Главная » 2009 » Октябрь » 19 » Коли починається залежність від тютюну...
11:36
Коли починається залежність від тютюну...
курінняТема тютюнопаління, настільки стара, як світ і сам тютюн. Звідси і відомий вислів Марка Твена "Спочатку Бог створив чоловіка. Потім створив жінку. Потім Богу стало шкода чоловіка, і він дав йому тютюн".

Тютюнопаління один із найбезглуздіших видів залежності. Медичне визначення його звучить так – "Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання тютюну". Людина, затягуючись черговою порцією нікотину, вигадує безліч мотивацій для чого це їй потрібно. Водночас, вона знає не менше причин, які говорять про безглуздість цього заняття, навіть про його шкідливість.

Що ж "дарує" те, що ти куриш? Цигарка містить близько 6 - 8 мг нікотину, з яких 3 - 4 мг потрапляє в кров ... Дим від однієї викуреної цигарки важить 0,5 г. У тютюновому димі міститься понад тисячі різних компонентів. У димі від 20 сигарет близько 0032 г. аміаку, а за об’ємом – від 0,15 до 0,46%, який подразнює слизову оболонку порожнини рота, носа, горла, трахеї, бронхів ... Тютюновий дим від викурених 20 сигарет містить 369 мл окису вуглецю, або 5% об’єму. Окис вуглецю створює перешкоди однієї з найважливіших функції крові – нести кисень до різних органів і тканин ... і це все коли ти палиш.

Головний лікар Закарпатського обласного наркологічного диспансеру, головний нарколог області Василь Кручаниця каже, що з першого разу відмовитись від паління вдається не всім. Та якщо ви все ж прагнете звільнитись від шкідливої звички, не впадайте у відчай від першої ж поразки.

– Василю Васильовичу, тютюнопаління – це хвороба, звичка, згубна пристрасть чи атрибут життя окремої людини, якась ознака відмінності її від інших, чи щось інше?

– Кожен курець, сам визначає роль тютюну в його житті. Скільки курців, стільки і версій. Найчастіше – це "заспокійливе" "знімає стрес", для когось – це навпаки, "стимулятор", активізує і допомагає працювати, ще для частини – це важливий ритуал. Для підлітків – це атрибут "дорослості", "значущості" чи ще якихось мотивацій на кшталт "я палю, бо всі мої друзі палять".

Ці всі причини не мають нічого спільного зі свідомим вибором. Якщо на підсвідомому рівні курець переконаний, що паління знімає стрес чи навпаки, стимулює або допомагає бути членом якоїсь суспільної групи – то це буде саме так. Курець отримує те, в чому сам себе переконав. Ні один курець у світі не скаже, що я буду вдихати дим, який містить велику кількість канцерогенів, смол і інших, не дуже корисних речовин.

Чи свідомий це вибір людини? Свідомий вибір – це коли людина приймає рішення СВІДОМО. Але про який свідомий вибір можна говорити, коли курець, вночі чи в дощ, незважаючи на матеріальні витрати, які несе за собою паління, біжить до найближчого кіоску з єдиною думкою – купити цигарки?

– То що ж таке тютюнова залежність з точки зору медицини? Чому велика кількість людей стверджує, що палить, але залежності не має?

– Як і будь-яка залежність, залежність від тютюну не виникає за одну спробу. Формування залежності від тютюну в кожної окремої людини відбувається протягом різного часу і залежить значною мірою, від психо-фізіологічних особливостей та частоти таких спроб.

– А як визначити чи сформована вже залежність?

– Дуже просто! Не паліть! Якщо через якийсь час, ви впіймаєте себе на думці, що вже просто несила терпіти, так і хочеться затягнутись цигаркою – мабуть таки, залежність у вас вже є. Іншою ознакою залежності є збільшення частоти чи кількості викурених сигарет. Ви помітили, що палите більше чи частіше – це означає, що тої дози нікотину, яку отримував ваш організм до цього йому вже не вистачає, і він потребує більшого. На цьому етапі, велика кількість курців роблять спроби зменшити кількість сигарет, або навіть кинути палити. "Кинути палити — найпростіша річ у світі, – казав, знову ж таки, відомий письменник та завзятий курець Марк Твен. – Я сам робив це тисячі разів". А наступні дві ознаки, я мушу процитувати:

– постійна стурбованість вживанням речовини, що проявляється у тому, що заради вживання речовини нехтуються важливі альтернативні витоки отримання задоволення та інші інтереси, або в тому, що витрачається надзвичайно велика кількість часу на діяльність, пов’язану з отриманням та прийомом речовини, а також на відновлення від наслідків її вживання;

– стійке вживання речовини всупереч ясним доказам шкідливих наслідків, що проявляється у тому, що особа продовжує вживати речовину навіть, якщо вона інформована щодо природи і ступеня шкоди.

Це означає, що якщо людині-курцю запропонувати вибір: подивитись цікавий фільм чи перекур, вона обирає перекур. Це яскраво видно в кінотеатрах, коли курці, під час фільму, навіть дуже цікавого, "вискакують" на перекур. І по другому пункту, це коли людина-курець, маючи проблеми зі здоров’ям, наприклад, бронхіт, маючи достатньо інформації про те, що ефективність лікування значно знижується, а деколи навіть нівелюється тютюнопалінням, продовжує палити.

– Людина, робить особистий вибір тоді коли лише починає палити?

– Так. Коли робить перші спроби, коли може безболісно відмовитись від цього безглуздого заняття.

Чи хочете ви стати тим пішаком, якого використовують для збагачення як кінцеву мету виробники тютюну? Чи хочете ви, щоб за ваші гроші, для вас робили яскраву красиву рекламу тютюнових виробів. Чи хочете ви, щоб за ваші же гроші ці ж тютюнові виробники проводили масштабні профілактичні програми? Придумайте для себе щось більш прийнятне і корисне, те що для вас буде адекватною заміною викуреній цигарці, те, що подобається особисто вам. Наприклад, сидячи в компанії, за приємною бесідою, замість цигарки, випийте склянку фрешу. Або заміть пачки сигарет, придбайте собі або близьким щось необхідне або якусь приємну дрібничку.

Для тих, хто вже залежний, рано чи пізно, тютюнопаління вже не приносить задоволення. А часто, викликає дискомфорт і починає заважати. Особливо тоді, коли починаються проблеми зі здоров’ям. Перше, з чого потрібно розпочати, це усвідомити свою залежність. Друге, зрозуміти, чому і для чого потрібно її позбуватися. І третє, визначитись, у який спосіб це робити. Перші дві складові, не потребують втручання лікаря. Тільки в третій складовій, спеціаліст може рекомендувати спосіб, який найбільш прийнятний для даної людини з урахуванням усіх її психологічних та фізіологічних особливостей та вже наявних захворювань.

– Пане Василю, розкажіть бодай коротко про способи лікування тютюнової залежності.

– Відомо понад 120 методів лікування тютюнової залежності, із яких широко використовують близько 40. До основних методів відносять різні варіанти рефлексотерапії, сугестивні форми психотерапії, аутотренінг, поведінкову терапію, замісну терапію з використанням нікотину (спрей, інгалятор, пластир, жувальна гумка) і ін.

Однак, один факт є винятково важливим і незмінним – виражене бажання людини кинути палити, наявність у неї твердої волі і неухильної рішучості позбутися руйнуючої здоров’я, нерідко небезпечної для життя вади – паління.

Людина, яка є курцем "зі стажем", кидаючи палити, повинна чітко усвідомлювати, для чого вона це робить. Тільки маючи значиму мету, є сенс починати. Як писав англійський психіатр M.Расел "Люди курять не тому, що хочуть курити, а тому, що не можуть перестати".

– Особисто ви, палите?

– Я був курцем "зі стажем" і підтверджую сказані вище слова своїм власним досвідом.

Нині я б порадив, визначте день, коли ви припините палити. Сплануйте власну стратегію поведінки. Адже ефективна відмова від паління, потребує змін в поведінці. Проаналізуйте, де і коли ви найбільше та найчастіше палите і продумайте, як будете уникати подібних ситуацій. Якою буде ваша поведінка? Ви будете себе мучити, нервуватись, "заїдати" невикурену сигарету. Чи вже зараз придумаєте альтернативний спосіб як себе відволікти? Це має бути щось достойне, наприклад активне заняття спортом, чи зрештою секс.

– А що потрібно знати, перед тим, як кидати палити?

– Варто пам’ятати, що навіть одна затяжка буде провокувати подальше паління і зробить його припинення важчим. Це найбільш поширений самообман, я буду поступово зменшувати кількіть сигарет або перейду на легші і поступово кину палити.

Алкогольні напої спричиняють виникнення рецидиву і слід обмежувати їх вживання в період відмови від паління;

Наявність інших курців в домі перешкоджає припиненню паління; бажано, щоб члени сім’ї, які палять, разом із пацієнтом відмовилися від паління або не курили в його присутності.

Людина, яка припиняє палити, потребує підтримки та розуміння членів сім’ї, друзів, коллег.

Особам із середнім і високим ступенем нікотинової залежності можливим є призначення засобів фармакотерапії. Найбільш часті явища, на які скаржаться курці "зі стажем" при припиненні тютюнопаління є: неспокій, розлади сну, роздратованість, депресія, нетерпимість, труднощі концентрації, непосидючість, голод, шлунково-кишкові проблеми, головний біль. Якщо ці явища виникають, пам’ятайте, цей стан тимчасовий, і ви можете з цим успішно справитись. Згадайте, для чого ви кидаєте палити. Якщо ці явища дуже турбують, зверніться до свого лікаря, він порекомендує як відкоригувати порушення сну, шлунково-кишкові розлади чи припинити головний біль. При депресіях – можливе призначення антидепресантів. А відчуття голоду – "заїдайте" здоровим харчуванням – більше фруктів, овочів, соків, це не дасть вам набрати вагу. Одночасно збіль-шіть фізичні навантаження.

І останнє, порада для батьків. Ви відчули запах тютюну від дитини? Не кричіть, не карайте, не допитуйте. Поговоріть з дитиною як з партнером. Тільки так, дитина розповість чому і при яких обставинах вона палила. І тільки так, ви зможете зрозуміти, що з цим робити. Основні причини, чому діти починають палити, це вплив однолітків, що палять, "для дорослості" і паління членів родини. Якщо це було "за компанію" – у дитини має бути сформоване вами переконання, що не палячи, вона не стає гіршим членом компанії, а навпаки, кращим, більш витривалим у спорті, без неприємного тютюнового запаху, з кращим кольором шкіри, збереженим здоров’ям і багатьма іншими перевагами (наприклад, збережені кишенькові гроші на щось цікаве а не на сигарети). Якщо дитині для кращої комунікації серед однолітків потрібен такий засіб, як паління, подумайте, може це і ваше недопрацювання у вихованні? Підліток формується як особистість, його невпевненість у спілкуванні – звідки це? Чи має ваша дитина якесь цікаве заняття? Що їй найбільше подобається? Чим вона займається у позашкільний час? Які у неї інтереси? Тільки маючи відповіді на ці запитання ви зможете запропонувати дитині вагому альтернативу палінню. Звичайно, якщо ви самі не палите. Бо в цьому випадку, дитина буде змушена зважувати ваш особистий приклад і ваші слова. Як практика свідчить, переважає особистий приклад.

– Дякую за розмову.

Світлана ТЕРПЕЛЮК



І якщо Ви кинете палити цигарки, через 20 хвилин після останньої цигарки, артеріальний тиск нормалізується, відновлюється робота серця.

І якщо Ви кинете палити, через 8 годин нормалізується вміст кисню в крові.

І якщо Ви кинете палити, через 2 доби посилиться здатність відчувати смак і запах.

І якщо Ви кинете палити, через тиждень покращиться колір шкіри, зникне неприємний запах шкіри, волосся, видиху.

І якщо Ви кинете палити, через місяць стане легше дихати, покине головний біль, перестане дошкуляти кашель.

І якщо Ви кинете палити, за півроку значно поліпшаться Ваші спортивні успіхи.

Паління – не приносить користі.

Палити! Так або Ні! Вам вирішувати.

Міні тест: як кажуть, "важка" тютюнова залежність, поставте собі тільки три запитання, які потребують відповіді "так" або "ні":

1. Чи випалюєте ви понад 20 сигарет щодня?

2. Чи палите ви протягом перших 30 хвилин після пробудження?

3. Чи відчували ви сильний потяг до паління або симптоми відміни під час попередньої спроби кинути палити?

Три рази „так”? – Ви людина залежна!
Категория: здоров’я | Просмотров: 1038 | Добавил: foto-uzh | Теги: паління, здоров’я, куріння, тютюн | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
0  
1 Тарас   (03.06.2010 11:37) [Материал]
Привіт скажу що кинути реально і відчуваю себе повноцінніше, допомогла підтримка дружини, батьків. Намагався обговорювати з кимось з близьких кожне бажання викурити сигарету і мене підтримували не робити цього. Також уявив фразу що курці помирають молодими.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]