Главная » 2009 » Сентябрь » 30 » Меморіальну дошку міністру Карпатської України відкрито у закарпатському селі
13:11
Меморіальну дошку міністру Карпатської України відкрито у закарпатському селі

Меморіальну дошку Августину Штефану, міністру культів, шкільництва та народної освіти Карпатської України, відкрито сьогодні у його рідному селі Порошкове на Закарпатті. Освятив дошку єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік.

Нагадаємо, Карпатська Україна була утворена на теренах теперішнього Закарпаття у 1938 р., а в березні 1939-го вона проголосила незалежність. Сойм Карпатської України визнав державним прапором синьо-жовте полотнище, державною мовою - українську, а гімном - мелодію "Ще не вмерла Україна". Втім, невдовзі маленька країна, яку по праву називають паростком української державності в Карпатах, була окупована фашистськими військами. Назустріч їм виступили слабо озброєні і невишколені члени воєнізованого формування "Карпатська Січ". Сили були нерівні... Карпатська Україна вчинила збройний опір фашистським загарбникам чи не першою в Європі.

В урочистостях з нагоди 70-річчя Карпатської України у березні ц.р. у м.Хуст взяв участь Президент України Віктор Ющенко. На Закарпатті й нині тривають ювілейні заходи, у т.ч. церемонії вшанування пам'яті чільних діячів Карпатської України.
  
Категория: Закарпаття | Просмотров: 542 | Добавил: onok | Теги: відкриття, Закарпаття, Августин Штефан, меморіальна дошка, село Порошково | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]