Главная » 2009 » Сентябрь » 11 » ДЦП лікують у... сауні
13:36
ДЦП лікують у... сауні
В Україні понад 20 тисяч дітей-інвалідів, які хворіють на дитячий церебральний параліч (ДЦП). До Петра Буренюка, головного лікаря Заліщицького обласного дитячого санаторію, що на Тернопільщині, щодня звертаються кілька десятків людей. Прийняти на лікування стільки дітей у невеликий санаторій нереально. Проте отримати консультацію може кожен. Він розробив свою методику лікування, завдяки якій понад сто діток із ДЦП почали рухатися, тримати голову, говорити. 

- Петре Павловичу, у чому полягає суть вашої методики?

- Таке лікування я назвав тепловою релаксацією. Під впливом підвищених температур тіло розслаблюється і стає млявим. А це важливо для хворих на ДЦП, адже у них постійно підвищений тонус м’язів. Згадайте, як ви почуваєтеся у сауні. Щось подібне відбувається і з хворими дітьми, однак для них вибирається оптимальна температура – сорок-шістдесят градусів. Саме в таких умовах найкраще працюють потовидільна, ендокринна, гормональна системи.

- Температура, яку встановлюєте у сауні, залежить від віку дитини чи від ступеня складності хвороби?

- Беруться до уваги індивідуальні показники кожної дитини. Однак загалом практикую такий поділ: малечу до двох років гріємо у теплових ваннах за температури не вище сорока градусів, для чотирьох-шестирічних діток використовуємо сауни з липових дощок за температури сорок-п’ятдесят градусів, для старших оптимальна температура – п’ятдесят-шістдесят градусів. Така релаксація триває від п’ятнадцяти хвилин до півгодини, залежно від того, наскільки хвора дитина. 

- Які процедури застосовуєте після сауни?

- Розслаблену дитину відправляємо за індивідуальною програмою у трав’яні ванни, аплікації з розігрітих грязей, парафіну, озокериту, на гідромасаж або у штучну соляну печеру.

- І яким є результат теплової релаксації?

- Впроваджувати цей метод ми почали у 2007 році. Вже за перший рік вдалося пролікувати п’ятдесят чотири дитини з ДЦП. Із них семеро почали тримати голову, шестеро сидіти, семеро почали ходити, у сімнадцяти збільшився словниковий запас і у шести зменшилися судоми. Чесно кажучи, ми самі не чекали, що буде такий результат. Проаналізувавши історію хвороби кожної дитини до і після релаксації, дійшли висновку: у кожному випадку є позитив від лікування.

- Які найважчі симптоми доводилося виліковувати?

- Важких випадків довелося пережити чимало. Уявіть собі: у дитини не було жодних рефлексів, а потім, за кілька місяців, вона починає говорити деякі слова чи робити якісь рухи. Увесь період реабілітації я спостерігав за цією дівчинкою, бачив, коли вона вперше кивнула головою чи намагалася вимовити якийсь звук. Для мене найбільшою радістю було, коли дитина змогла об’єднати усі свої зусилля і заговорити. 

- ДЦП – хвороба вроджена чи набута?

- Дитячий церебральний параліч - це тяжка вроджена хвороба нервової системи, через яку підвищується тонус м’язів рук або ніг, а протягом життя поступово настає повна або часткова нерухомість однієї чи кількох кінцівок. Достеменних причин появи цієї недуги не встановлено, проте вважається, що її виникнення спричиняє кисневе голодування мозку дитини та його пошкодження ще в утробі матері. Ще одним фактором ризику виникнення ДЦП є статеві хвороби матері, пологова травма, низка вірусних інфекцій. 

- ДЦП можна вилікувати чи лише підлікувати?

- Усе залежить від того, наскільки вражений спинний чи головний мозок. Стовідсотково здоровою ця дитина не буде вже ніколи. Однак як світяться очі кожної мами, дитина якої змогла зробити якийсь додатковий рух... 

Високий Замок

Категория: здоров’я | Просмотров: 893 | Добавил: onok | Теги: здоровя, сауна, лікування, ДЦП | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]