Главная » 2011 » Май » 5 » Компанія "Хліб Інвестбуд» успішно завершила перший етап форвардних закупівель зерна
10:42
Компанія "Хліб Інвестбуд» успішно завершила перший етап форвардних закупівель зерна

Компанія «Хліб Інвестбуд» успішно завершила перший етап форвардних закупівель зерна до державного інтервенційного фонду. Про це заявив 4 травня генеральний директор ТОВ «Хліб Інвестбуд» Роберт Бровді на спільній прес-конференції з в.о. керівника Аграрного фонду України СергіємХорошайловим.

Генеральний директор компанії «Хліб Інвестбуд» Роберт Бровді
Генеральний директор компанії «Хліб Інвестбуд» Роберт Бровді
Виступаючи перед журналістами, Роберт Бровді нагадав, що першим етапомнаповнення державного інтервенційного фонду було передбачено виділення понад 1,5 млрд. грн. на форвардну закупівлю зернових культур.Відповідну угоду з Аграрним фондом України "Хліб Інвестбуд" як оператор і виконавець програми підписав4 березня 2011 року.11 березня 2011 рокубуло завершено організаційну підготовку і розпочато анонсування програми з широкою роз’яснювальною роботою в місцевих та центральних ЗМІ. А 18 березня, відразу після надходження коштів на рахунки компанії, «Хліб Інвестбуд» розпочав безпосереднє підписання форвардних угод з сільгоспвиробниками.

За словами Р. Бровдіперший етап програми з укладання форвардних угод вдалося виконати упродовж 30-ти робочих днів. Тобто щоденний обсяг укладених форвардних контрактів складав 29-30 тис. тонн, що означало опрацювання заявок в середньому від 40-50 сільгоспвиробників. Показово, що саме у день завершення форвардних закупівель, згідно повідомлення Мінагропроду, сільгосппідприємства країни практично завершили (на 96%) посівну ранніх ярових культур. Таким чином, не дивлячись на певні застереження і побоювання щодо затримок з реалізацією програми, укладення й фінансування форвардних угод пройшло синхронно з посівною компанією.

"Станом на 29 квітня поточного року перший транш був освоєний компанією "Хліб Інвестбуд" в повному обсязі, в результаті чого здійснено закупівлю продукції трьох видів - пшениці продовольчої в обсязі 836 тис. т, жита - в обсязі 22 тис. т, гречки - в обсязі 1 тис 677 т. Відповідні грошові кошти в результаті підписаних договорів надійшли на розрахункові рахунки сільгоспвиробників, і перший транш успішно завершений", - зазначив Р.Бровді.  Він повідомив, що загалом за період з 18 березня по 29 квітня компанією «Хліб Інвестбуд» укладено з сільгоспвиробниками 1168 форвардних контрактів на поставку 860 тис. тонн зернових загальною вартістю 1,5 млрд. грн.Переважна більшість законтрактованого обсягу пшениці –2-го класу (58%). Питома вага пшениці 3-го класу складає 36%, 4-го класу – 6%.

За словами Р. Бровді найбільші обсяги форвардних закупівель здійснено у господарствах Рівненської, Сумської, Київської, Полтавської, Вінницької та Харківської областей. Середній лот закупівель становив 740 тонн, що свідчить про охоплення програмою  здебільшого середніх та дрібних виробників.Форвардна програма отримала максимально широку географію, аджезаявкина укладення форвардних контрактів надійшли від аграріїв з 378 (з існуючих 476) районів усіх без винятку 24 областей України та АР Крим.

Таким чином, згідно умов програми, усі без винятку сільгоспвиробники, що уклали форвардні контракти, повністю отримали перші 50% вартості майбутнього врожаю.Виділення наступного траншу в обсязі 20% вартості майбутнього врожаю розпочнеться з кінця травня – початку червня.Генеральний директор «Хліб Інвестбуду» наголосив, що компаніяяк оператор форвардної програми,зробила все можливе для забезпечення її зрозумілості, чесності, прозорості та зручності. Вся процедура перевірки документів і підписання угоди зводилась до кількох годин, а кошти, передбачені форвардним контрактом надходили на рахунок сільгоспвиробника уже наступного дня. Не було допущено жодного випадку затримокз проходженням документів чи виплатою коштів.Завдяки вжитим антикорупційним заходам та запровадженим механізмам контролю, вдалося запобігти проявам корупції та зловживанням.

В.о. генерального директора Аграрного Фонду України С.Хорошайлов констатував успішне виконання «Хліб Інвестбудом» своїх договірних зобов’язань в статусі оператора форвардної програми. Як наслідок, «проблем з формуванням державного інтервенційного фонду на даному етапі немає ніяких», – наголосив він. С. Хорошайлов вказав на безпрецедентні масштаби фінансування Аграрного Фонду з боку держави, і в тому числі на формування інтервенційного фонду.  «Порівняно з попередніми роками обсяг фінансування програм Аграрного Фонду майже вдвічі більший, ніж за останні три роки разом взяті»,– повідомив він. Характеризуючи ж перші підсумки форвардних закупівель, С.Хорошайлов зробив висновок, що «форвард – це безумовно дуже суттєва підтримка сільгосптоваровиробника. Фактично виробник отримує на п’ять-шість місяців безвідсотковий кредит. Це вагомий внесок Уряду в підтримку галузі».

Відповідаючи на питання журналістів стосовно експортних квот Р.Бровді та С.Хорошайловвисловили солідарну позицію – це був хоч і вимушений, але ефективний та адекватний крок з боку влади, який дозволив втримати цінову ситуацію на внутрішньому продовольчому ринку.

Окреме питання стосувалось експортної діяльності компанії «Хліб Інвестбуд», яка за повідомленнями окремих ЗМІ нібито отримала левову частку експортних квот, а насправді не може їх реалізувати. З цього приводу керівник «Хліб Інвестбуду» Р.Бровді чітко роз’яснив, що за наслідками двох розподілів у 2010/2011 маркетинговому році, компанія отримала 20,8% від загального обсягу експортних квот, що аж ніяк не можна вважати левовою часткою. Крім цього, при першому розподілі зернові квоти отримали 26 компаній, при другому – 29. Усі ці компанії нарівні з «Хліб Інвестбудом» здійснювали експорт зерна. Тому, на переконання Р.Бровді, вести мову про якусь «монополізацію» експортного ринку немає жодних підстав. І нарешті, щодо використання виділених квот, керівник «Хліб Інвестбуду» заявив – «наша компанія згідно отриманих квот здійснила експортні поставки пшениці та кукурудзи в повному обсязі. Цю діяльність ми завершили. На даний час ми продовжуємо здійснювати поставки за міжурядовими угодами, підсумок яких можна буде підвести після завершення маркетингового періоду».

Категория: Україна | Просмотров: 639 | Добавил: foto-uzh | Теги: Роберт Бровді, сільгоспвиробник, форвардних, Хліб Інвестбуд, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]