Главная » 2009 » Сентябрь » 21 » У Франції починається суд над екс-прем'єром
17:34
У Франції починається суд над екс-прем'єром
У Франції починається процес над колишнім прем'єр-міністром Домініком де Вільпеном, якого звинувачують у спробі дискредитувати президента Франції Ніколя Саркозі. 

Де Вільпену інкримінують спроби маніпуляції судовим розслідуванням з метою зашкодити президентській кампанії Саркозі 2007 року. Якщо його буде визнано винним, екс-прем'єру загрожує п'ятирічне увязненя та штраф розміром в 45 тисяч євро. Де Вільпен заперечує свою провину. 


Позивачем у процесі виступає сам Саркозі, хоча, за законом, він не зобов'язаний давати свідчення. 

"Процес десятиліття" - так охрестили подію французькі ЗМІ. Процес відбувається в паризькому Палє де Жюстіс, де свого часу до гільотини було засуджено французьку королеву Марію-Антуанетту. 

Звичувачення стосуются подій 20-річної давнини, коли ім'я Ніколя Саркозі зявилося у списку політиків та бізнесменів, які ніби-то отримували хабарі від незаконного продажу зброї. Список було покладено на стіл тодішнього прем'єра де Вільпена. 

В 2006 році було встановлено, що список був підробним, і тоді почалися пошуки того, хто стояв за його поданням. Подавач списку, один з тодішніх топ-менеджерів компанії аерокосмічних досліджень EADS, Жан-Луї Гергорен, каже, що діяв за наказом де Вільпена та екс-президента Ширака. Де Вільпен був прем'єром за Шірака і вважався наближеним до президента. 

Де Вільпена звинувачують у тому, що він намагався поширювати відомості про незаконний банківський рахунок Саркозі, хочі і знав, що ці дані є підробними. 

Медія зауважують, що процес стане іще одним етапом запеклого протистояння Саркозі та Вільпена, яке бере початок ще з тих часів, коли обидва були міністрами в уряді Ширака. Важко собі уявити більш різних політиків: витонченої зовнішності де Вільпен є символом елітарності французької політики, він походить з аристократичної родини і є випускником найпрестижнішої школи ENA. До того ж, він увійшов у вищі ешелони французької політики в результаті закулісних домовленостей, не будучи обраним електоратом. 

Опецькуватий Саркозі, натомість, є вихідцем з угорської емігрантської родини і дійшов до вершин французької політики завдяки гострому розуму, вийнятковій працездатності та амбітності, зауважують коментатори. 


Бі-бі-сі
Категория: світ | Просмотров: 567 | Добавил: onok | Теги: Саркозі, Домінік де Вільпен, екс-прем'єр, дискредитація, суд, Франція | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]