Главная » 2009 » Октябрь » 8 » СБУ передала УПЦ КП матеріали про зруйновані більшовиками храми
17:31
СБУ передала УПЦ КП матеріали про зруйновані більшовиками храми

Служба безпеки передала Українській православній церкві Київського патріархату архівні документи про храми, які були відібрані та зруйновані більшовицьким режимом. Як повідомляє прес-служба СБУ, церемонія передачі документів відбулася сьогодні в приміщенні патріархії УПЦ КП.
Як повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко, передані сьогодні матеріали стосуються, зокрема, храмів у Сумській, Чернігівській та Харківській областях.

«Історичний факт, що у більшості із цих храмів у 20-30 роках минулого століття богослужіння проводилися українською мовою українськими священнослужителями», – сказав голова СБУ.

За його словами, на сьогодні у 17 із цих старовинних храмів ХVІІ-ХІХ століття, у тому числі архітектури українського бароко, діють будинки культури, спортзали, розважальні заклади тощо, 12 храмів залишаються у напівзруйнованому стані – зокрема, церква Трьох святих у Глухові Сумської області, Миколаївська церква в селі Радичів Коропського району, Покровська церква у селі Дігтярівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Як повідомили в СБУ, згідно з офіційними документами, 80 відсотків із загальної кількості діючих у 20-30-х роках минулого століття храмів були відібрані у прихожан або зруйновані. При цьому унікальні історичні та художні пам’ятки культури ХІІ-ХІХ століть конфісковувались комуністичним режимом і безслідно зникали.

За словами Наливайченка, про масштаби нищення церкви і духовенства свідчить такий приклад: якщо у 1917 році на Київщині функціонувало понад півтори тисячі православних парафій, то станом на 1940 рік залишилось лише дві.

Служба безпеки планує продовжувати пошук документів про знищені церкви, повідомив голова відомства.
 
Категория: релігія | Просмотров: 642 | Добавил: onok | Теги: передача, більшовицький режим, архіви, документи, УПЦ КП, СБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]