

Вибори стали вердиктом прозахідній революції, яку очолили пані Тимошенко та її колишній „помаранчевий” союзник Віктор Ющенко проти сфальсифікованої і підтримуваної Кремлем перемоги пана Януковича в 2004 році. Тепер історія може повторитися, якщо вердикт виборчих урн буде підданий сумніву за допомогою вуличних протестів.

59-річний пан Янукович був фаворитом виборів після перемоги в першому турі 17 січня з 35% голосів; він набрав на 10% більше голосів за пані Тимошенко. Вона безуспішно намагалася перекрити розрив, однак запізніле зростання підтримки лише скоротило його.

Наступні декілька днів вирішать, чи країна знову порине в нестабільність. Вагомий вплив матимуть очікувані вердикти міжнародних спостерігачів.

Перемога Віктора Януковича стане підтвердженням дивовижного політичного повернення після приниження під час Помаранчевої революції. Окрім того, ця перемога поверне Україну до сфери впливу Росії – після того, як президент Ющенко непохитно спрямував її проєвропейським курсом.

Для опонентів пана Януковича його перемога сигналізуватиме відновлення авторитаризму і клановості, які панували в пострадянській Україні. Він так і не вибачився за фальсифікації виборів, і нещодавно в інтерв’ю The Times зухвало заявив, що його тоді обрали законно.

Американські політичні консультанти наполегливо працювали над пом’якшенням його іміджу радянського керівника заводу, однак в‘ялий стиль виступів пана Януковича означає, що він ніколи не зможе змагатися харизмою з блискуче переконливою пані Тимошенко. Натомість його кампанія базувалася на його репутації ефективного менеджера, який знає, як знову запустити занепалу економіку.

Пана Януковича підтримує російськомовний схід і південь України, де повідомлялося про високу явку виборців в день голосування. Найбільше ж прихильників пані Тимошенко знаходиться на націоналістичному заході.

Боротьба за владу була вкрай сповненою бруду, навіть за українськими стандартами. Кандидати обсипали один одного образами, пані Тимошенко неодноразово ворушила кримінальне минуле свого опонента, а пан Янукович казав, що їй краще піти на кухню, ніж керувати країною.

Пані Тимошенко подавала свого опонента як „поборника інтересів олігархів і злочинців”. В її кампанії неодноразово згадувався той факт, що пан Янукович в молодості двічі відсидів за напад і грабіж, вона критикувала його за його грубі манери і очевидні проблеми з усною українською.

„Вона жінка. Вона повинна йти на кухню”.

Вона про нього

„Я прошу вас не дозволити Януковичу ґвалтувати нашу демократію, наші вибори і нашу країну!” – щодо запропонованих змін до закону про вибори.

„Він думає, що і там, і там кенгуру” – звинувачуючи свого супротивника в неспроможності відрізнити Австрію і Австралію.

„Студія порожня, проте я відчуваю запах страху. Я не хочу, щоб банальний боягуз став лідером країни”, – на теледебатах після того, як пан Янукович відмовився брати в них участь.

Він про неї

„Їй подобається плавати в бруді” – відповідаючи за закиди пані Тимошенко про те, що він намагається сфальсифікувати вибори.

„Вона – прем’єр-міністр і повинна нести відповідальність за кожне своє слово. А якщо вона жінка, то повинна йти на кухню і показувати там свої примхи” – відмовляючи пані Тимошенко провести дебати.

„Віктор Янукович не братиме участі в змаганні в брехні, яке організувала Юлія Тимошенко” – союзниця Януковича Анна Герман пояснює, чому він відмовився піти на теледебати.

„Якщо люди вийдуть [на протест], це будуть любителі „страв”, які так любить їсти Тимошенко: бруд, брехня, наклеп і обман” – про погрозу супротивниці організувати масштабні вуличні протести у випадку підтасовування виборів.

Президент про них обох

„Можна попрощатися з нашою демократією, нашою незалежністю і суверенітетом” – попередній президент Віктор Ющенко прогнозує майбутнє при президентові чи то пані Тимошенко, чи панові Януковичу.

Тоні Гелпін, The Times (Велика Британія)

Оригiнал матерiалу:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article7018451…

Категория: політика | Просмотров: 585 | Добавил: foto-uzh | Теги: Мир, Украина, помаранчевая революция, Политика | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]