Главная » 2009 » Сентябрь » 10 » Медведько і Піскун про отруєння Ющенка
10:14
Медведько і Піскун про отруєння Ющенка
Президент Віктор Ющенко в інтерв’ю німецькому «Spiegel» сказав, що розслідування справи про його отруєння у 2004 році завершене. Організатори, як сказав пан Ющенко - "Серед них - один з колишніх заступників голови Служби безпеки України, кухар і хтось з обслуговуючого персоналу". 

У ексклюзивному інтерв’ю Бі-Бі-Сі Генпрокурор України Олександр Медведько, стверджував, що говорити про розкриття справи про отруєння Президента Ющенка ще зарано: 

О.М.: Ми кожного року закінчуємо близько 20 тисяч кримінальних справ, я взагалі вважаю, що не можна отак різко ставити розподіл це важлива справа, а це не важлива. Усі справи для нас важливі. Звичайно, є такі більш актуальні справи, яке ось вбивство журналіста Гонгадзе, ви ж знаєте, що зараз арештований безпосередній виконавець цього тяжкого злочину. Я вважаю, що справа успішно розслідується, і ми будемо вживати усіх заходів, щоб у якнайкоротший термін закінчити справу і скерувати її до суду. 

Бі-Бі-Сі: А Пукач вже називає колишніх підлеглих і тих правоохоронців, які допомагали йому протягом усіх цих років, коли він переховувався ? 

О.М.: Пукач називає яким чином він переховувався, хто йому в цьому допомагав, але для того, щоб ми це офіційно оприлюднили, і сказали хто це йому робив, треба перевірити ці його покази, шляхом виконання слідчих дій, що зараз це і робиться. Ми виїжджали і до Луганської області і до Донецької, і в Житомирській області працюємо, тому ця робота ведеться дуже активно. 

Бі-Бі-Сі: Як ви вважаєте скільки часу на це може піти, судячи з досвіду? 

О.М.: Судячи з досвіду, я думаю, що десь за місяць ми закінчимо цю перевірку. 

Бі-Бі-Сі: Чи є політична воля, щоб назвати замовників отруєння Віктора Ющенка, протягом найближчих півроку, хоча б до виборів? 

О.М.: Для того, щоб назвати, хто замовив і хто виконав отруєння Ющенка, треба встановити цих осіб. Ця робота вже проводиться, і як тільки ми дійдемо до логічного завершення, тоді ми все це оприлюднимо. 

Бі-Бі-Сі: А на якій стадії ця справа? 

О.М.: На стадії досудового слідства. 

Святослав Піскун, екс-генпрокурор України, в ефірі Бі-Бі-Сі роз’яснив, що мається на увазі під словами “досудове слідство”, яке тягнеться з того часу, коли він сам був на посаді генерального прокурора України: 

С.П.: Ця справа про отруєння Ющенка була зовсім закрита, було відмовлено в порушенні кримінальної справи, так як вважав мій попередник, що там взагалі не було злочину, провівши перевірки, ми встановили, що отруєння відбулося, ми встановили чим був отруєний президент України, а також дуже швидко провели попереднє досудове слідство, і під час цієї роботи у нас уже було, окреслене коло осіб, яких підозрювали у скоєнні цього злочину. Це було у 2005 році. 

Бі-Бі-Сі: Ми зараз у 2009, а розв’язки і не видно 

С.П.:Я думаю, що це все таки пов’язано з тим, що погано працює слідчо-оперативна група по розкриттю цього злочину. 

Бі-Бі-Сі: У Вас напевно збереглися контакти під час роботи у генпрокуратурі серед середньої ланки працівників, в тому числі і слідчих. Вам розповідають, хоча б на приватному рівні, як просуваються ці справи? 

С.П.: Так, звичайно. Те, що розповідають про справу Ющенка, то відомо, що розширене коло осіб, яких підозрюють у скоєнні злочину, робочих версій стало набагато більше, і не завжди ці робочі версії, відповідають дійсності, мені та моїм колегам здається, що справа занадто розгалужена, немає конкретних двох-трьох цілей, по яких треба приймати рішення. 

Бі-Бі-Сі: А якщо взяти декілька резонансних справ, починаючи від вбивства Ґонґадзе, отруєння Ющенка, зараз розшук екс-депутата Лозінського, на Вашу фахову думку, яка з цих справ має реальні шанси дійти до свого завершення найпершою? 

С.П.: Те, що слідчим стало відомо у 2009 році мені було відомо у 2003. тому що Пукач був нами заарештований, і знаходився в СІЗО, і я впевнений, що якби мене тоді не звільнили з посади, як з’ясувалося незаконно, то справа Ґонґадзе давно вже була б розкрита і з замовникам и, організаторами, усіма наслідками, і політичними й іншими. Тому я вважаю, що іде затягування розслідування, для того, щоб хтось зміг отримати якісь політичні дивіденди. 


Євгенія КЛОЧКО,
Українська служба Бі-Бі-Сі, Київ


Категория: персона | Просмотров: 652 | Добавил: onok | Теги: коментарі, отруєння, Медведько, Віктор Ющенко, Піскун | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]