Главная » 2010 » Май » 11 » Свалявський “Фронт змін” виступив ініціатором створення громадського телефону довіри з питань медицини
12:40
Свалявський “Фронт змін” виступив ініціатором створення громадського телефону довіри з питань медицини

Свалявський Фронт ЗмінВисновку щодо необхідності створення джерела інформації з питань медицини для населення дійшли учасники "круглого столу”, організованого Свалявським районним осередком політичної партії "Фронт змін”. Приводом для зібрання стали результати анкетного опитування, проведеного напередодні закарпатськими "фронтовиками” у цьому районі.

Активістів Закарпатської обласної Школи Влади, які розробили анкету, цікавила громадська думка з приводу якості надання послуг медичними закладами, доступу громадян до відповідної інформації, контакту лікаря з пацієнтом, знань людей про власне здоров’я тощо.

Аналіз опитування виявив невтішну картину – майже кожен другий мешканець Свалявщини відмітив грубе або байдуже ставлення до себе медперсоналу під час лікування, 70% опитаних вказали на те, що коли їм потрібно було лікуватися, вони не зробили цього через відсутність грошей. Практично всі респонденти заявили, що медики займаються виключно лікуванням недуг і зовсім не звертають увагу на профілактичні заходи. Жоден з опитаних не зміг відповісти на питання, що таке "Формула здоров’я”. Більше 80% свалявчан  хотіли б покращувати власне здоров’я вдома без великих затрат, проте не знають, звідки довідатися таку інформацію. 

Для обговорення проблем та розробки подальшого плану дій були запрошені керівники медичних закладів Свалявщини, представники влади, місцеві депутати, працівники райвідділу статистики, приватні підприємці, громадські та партійні активісти.

"Чомусь так сталося у нашій країні, що в погоні за новітніми методами лікування й діагностування захворювань ми зовсім занедбали профілактичну медицину. На телебаченні не побачиш відеороликів, які б пропагували здоровий спосіб життя, а тільки рекламу дорогих препаратів від хвороб. Разом із цим опитування показує, що люди готові в домашніх умовах дбати про здоров’я своє чи родичів, однак не мають, звідки отримати правильну інформацію, щоб не заподіяти шкоди”, - відзначила голова Свалявського районного осередку політичної партії "Фронт змін” Надія Брудняк. 

Відсутність елементарної інформації спонукає людей до самолікування. Більше половини респондентів відзначають, що купують ліки "за рекомендацією сусіда”, чи інших знайомих, "яким допомогло”. Багато свалявчан і готові були б пройти профілактичний огляд, проте не знають, до яких лікарів слід навідатися, не кажучи вже про місце здачі аналізів. Більше того, 70% респондентів зізналися, що не знають, де в їхньому населеному пункті знаходиться анонімна лабораторія ВІЛ СНІД у.

"Давно пора повернутися до практики обов’язкового щорічного диспансерного огляду, - зауважив заступник головного лікаря Свалявської райлікарні Олександр Суран. -  Самі люди цього просять, а запровадити його так ніхто і не береться”.

Ще одна проблема, з якою часто стикаються пацієнти – це захист своїх прав у конфлікті з медперсоналом чи медичним закладом. Є багато способів юридично грамотно поставити на місце нахабу, однак знову ж таки – людина просто не знає, до кого звернутися.

Встановлення телефону довіри могло б вирішити безліч таких питань. Причому, до прикладу, його роль могла б відігравати додаткова телефонна лінія у відділенні лікарні. Необхідно тільки встановити чергування компетентних фахівців, віднайти спосіб їхньої оплати, провести роз’яснювальну роботу серед населення та розробити рекламну кампанію. "Все не так вже й складно, якщо підійти до справи із розумом, застосувавши проектний підхід”, - резюмував сказане приватний підприємець, активіст ГО "Фронт змін” Іван Зубак.    

Пропозицію встановлення телефону довіри вирішено подати на розгляд органів місцевого самоврядування. Крім цього, за "круглим столом” обговорили ще ряд питань, які турбують жителів району. Це і робота очисних споруд, якість питної води, проблема довкілля і стихійних сміттєзвалищ.

"Обов’язок держави – забезпечити право кожного громадянина на здоров’я, - заявляє голова Закарпатської обласної організації політичної партії "Фронт змін” Роберт Бровді. – При цьому держава має поширювати знання, вміння та навички управлінням рівнем та якістю індивідуального здоров’я – як альтернативу хворобам та недугам. Ми відкриті для співпраці і діалогу з усіма гілками влади, медичними адміністраціями, громадськими й політичними організаціями. Здорова нація – один з пріоритетних напрямків Уряду Змін, і ми готові працювати над цим!”.

Категория: Закарпаття | Просмотров: 636 | Добавил: foto-uzh | Теги: Роберт Бровді, медицина, Школа влади, Фронт Змін, свалява | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]