Главная » 2010 » Январь » 27 » Тимошенко, щоб приручити Тігіпка, подружилася з Коломойським
17:09
Тимошенко, щоб приручити Тігіпка, подружилася з Коломойським
Проведення зборів акціонерів нафтовідобувної компанії «Укрнафта», контрольний пакет якої контролюється «Нафтогазом України», а правління – групою «Приват» Ігоря Коломойського, означає, що бізнесмен таки досяг компромісу з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Як пише «Українська правда», прем’єрка, яка останнім часом перебувала з «Приватом» у стані тихої війни, стала особливо потребувати дружби з Коломойським після того, як підтримуваний ним кандидат у президенти Сергій Тігіпко посів третє місце за підсумками першого туру президентських виборів.

Такого порозуміння між політиком та олігархом не було навіть улітку, в час їх найактивнішої співпраці. Тоді, зокрема, уряд призначив лояльного до групи Олександра Лазорка керівником «Укртранснафти». Але розподілити дивіденди «Укрнафти» не вийшло навіть тоді: не було достатньо довіри.

Те, що це порозуміння напряму пов’язане з виборами, підтверджує і представник президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський. «На мою думку, тут причина в нинішньому передвиборчому періоді», – заявив експерт.

Прем’єрка мала чим зацікавити олігарха. Адже кілька місяців тому, після виходу із проурядової більшості в парламенті депутатів, лояльних до «Привату», Кабінет міністрів почав відбирати у групи нещодавні преференції.

Зокрема, було зроблено спробу зупинити порядок проведення аукціонів з продажу видобутої в Україні нафти, яку «Приват» закуповував за цінами набагато нижчими за світові.

Окрім того, за даними «Економічної правди», планувалося змістити з посади Лазорка і відновити аверсний режим роботи системи придніпровських нафтопроводів.

Протягом останніх півроку група «Приват» використовувала їх у реверсному режимі, качаючи з Одеси до свого Кременчуцького нафтопереробного заводу азербайджансько нафту.

Відповідно, домовленості Тимошенко та Коломийського можуть передбачати відновлення преференцій у цих та інших питаннях. Натомість Тимошенко невдовзі, скоріше за все, отримає публічну підтримку Сергія Тігіпка, а також дивіденди «Укрнафти».

Дивідендів із головою вистачить для того, щоб «Нафтогаз України» міг розрахуватися за газ, спожитий у січні 2010 року. День сплати припадає на 7 лютого – якраз на день виборів.

Водночас «Приват» оприлюднив ще одне вигідне для себе рішення: Київський апеляційний господарський суд зобов’язав компанію «Укртрансгаз» укласти з «Укрнафтою» договір на збереження в підземних сховищах 7 мільярдів кубометрів газу, з якими раніше «Нафтогаз» поводився досить вільно, посилаючись на відсутність такого договору.

Отже, Ігор Коломойський, у разі перемоги Юлії Тимошенко, отримає лояльного прем’єр-міністра. Та й сама кандидатка на посаді президента гарантуватиме дотримання існуючих домовленостей з групою.

Натомість для самої Тимошенко така співпраця може означати збільшення шансів на перемогу у другому турі президентських виборів.

Категория: політика | Просмотров: 539 | Добавил: foto-uzh | Теги: Коломойский, Украина, дружба, Политика | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]