Главная » 2009 » Ноябрь » 10 » ФАТАЛЬНЕ ПОЛЮВАННЯ...
11:12
ФАТАЛЬНЕ ПОЛЮВАННЯ...
пистолетДнями в Закарпатській області трапилася трагічна подія: під час затримання зловмисників, які підозрювалися в скоєнні  правопорушення, від пострілу міліціонера загинула молода людина. Як то часто буває, ця надзвичайна пригода обростає різними чутками та домислами, з-поміж яких, як відомо, важко розгледіти істину. Отож, що трапилося насправді недільної пори у Великоберезнянському лісі?
Одним із напрямків роботи міліції є виявлення у зловмисників незареєстрованої зброї та протидія її незаконному застосуванню. Зокрема, й під час браконьєрства. Великоберезнянський район Закарпатської області--один із найбільш лісистих в краї. У тамтешніх лісах, на щастя, ще збереглося чимало дичини: зайці, дикі кабани, косулі тощо. Проте не бракує й браконьєрів, які вистрілюють все підряд. Ще з часів війни в тамтешнього населення збереглося чимало зброї: карабіни "Манліхер”, гвинтівки Мосіна, пістолети тощо. Не бракує й боєприпасів. Час від часу міліціонери вилучають під час обшуків у жителів району  підпільні арсенали.
Одне з таких відпрацювань відбувалося минулого тижня. Розпочався сезон полювання на зайців і копитну дичину, тож міліція вирішила перевірити, чи все гаразд у сфері районного мисливства. Начальник Великоберезнянського райвідділу міліції Василь Понзель затвердив розпорядження про проведення відпрацювання Великоберезнянського району щодо виявлення фактів браконьєрства, порушень правил полювання, незаконного поводження зі зброєю. Було створено оперативну групу з числа кількох працівників Великоберезнянського РВ ГУМВС, які мали на меті виявляти подібні факти. На патрулювання міліціонери заступили з вогнепальною зброєю та спецзасобами. До відпрацювання лісових масивів району було також залучено єгерів Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР).
Невдовзі міліціонери отримали оперативну інформацію про те, що група мешканців Великоберезнянського району здійснює незаконне полювання, до того ж в заповідній зоні, де полювати взагалі заборонено. Відтак післяобідньої пори в неділю, 8-го листопада, в урочищі "Велика пасіка” поблизу села Кострино було затримано трьох рідних братів -- місцевих жителів. 35-річний Володимир, 27-річний Юрій та 23-річний Мирослав знаходилися у заповідній зоні, не маючи відповідних документів на право полювання (зокрема, не мали ліцензії на відстріл диких тварин). Не було з ними й єгерів, як того вимагають відповідні інструкції. Зате вони були озброєні двома гвинтівками марки "ІЖ”.
Після виявлення зазначеного порушення (відсутності дозволів на полювання), громадянам було запропоновано пройти до райвідділу міліції для з’ясування обставин справи й документування правопорушення. Під час слідування в райвідділ між працівниками міліції та одним із затриманих братів--Мирославом виник конфлікт, під час якого той спробував вихопити зброю від 27-річного старшини міліції Андрія К. Правоохоронець застосував у відповідь вогнепальну зброю, внаслідок чого Мирослав С. був смертельно поранений. Від усіх учасників інциденту було взято кров для встановлення факту вживання алкогольних напоїв. Матеріали за даним інцидентом передано для прийняття рішення в прокуратуру Великоберезнянського району. Водночас проводиться службове розстеження стосовно дій працівників міліції службою внутрішньої безпеки та інспекцією з особового складу ГУМВС.
Зауважимо, що згідно зі ст.15.1 Закону України "Про міліцію”, працівники органів внутрішніх справ мають право на застосування табельної вогнепальної зброї під час виконання ними своїх службових обов’язків. Цитуємо:
--Спроба особи, яку затримує працівник міліції із вогнепальною зброєю в руках, наблизитись до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутись до зброї, дають працівникові міліції право застосувати вогнепальну зброю.

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
Категория: кримінал | Просмотров: 663 | Добавил: foto-uzh | Теги: милиционер, пистолет, Закарпаття, УМВС | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]