Главная » 2009 » Сентябрь » 28 » ПЕРЕДАЄ СВІЙ ДОСВІД УЧНІВСЬКІЙ МОЛОДІ
12:03
ПЕРЕДАЄ СВІЙ ДОСВІД УЧНІВСЬКІЙ МОЛОДІ

В Ужгородській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6 ім. В.Гренджі-Донського цими днями в переповненій актововій залі відбулася зустріч учнів старших класів та педагогічного колективу з доктором мистецтвознавства, кандидатом філологічних наук, заслуженим діячем мистецтв України І.В.Хлантою.

Ініціатор заходу -  вчителька історії, класний керівник 8А кл. Калина Іванівна Данку. Вона розповіла про сповнене творчого горіння і невтомної праці життя відомого науковця. Його амплітуда зацікавлень, наголосила вона, просто вражає. На Закарпатті, мабуть,  важко знайти людину, яка б мала у своєму творчому доробку понад 80 книг фольклорного, літературознавчого, мистецтвознавчого та краєзнавчого характеру, якими користуються учні, вчителі, викладачі вузів та інші шанувальники духовних надбань нашого народу. Його книги актуальні, безсумнівне їх значення у формуванні національної самосвідомості, патріотизму.

 На конкретних прикладах К.Данку наголосила, що весь життєвий шлях Івана Васильовича – яскравий приклад відданого і безкорисливого служіння українській науці, культурі, щире бажання передати свій багатющий досвід молодому поколінню. Йому є що сказати і маленьким дітям, і молоді, і зрілим людям.

Потім виступив Іван Хланта. Він захоплено й доступно розповідав про свої книги, які були представлені на виставці, напрямки діяльності, що засвідчило про потужний талант і працьовитість автора. Слухачам було приємно довідатися про самобутніх, обдарованих співаків та оповідачів Закарпаття, їх репертуар, індивідуальні особливості. Саме завдяки їм, що зберегли в своїй пам’яті велику кількість народнопоетичних творів, останнім часом І.Хланта записав від них і опублікував кілька фундаментальних збірників пісень, як «Вчора була неділенька» (2001), «Ой видно село» (2003), «Пісні Іршавщини» (2005), «Співайте Богові нашому, співайте» (2008), «Минулося, та не забулось…» (2009) та ін., до яких подано висококваліфіковані вступні статті. Із них видно, що художній світ автора сповнений глибоким відчуттям краси рідної землі, ясним світосприйняттям, закоханістю у життя і бажанням донести до людей духовне багатство літературного слова. І.В.Хланта своєю натхненою творчою працею ніби закликає всіх, хто прагне досягти мети, працювати з насолодою і доводить сьогодні своєю активною позицією, що труд — це моральна норма людини, така ж потрібна, як, скажімо, дихати.

Слухачі довідалися, що науковець активно причетний до творення книги,  пропаганди слова,  популяризації української мови,  культури, мистецтва, що він справді еталонне мірило високої творчої самовіддачі та служіння науці, мистецтву, що він займає гідне місце у нашому суспільстві, працює для рідного краю, України і є зразком для наслідування. Сподіваємося, що І.Хланта ще багато зробить на фольклорній ниві, адже має вдосталь нерозтраченого тепла, що генерує в собі з невичерпних народних джерел. Хай здійсняться найсвітліші його мрії!

Наостанок були автографи читачам на нових книжках І.Хланти, щира подяка йому від директора школи Христини Юріївни Мещерякової та всіх присутніх.

 

Євгенія ШКУРДА,

завідуюча шкільною бібліотекою

Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.. В.Гренджі-Донського

 

 

Категория: культура | Просмотров: 676 | Добавил: onok | Теги: зустріч, школа, Ужгород, Іван Хланта | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]