Главная » 2010 » Июнь » 23 » Людмила Корольчук: “Закарпатський УРЯД ЗМІН планує повернути віру людей у політиків”
17:01
Людмила Корольчук: “Закарпатський УРЯД ЗМІН планує повернути віру людей у політиків”
Людмила КорольчукДіяльність на Закарпатті обласної організації партії "Фронт змін” добре відома тим, хто слідкує за політичним життям краю. Численні акції, круглі столи і семінари, ініційовані зустрічі з владою та громадськими організаціями в усіх районах і населених пунктах області не дають сумніву – "Фронт змін” – політична сила з далекоглядними планами і перспективами. Але тут переконані: вхід у місцеві органи самоврядування – не повинно бути самоціллю. Адже прийшовши до влади, важливо самому не перетворитися на представника чиновництва, промахи котрого критикуєш нині. Саме з цією метою партія Арсенія Яценюка задовго до виборів розпочала підготовку до майбутньої діяльності кандидатів у депутати від "Фронту змін” у місцевих парламентах. Детальніше про це - в розмові з керівником Закарпатського територіального відділення "Школи влади”, заслуженим лікарем України Людмилою Корольчук.

- Людмило Кирилівно, як саме відбувається підготовка кандидатів у депутати від "Фронту змін” до органів місцевого самоврядування Закарпаття?

Формування програм діяльності місцевих команд «Фронту Змін» Закарпатське територіальне відділення «Школи Влади» розпочало ще на початку року з проведення дослідження якості виконання нині діючими депутатами міських та районних рад своїх депутатських обов’язків, повноти реалізації наданих їм прав, здійснення контрольних функцій щодо дотримання законодавства, аналізу роботи депутатських груп і фракцій, повноцінності спілкування з виборцями, виконання передвиборчих обіцянок тощо. Без осмислення діяльності і поведінки політичних сил у системі державно-владних відносин в регіоні, без ревізії ефективності виконання передбачених законом владних повноважень нині діючих депутатів неможливо говорити про  становлення нового стилю політико- адміністративних відносин як вагомої складової переходу до нової моделі організації державної влади. За результатами дослідження складено аналітичний коментар дійсного стану справ, узагальнено кращі практики ефективної роботи депутатів та визначено ключові негативні моменти і тенденції. Саме ці висновки і покладено в основу навчання майбутніх депутатів від «Фронту Змін», яке стало більш предметним і зрозумілішим, особливо для тих хто ще не має досвіду депутатської роботи.

-Відомо, що кожен кандидат у депутати від "Фронту змін” повинен написати і захистити щонайменше один проект "Школи влади”. Що це за проекти?

Якраз це і є плацдарм для майбутньої роботи кожного, хто хоче зайти у владу. Це проекти різноманітної тематики і спрямування - від комунального господарства – до економіки, бюджету, медицини, освіти, культури, спорту і т.д. Фактично "Школа влади” – це величезний інститут всеобучу кандидатів в депутати до органів місцевого самоврядування від «Фронту Змін», які мають підійти до виборчих перегонів озброєні програмами подальшої діяльності, що їх реалізовуватимуть вже в якості депутатів. На сьогодні тільки в Закарпатському відділенні "Школи влади” зібрано більше сотні таких проектів.

- Чи сприяє такому багатоплановому підходу до майбутніх виборів в місцеві органи влади УРЯД ЗМІН, очолюваний лідером партії "Фронт змін” Арсенієм Яценюком? 

Безперечно, з початком реалізації проекту «УРЯД ЗМІН» з’явилися нові можливості зробити навчальний процес більш якісним, адже обласні лідери напрямків діяльності УРЯДУ ЗМІН є висококласними спеціалістами- практиками, і їх знання та життєвий досвід допоможуть в зрозумілій формі пояснити майбутнім депутатам функції  в постійних депутатських комісіях, в питаннях управління комунальними активами,  в земельних відносинах та правових аспектах.

Для забезпечення системності в роботі та залучення чим більш широких верств активістів-фронтовиків до навчання, «Школою Влади» було ініційовано створення, крім обласної, ще й міських та районних експертних рад за всіма напрямками діяльності УРЯДУ ЗМІН. Розроблено і запроваджено модель організаційно-управлінської структури реалізації проекту «УРЯД ЗМІН» та здійснено його інтегрування до вже діючої регіональної моделі «Школа Влади». В результаті вдалося домогтися системного, вчасного та прямого спілкування лідерів обласної експертної ради з експертами міських та районних організацій. Адже не секрет, що активісти низових організацій обмежені в спілкування з науковцями, керівники обласних структурних підрозділів - з фахівцями, лідерами громадської думки регіонального рівня. Кожен з круглих столів, засідань, обговорень збагачують інформацією та практичними навичками наших активістів, які в подальшому передають набуті знання активістам у своїх партійних організаціях.

-        У чому особливість роботи на даному етапі?

Сьогодні Закарпатська обласна організація політичної партії «Фронт Змін» виконує нове завдання. Розпочато формування бази даних з проблемних питань, що суттєво впливають на рівень життєдіяльності місцевих громад. Крім цього, готується класифікація щодо рівнів їх вирішення – місцевою, обласною чи державною владою. В такий практичний спосіб наші кандидати в депутати вимушені взятися за вивчення законодавчої бази, що регулює депутатську діяльність різних рівнів та ясніше зрозуміти питання розмежування повноважень між органами виконавчої влади та самоврядними органами. Адже на відміну від західноєвропейських держав, де органи виконавчої влади здійснюють контрольно-наглядові функції щодо законності діяльності місцевих органів самоврядування, в нашій державі виконавча влада бере на себе управління територіями, що призводить до труднощів у розмежуванні повноважень.

У подальших планах - робота безпосередньо з громадянами. Всі розуміють, що найпершою умовою досягнення ефективного місцевого самоврядування є утвердження у свідомості кожного окремого громадянина відповідальності за власне життя і життя громади. Це не таке легке завдання, бо існує розчарування в політиках і політиці, депресія, економічні негаразди, знищення моральних підвалин суспільного життя. Все це призвело до того, що громадяни стали пасивними спостерігачами, а не учасниками повноцінного життя. За твердженням нашого обласного лідера "Фронту змін” Андрія Баганича, ми зобов’язані виконати поставлене надзавдання – переконати кожного громадянина у його здатності впливати на вирішення болючих питань та створити умови, коли кожен громадянин відчує наслідки прийнятих рішень. Встановлення постійного двостороннього діалогу між громадами та владою слід розпочинати не в час передвиборчої агітації, а саме зараз. Закарпатський УРЯЗ ЗМІН планує повернути віру людей у політиків і, безумовно,  ми робимо все для того, щоб бути гідними такої довіри.

Розмовляла Світлана Калина

Категория: політика | Просмотров: 878 | Добавил: foto-uzh | Теги: довіра, Людмила Корольчук, Закарпаття, політика, Школа влади, Уряд Змін, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]