Главная » 2009 » Октябрь » 5 » Кому вірити: своїм очам – чи словам Погорєлова?
11:36
Кому вірити: своїм очам – чи словам Погорєлова?

Спочатку нагадаємо, про що йшла мова у нашій публікації "Худльовогейт, або "Отрутобомби" для мирного села". До села Худльово, що в Ужгородському районі, кілометрів за двадцять від обласного центру, завітали непрохані "гості" у протигазах, захисних комбінезонах та гумових рукавицях. І якщо добрі гості приходять з приємними подарунками, то ці навпаки – вивантажили і складували десятки металевих діжок з невідомими хімічними речовинами. Причому з одних проіржавілих діжок щось біле сипалося, з других – щось фіолетове цяпкало, з третіх – витікало щось таке "цікаве", що вигравало всіма фарбами веселки...

Зупинимося на хвилинку, почитаємо що пишеться з цього приводу у статті "Велике прибирання Закарпаття інколи проходить зі зливами брудної інформації", опублікованій у газеті "Старий замок" за минулий четвер: "Ніякої проблеми у Худльові не було, – спростовує всі поширювані думки про екокатастрофу начальник державного управління охорони навколишнього природного  середовища Андрій Погорєлов. – Я розумію, що люди бояться всього невідомого, тому й налякали їх працівники у протигазах і бочки, в яких привезли пестициди..."

По-перше. Сама стаття починається з таких слів: "Коли пару тижнів тому Інтернет-ЗМІ зарясніли заголовками про те, що мешканці Худльова Ужгородського району злякалися людей у протигазах..." Так, зарясніли. Але не тільки заголовками, але й детальними описами місця події, підтвердженими документальними відеоматеріалами. А на відео видно:

проблема таки була, інакше люди не піднялися б на справжній бунт;

ніяких людей у протигазах на цих відео не видко – ті зробили свою чорну справу та й подалися геть;

людей таки дійсно налякали бочки, але не з пестицидами, а з бозна якою хімічною гидотою, адже жодна з них не маркована і не містить жодної інформації про свій вміст.

Причому сам же "головний екологіст" трохи далі зазначає: "Більшість накопичених препаратів свого часу заборонили використовувати через їх високу токсичність і негативний вплив на довкілля та здоров’я населення..." Так оце ж і налякало людей – не самі бочки, а " негативний вплив на довкілля та здоров’я населення" їхнього вмісту. Бо ж, як говорилося у статті "Худльовогейт, або "Отрутобомби" для мирного села", "від смороду і випаровувань тієї хімічної гидоти у селян почало паморочитися в голові, у горлі свербіло, очі сльозилися, декого аж нудило..."

Йдемо далі. Ярослав Світлик, підписаний під згаданою статтею "Велике прибирання Закарпаття...", нас переконує: "Отруту затарюють у бочки зі спеціального матеріалу... Ємності герметично закривають, додатково упаковують спеціальною плівкою і відправляють на утилізацію". На підтвердження цього заспокійливого постулату до статті додано фото: штабелі акуратно запакованих у плівку блоків з бочок. Та не треба нас переконувати і заспокоювати, пане Ярославе. Не знаємо, звідки ви ті свої бочки фоткали, але ті, що в Худльові, – не в акуратних штабелях стоять, а просто на землю поскидані,  ні в яку плівку вони не запаковані – деякі навіть і не позакривані і навряд чи зроблені  "зі спеціального матеріалу", бо велика частина з них наскрізь проіржавіла.

Йдемо ще далі. Пан Погорєлов твердить про якусь "Програму реалізації природоохоронних заходів на 2009 рік", нібито затверджену рішеннями сесії обласної ради. Під яку з обласного Фонду охорони навколишнього середовища виділено аж мільйон гривень. І знову – запитань більше, аніж радощів.

Припустимо, що програма, про яку говорить головний екологіст Закарпаття, і насправді виносилася на розгляд сесії обласної ради. Але та обласна рада не володіє жодним клаптиком землі на території Худлівськї сільради. Отож, приймати рішення про складування гидоти на землі господаря без відома самого господаря – пряме порушення всіх мислимих Законів, включаючи Конституцію України, яка закріплює за громадами право на самоврядування. Але про таке рішення ні голова сільради нічого не відає, ні голова райради. Більше того: голова райради Михайло Фединець просто на камеру щось там говорить про РАЙОННУ програму утилізації отрутохімікатів, під яку з дірявого РАЙОННОГО бюджету виділено певні тисячі гривень. Зачекайте-зачекайте, а причому ж тут ОБЛАСНА програма і ДЕ ТОЙ МІЛЬЙОН, що під неї виділений з ОБЛАСНОГО ФОНДУ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА? Пан начальник державного управління охорони навколишнього природного мав би про це знати. Але той мовчить – як комуністи, коли у них цікавляться, де ся діло золото партії.

Насамкінець – ще одна цитата із статті "Худльовогейт, або "Отрутобомби" для мирного села". Трохи задовга, але потрібна:

"Аби хоч якось вгамувати пристрасті, представники влади і тієї фірми, що цю хімічну гидоту завезла, дали худлівчанам формальну розписку, котрою "гарантували", що після обіду 12 вересня небезпечну речовину в кількості 103 бочки із села заберуть геть:

"Комісія в складі заступника голови Ужгородської районної державної адміністрації Салай Анатолія Юрійовича, заступника директора школи села Худльово Петрусь Світляни Миронівни, жителів села Худльово Бурин Ю.В., Химинець Ю.Ю., голови сільської ради Трембецького В.Й.

Даною розпискою керівництво ТОВ НВТ "Динаміка" у присутності вищевказаних осіб зобов'язується 12.09.09 року після обіду вивезти отрутохімікати з території Худлівської сільської ради в кількості 103 бочки.

Представник фірми Роман С.А. (далі – підписи вищевказаних осіб)".

А голова райради Михайло Фединець, знову ж таки – просто на камеру, говорить, що спеціальна машина з Івано-Франківська уже давно виїхала, правда, десь в дорозі трохи затрималася, але ось-ось буде тут, у Худльові, і всю оцю гидоту заразом повезе геть.

Пригадаймо ще раз дату, коли це говорилося і "гарантувалося": 11 вересня. А тепер почитаємо, у чому нас переконує головний екологіст 1 жовтня: "Мешканцям села нема чого хвилюватися. Ці речовини, в ому числі й 600 кг пестицидів, що ще зрадянських часів знаходилися у самому Худльові, зібрані й будуть вивезені..."

Чомусь здається, що мешканцям села таки є чого хвилюватися. Привід для цього є. Як є і недоброї пам’яті приклад, про який також йшлося у статті "Худльовогейт, або "Отрутобомби" для мирного села":

"З цієї нагоди хочеться згадати ось про що. Минуло вже понад 10 років, як з Угорщини на Берегівщину почали завозити іншу небезпечну для життя хімічну речовину – під назвою "Премікс". Майже 6 років ніхто з цього приводу тривоги не бив, доки не вибухнув неабиякий скандал. Потім майже чотири роки досліджували, чи є той "Премікс" дуже небезпечною речовиною, чи не дуже. Тепер ось – вже другий рік не можуть вирішити, куди той "Премікс" слід везти, і хто цим повинен займатися. Причому всі ці роки "впусту" не минулися – згідно з документами, до нас було завезено понад 4.000 тонн цих хімічних відходів, а зараз позбирали до купи заледве 500 тонн, і ніхто не знає, де ж дівалася решта...


Повірте, що дуже не хочеться, щоб подібна доля судилася тим отрутохімікатам, що заскладовані у селі Худльово. Але з огляду на "порядки", що заведені в Ужгородському районі з нелегкої руки головного райдержадміністратора Анатолія Колібаби, можна думати все що завгодно. І в жодному випадку – не варто вірити словам райначальників. Якими б солодкими ті слова не були..."

Що до цього додати? Хіба що одне: словам головного обласного екологіста А.Погорєлова, здається,  також вірити не варто. Якими б схожими на халву вони не були...

Віктор Копанець,
Центр журналістських досліджень
PRESS-КАРПАТ
Категория: скандал | Просмотров: 932 | Добавил: moderator | Теги: Погорєлов, Худльово, химікати | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]