Главная » 2010 » Январь » 17 » Що має знати журналіст про свої права у день виборів
13:51
Що має знати журналіст про свої права у день виборів


Пам’ятка журналістам у "ДЕНЬ ВИБОРІВ 2010”:


Для присутності на виборчих дільницях журналісту потрібно мати при собі:


1. Паспорт (громадянина України або закордонний паспорт).
2. Посвідчення журналіста.
3. Папір, ручка для написання заяв і скарг, мобільний телефон.


Порада: при прибутті на виборчу дільницю зареєструйтеся у голови чи секретаря окружної чи дільничої комісії (хоча це не обов’язково) та поцікавтеся, чи присутні на дільниці офіційні спостерігачі від партій та кандидатів, запишіть їх прізвища та контактуйте з ними у разі виявлення порушень закону (згідно ст. 12 Закону України "Про вибори Президента України” вони є суб’єктами виборчого процесу та мають право складати акти про порушення закону та подавати скарги) .


Права журналістів під час виборів


Ст. 34 Конституції – право на вільне отримання і поширення інформації.


Частина 4 ст. 13, ч.9 та ч. 11 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України” – право представників засобів масової інформації бути присутніми на всіх публічних заходах, пов’язаних з виборами, а також на засіданнях виборчої комісії, в тому числі під час підрахунку голосів. Обмеження: під час засідання комісії, підрахунку голосів, мають право бути присутніми не більше 2 представників від одного засобу масової інформації. Якщо журналіст неправомірно перешкоджає проведенню такого засідання, зокрема в день голосування та під час підрахунку голосів, то комісія своїм рішенням (не менше 1/2 голосів від кількості присутніх) може позбавити його права бути присутнім на виборчій дільниці (ч.13 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України).

Частина 16 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України” гарантує право на ознайомлення з постановами виборчої комісії – такі постанови не пізніше ранку наступного дня після засідання комісії вивішуються на стенді офіційних матеріалів комісії.


Ст. 26 Закону України "Про друковані засоби масової інформації” – журналіст редакції має право відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів.


Ст.38 Закону України "Про телебачення і радіомовлення” – творчий працівник телерадіоорганізації має право проводити кіно-, відео-, звуко- записи, фотозйомки.


Ст. 307 Цивільного кодексу – право здійснювати відкрито фото-, відео- зйомку на заходах публічного характеру (при здійсненні такої зйомки спеціального дозволу просити не потрібно).


Порада: при перешкоджанні проведенню фото- відеозйомок слід попросити присутніх на дільниці офіційних спостерігачів (від партії, кандидата чи від іноземних держав, міжнародних організацій) здійснити для Вас відеозапис чи фотозйомку, оскільки законом чітко передбачено їх право проводити таку зйомку — ст. 69, 70 Закону про вибори Президента.


Ст. 17 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” – службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.



Категория: вибори 2010 | Просмотров: 690 | Добавил: Budar | Теги: Вибори 2010 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]