Главная » 2009 » Октябрь » 16 » Третю церкву будують у селі Порошково
13:18
Третю церкву будують у селі Порошково

— На Закарпатті масово споруджують храми, стараються зробити їх величезними. Це вже якась гігантоманія. Видно, приходи всі зайняті, а випускників духовних семінарій щороку більшає, — каже дослідник сакрального мистецтва Михайло Сирохман, 55 років. На початку 1990-х у Західній Україні почали масово зводити церкви. На Закарпатті будують найбільше. Тут уже освятили понад 100 греко-католицьких храмів і 85 православних Московського патріархату. Триває будівництво 65 греко-католицьких і 80 православних святинь.

У селі Порошково Перечинського району православні розпочали будівництво церкви. Тут уже є старовинний православний храм і нещодавно освячений греко-католицький. Місцеві протестанти збираються у двох молитовних домах. Населення села — 4 тис., третина жителів — цигани.

— Замість зведення третьої церкви люди могли б облаштувати розбиті дороги та зробити бодай якийсь навіс на зупинці. А то часто просто неба стоїть по 20 людей, чекають автобуса. А в їхні лиця дме вітер, б’є дощем та снігом, — обурюється письменник Олександр Гаврош, 38 років. У цьому селі живуть його родичі по батьковій лінії.

Греко-католицький храм у Імстичові на Іршавщині звели 1999-го. Сягає 40 м завдовжки та 16 завширшки. Парафіянами церкви є 20 осіб. Її досі не освячено.

— На початку 1990-х отець Петро Васько з Імстичовського монастиря підбурив людей на зведення нової церкви, — каже місцевий житель Денис Добра, 39 років. — Мовляв, та, що при Свято-Михайлівському монастирі, не виконує ролі парафіяльної. Люди не шкодували грошей. Коли ж зрозуміли, що отець Петро затіяв все це, аби стати настоятелем окремого храму, повернулися до монастирської церкви.

Отець Димитрій Сидор є настоятелем найбільшого православного собору на Закарпатті — Хрестовоздвиженського в Ужгороді. Його збудували п’ять років тому. Заввишки він 65 м, завширшки 60.

— У великому місті має бути один домінуючий храм. Наш комплекс гармонійно вписується в архітектуру Ужгорода. Щонеділі маємо щонайменше дві тисячі прихожан, у свята — п’ять тисяч, святити паски приходить 30 тисяч. У церкві такий запас повітря, що влітку не буває спекотно. Подивіться, яка архітектура! Від такої величі радіє серце. Якщо в місті буде землетрус на 8,5–9 балів і собор почне трясти, то він уціліє, бо кожні 3 метри вертикально й горизонтально прокладено арматуру, 2 тисячі ”кубів” бетону закладено в підвал, — казав панотець на початку вересня.

Кілька днів по тому під час буревію із середньої бані собору впав 8-метровий хрест. Фахівці стверджують, його встановили з порушеннями норм.
 
На фото автора: Хресто-Воздвиженський собор у центрі Ужгорода — найбільший на Закарпатті. Фото зроблене 2 вересня цього року. Через три дні сильний вітер зірвав 8-метровий хрест на бані.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 603 | Добавил: onok | Теги: дослідник, будівництво, Закарпаття, Порошково, церкви, Михайло Сирохман | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]