Главная » 2009 » Октябрь » 14 » СОЛІДНІ КНИЖКИ ПОВАЖНОГО МИТЦЯ
12:20
СОЛІДНІ КНИЖКИ ПОВАЖНОГО МИТЦЯ

Юрій ШИПУ вівторок у редакції газети «Неділя» відбулася  прес-конференція Юрія Шипа, відомого закарпатського письменника, лауреата Всеукраїнської літературної премії ім. Леоніда Глібова та крайових –  ім. Федора Потушняка та Героя України о. Августина Волошина.

Самобутній  майстер в розмаїтих поетичних  жанрах пісні, байки, сатири, гумору та художньої публіцистики презентував  журналістам тридцяту за ліком книжку «Школа мудрого діда», а також  вперше в історії української  літератури завершив роботу над трилогією катренів.

Відповідаючи  на запитання журналістів, Юрій Шип  зазначив: головна домінанта його видань – морально-духовне начало, показ та осуд  зла і кривди у суспільному, громадському та особистому житті. А головне філософське  кредо, яким керується – слухайся Бога. Лейтмотивом до цього зібрання яскравими є рядки з його мініатюри "Джерело мудрості":
 
По-справжньому лиш той мудріє,
Для кого вчитель – Господь Бог,
Без віри в нас нема надії,
А без любові – їх обох!

Говорячи про таїну і значення художнього слова, письменник розкритикував  окремих молодих літераторів-любителів моральної розпусти, зазначивши, що видані ними речі, потрібно ховати подалі від дітей. Така література, за словами  Ю.Шипа, є аморальною і не має права  претендувати на перебування в публічних письменах: 

–У  нас прекрасна прадідівська мораль і ми не маємо іншого права, як берегти  її, передаючи майбутнім поколінням. Мені, як письменнику, боляче дивитися на те як деградує світ, а з ним і суспільство. Удвічі боляче, що до цього докладають руку письменники з числа молодої генерації.

Відомий журналіст Василь Нитка, характеризуючи творчість Юрія Шипа сказав, що його твори особливо актуальні та виховні, звучать гуманістично, пройняті повагою до людини, спонукають на шляхетні вчинки та любові до ближнього.

Письменник  Іван Козак, оцінюючи вагомий творчий  доробок свого земляка наголосив, що книжки Юрія Шипа спонукають мислити, безкомпромісно розпізнавати людей  і світ без фальші і облуди. Подеколи вони пройняті докорами та побажаннями з перченою приправою колючих афоризмів.

До слова, високу оцінку його творчим набуткам дали відомі діячі художнього слова, літературні критики та читачі у багатьох крайових часописах  не тільки на теренах України, але й за її межами. Зокрема, відгуки на нову грань таланту Юрія Шипа в жанрі поетичної мініатюри – катрену, були надруковані в газеті «Літературна Україна», журналах Національної спілки письменників України «Вітчизна» (Київ), «Дзвін» (Львів), «Дукля» (Пряшів). Поміж авторів вдумливих досліджень про творчість нашого земляка є і науковці з нашого краю: доктори філологічних, історичних та філософських наук, професори – Петро Лизанець, Сергій Федака, Микола Зимомря, Іван Стецяк, Юрій Туряниця, кандидати історичних та педагогічних наук Маріан Токар, Василь Туряниця та інші.

 Принагідно вітаємо нашого крайового майстра слова з виходом ще однієї книжки «Школа мудрого діда» з побажанням і надалі творчо продукувати, радуючи читачів новими цікавими книжками.

Іван  ТУПИЦЯ

фото П.Білецького

Категория: культура | Просмотров: 661 | Добавил: foto-uzh | Теги: митець, автор, Ужгород, книжки, Юрій Шип | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]