Главная » 2009 » Октябрь » 27 » Швейцарсько-українська FORZA провела семінар у Виноградові
09:18
Швейцарсько-українська FORZA провела семінар у Виноградові
Нещодавно в малому залі Виноградівської  районної ради відбувся інформаційний семінар з планування лісового та мисливського господарства в районах Закарпатської області. В даному заході взяли участь представники: українського державного проектного лісовпорядного об’єднання «Укрдержліспроект» - Микола Рековець, Закарпатського облуправління лісового та мисливського господарства – Іван Орос, заступник начальника Виноградівського держлісгоспу – Василь Густа та лісничі, керівники районної ради та райдержадміністрації – Йосип Борто та Анатолій Бажура, члени постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів, екології та раціонального використання земельних ресурсів, голови місцевих рад.
Основним ініціатором даного семінару виступила команда спеціалістів швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA (Юрій Дербаль та Микола Чернявський). Семінар проводився з метою залучення органів державної влади, місцевого самоврядування та місцевих громад до обговорення питань лісового сектору і формування Основних положень та десятирічних планів розвитку лісового та мисливського господарства області, врахування пропозицій зацікавлених сторін, яким не байдуже майбутнє лісу.

   На семінарі обговорювалися наступні питання:
- вимоги чинного законодавства України щодо залучення громад до прийняття рішень, пов’язаних з лісовим господарством та використанням лісових ресурсів;
- роль лісівників в задоволенні основних потреб місцевих громад;
- стан ведення лісового господарства в районі в розрізі лісгоспів – заготівля деревини, рекреація і т.д.;
- процедура проведення лісовпорядкування та розробки проектів організації і розвитку лісового господарства лісгоспу на засадах наближеного до природи лісництва;
- підготовка Основних положень організації та розвитку лісового господарства району та їх роль для планування розвитку громад та лісового господарства.
Представники швейцарсько-українського проекту, поділившись досвідом зазначили, що сучасні технології лісівників Альпійської республіки дозволяють з мінімальними втратами для довкілля отримувати належну кількість ділової деревини, ощадливо використовувати цінні запаси промислових порід. Щоб досягти цього, потрібно використовувати на заготівлях не багатотонну, шаленої потужності, техніку радянського виробництва, а більш, так би мовити, делікатну машинерію, здатну вилучати з масиву, без шкоди для інших, саме ту деревину, що досягла критичного стану. Лише завдяки цьому можливе реальне забезпечення стійкості тамтешньої екосистеми та природне відновлення лісу.
Учасникам семінару було запропоновано відповісти на питання, у вирішені яких у них є зацікавленість. Найбільш активно приймали участь в обговоренні та виступали з пропозиціями: Василь Івашко - Чернянський сільський голова, Микола Богля - Дротинський сільський голова, Павло Штул – Вербовецький сільський голова та Василь Клюса - Сасівський сільський голова, які порушили ряд важливих питань, зокрема - узгоджувати плани проведення вирубок, основних робіт в лісах з відповідними сільськими головами; про відшкодування нанесених збитків кабанами; про укладення угоди між власниками земельних ділянок та мисливцями; про відшкодування збитків власникам землі мисливцями УТМР чи іншими організаціями.
 
Слід відмітити, що швейцарсько-український проект FORZA вже не перший рік проводить свою діяльність у Закарпатті і в деяких районах є цілком конкретні результати їх роботи. Тому будемо надіятись, що і в нашому районі робота з лісами набуде сучасних європейських методів.
 

 

Категория: Закарпаття | Просмотров: 597 | Добавил: onok | Теги: ліс, Forza, господарство, семінар, виноградів | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]