Главная » 2010 » Февраль » 16 » Коли влада понад усе
11:00
Коли влада понад усе

Чим довше Тимошенко  не визнає перемогу Віктора Януковича, тим більше скидається на те, що вона хоче залишитися при ньому прем'єром. Обізнані джерела стверджують, що в кулуарах знову заговорили про  коаліцію "ПРіБЮТ" та поділ країни на двох.  

Непереконлива перемога на президентських виборах  Віктора Януковича, за якого проголосувала  всього третина українських виборців, спонукає його до пошуку порозуміння  з іншими політичними таборами. Публічно він оголосив про початок переговорів  щодо створення нової коаліції в парламенті. Серед потенційних союзників спікери ПР назвали і НУ-НС, і КПУ, і Блок Литвина. Втім, як стверджують обізнані джерела у фракції БЮТ, в секретному режимі відновлено переговори про злиття двох олігархічних груп – ПР і БЮТ – в одну парламентську коаліцію "Соборності і стабільності". 

Непрямим підтвердженням такого ходу подій є те, що Юлія Тимошенко  затягує з визнанням результатів  виборів, прагне їх оскаржити і тим  самим максимально знівелювати  легітимність нового президента. Все це робиться під личиною боротьби з фальсифікаціями в східних і південних регіонах, які під час другого туру голосування начебто організували регіонали. Утім дивним видається одна з останніх заяв лідера парламентської фракції БЮТ Івана Кириленка про необхідність продовження конституційної реформи. 

Відомо, що у  фракції БЮТ в парламенті всього 153 багнети. В той час, як для конституційних змін необхідно мати 300 мандатів. Елементарна  арифметика показує, що без фракції  ПР про жодні реформи Основного  закону і мови бути не може. Отже, БЮТ дав чіткий сигнал, що готовий на все, аби Тимошенко залишити в кріслі прем’єра. В даному разі зрозуміло, що такий сценарій потрібен насамперед БЮТ, оскільки інакше щонайменше 50 депутатів їхньої фракції перебіжать на сторону президента Януковича.  

Олії у вогонь додає ще й російський фактор. Москва починає відверто диктувати свої вимоги. У цій ситуації в Януковича  зв’язані руки, оскільки в кулуарах парламенту вже на всю гуляють  чутки про те, що Кремль начебто  поставив йому ультиматум – залишити Тимошенко на посаді глави уряду. Таким чином Путін-Медвєдєв вбивають одразу двох зайців. По-перше, роблять Януковича залежним від Тимошенко, підриваючи його авторитет в очах виборців. По-друге, захищають від перегляду газові угоди між "Газпромом" та "Нафтогазом України", які цілеспрямовано ведуть українську економіку до катастрофи, а Україну – до підриву і подальшої втрати своєї незалежності.  

Іншими словами – Януковичу сьогодні не позаздриш, оскільки він стоїть перед надважким вибором, який  складається з двох лих. Або терпіти Тимошенко в уряді, або ж посваритися з Кремлем, тим самим одразу відкинувши головну свою передвиборну обіцянку про покращення відносин з Росією та їх пріоритетність в його зовнішній політиці.  

Тимошенко грає професійно і цинічно. Паралельно з кремлівським сценарієм про закріплення її в прем'єрському кріслі вона публічно відновлює перемовини з фракцією НУ-НС, аби лише не допустити їхньої участі в коаліції з ПР. Звісно, що робиться це все, щоб затягти час, а потім своїх номінальних союзників по "демократичній коаліції" поставити перед фактом уже готового "ПРіБЮТу". Адже недаремно один із БЮТівських юристів Святослав Олійник (близький до Андрія Портнова, якого пов’язують теплі стосунки з "батьком" торішньої конституційної змови Віктором Медведчуком, заявив, що Тимошенко може лишитися прем'єром лише в тому разі, коли вступить в коаліцію з ПР. Цю ж тезу повторює ще один політолог, близький до Тимошенко, Олексій Гарань. Він відкрито заявляє, що ПР і БЮТ мають об'єднатися заради "еволюційних реформ".  

Все це свідчить про цілеспрямовану роботу, скеровану  на те, аби за будь-яку ціну лишитися у владі. Історія показує, що заради влади Тимошенко готова на все. Після того, як вона назвала Януковича своїм ворогом, вона може швидко змінити риторику і завтра він буде їй мало не братом, якого вона готова задушити в своїх обіймах.  

Торік на Трійцю 7 червня, коли Віктор Янукович вийшов з переговорів про створення коаліції з БЮТ, Юлія Тимошенко звернулася до народу з такими словами: "Я не шкодую, що така спроба (створення коаліції ПР і БЮТ – прим.) була. Я не припиню спроб об'єднання країни і всіх політичних сил. Я вірю, що ми це (коаліцію ПР і БЮТ – прим.) обов'язково зробимо після президентських виборів". Адже, за її словами, об’єднання ПР і БЮТ це шанс "захистити країну від глобальної світової біди, від вбивчої фінансово-економічної кризи". Крім того, переконана прем’єрка, це шанс переписати Конституцію, яка "дисбалансує владу" і "сіє анархію". Нині і криза, і чинна Конституція нікуди не поділись. Як і цинічні плани Тимошенко.
Категория: Україна | Просмотров: 489 | Добавил: foto-uzh | Теги: Україна, політика, Влада | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]