Главная » 2009 » Сентябрь » 1 » СОЛІДНІ ЧАСОПИСИ ПРО ПОВАЖНОГО МИТЦЯ
17:20
СОЛІДНІ ЧАСОПИСИ ПРО ПОВАЖНОГО МИТЦЯ

Юрій ШипКожному завжди приємно читати щось і про щось гарне та вагоме про талановитих своїх краян.

Серед багатьох, така можливість є і в нас порадіти за Юрія Шипа – нашого земляка: письменника – лауреата двох обласних літературних премій (ім. Федора Потушняка та Героя України о. Августина Волошина), а також Всеукраїнської – ім. Леоніда Глібова – самобутнього майстра в розмаїтих поетичних жанрах пісні, байки, сатири, гумору та художньої публіцистики.

Високу оцінку його творчим набуткам (а це 29 книжок.–авт.) дали відомі діячі художнього слова, літературної критики та читачі у багатьох крайових історичних часописах не тільки на теренах України, але й за її межами.

У минулому та цьому роках яскравим підтвердженням цього стали аналітичні рецензії та відгуки на нову грань таланту Юрія Шипа і в жанрі поетичної мініатюри – катрену, надруковані в газеті «Літературна Україна», журналах Національної спілки письменників України «Вітчизна» (Київ), «Дзвін» (Львів), «Дукля» (Пряшів) та інших солідних виданнях на книжки Юрія Шипа «Переказ у роздумах про село Великі Лази в соборній родині Христової Церкви», «Побожні думки…», «Фрічки фіґляра»… Поміж авторів цих вдумливих досліджень про творчість нашого земляка є і науковці з нашого краю: доктори філологічних, історичних та філософських наук, професори – Петро Лизанець, Сергій Федака, Микола Зимомря, Іван Стецяк, Юрій Туряниця, кандидати історичних та педагогічних наук Маріан Токар, Василь Туряниця та інші дослідники творчості Юрія Шипа. Ось як, скажімо, резюмує, підсумовуючи аналіз книжки поета   «Фрічки фіґляра» в рецензії «Нова сміхологія Юрія Шипа» (ж. «Дзвін», №7, 2009, с.148-149) професор Ю.Туряниця: «Юрій Шип, отже, новою книгою сміхології переконав, що є не тільки оригіанальним і вдумливим поетом-ліриком, піснярем, байкарем, белетристом, а й талановитим майстром сатиричної мініатюри, вправним діагностом небезпечних інфекцій та епідемій у людському та суспільному житті. Особливо радує, що лікувальна сміхотерапія письменника й надалі цілюща, високодуховна, а він є адептом чесності, порядності, справедливості задля краси благочестивого життя, любові до Бога та ближнього».

Сказано об'єктивно і доречно. З чим і вітаємо нашого крайового майстра слова з побажанням і надалі продуктивно творчо дерзати, радуючи читачів новими цікавими книжками.

Принагідно й вітаємо Юрія Васильовича з виходом ще однієї книжки його катренів «Школа мудрого діда», що на цьому тижні побачила світ у видавництві «Патент».

Іван ТУПИЦЯ,

член Національної спілки журналістів України

Категория: культура | Просмотров: 736 | Добавил: onok | Теги: Закарпаття, Великі Лази, література, Ужгород, книжки, Школа мудрого діда, Юрій Шип | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]