Главная » 2010 » Май » 19 » Арсеній Яценюк щодо розподілу власності колишнього СРСР: «Давайте спочатку підрахуємо активи і пасиви»
11:09
Арсеній Яценюк щодо розподілу власності колишнього СРСР: «Давайте спочатку підрахуємо активи і пасиви»
Лідер політичної партії «Фронт Змін», екс-міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк виступає проти «нульового варіанту» розподілу власності колишнього Радянського Союзу між Україною та Росією. Таку позицію він висловив в ефірі «5 каналу» у вівторок, 18 травня.Арсеній Яценюк зазначив, що Україна є єдиною з колишніх радянських республік, котра не погодилася при розподілі зарубіжних активів СРСР на так званий «нульовий варіант».

Екс-міністр закордонних справ пояснив, що внесок України у створення власності Радянського Союзу був одним із найбільш вагомих серед усіх інших союзних республік. Він нагадав, що до власності Союзу відноситься золотий запас, золотовалютні фонди, власність так званих «соцзагранбанків», власність всіх іноземних дипломатичних представництв Радянського Союзу за його межами. І коли ішлося про розподіл цієї власності, майже всі республіки погодилися на те, що Росія як правонаступниця Союзу взяла на себе його борги і відповідно - всі активи. Проте позиція України полягала в тому, щоб спочатку провести підрахунок всіх активів, визначити їх вартість, вартість золотих запасів, банківських запасів, дипломатичних представництв.

«Покладемо це на одну шальку терезів, а на другу - заборгованість Радянського Союзу, яка була погашена Росією. Тоді ми зрозуміємо: погоджуємося ми на «нульовий варіант» чи ні», - підкреслив політик.

«Коли йдеться про розподіл власності Союзу, як колишній міністр закордонних справ України я наполягаю на тому, що нам потрібно звести активи і пасиви. Ми повинні зрозуміти шляхом міжнародного аудиту, якими є реально активи радянської держави, які реальні зобов’язання радянської держави й скільки Україна може на себе взяти як однієї частини, так і іншої», - підкреслив він.

За словами Арсенія Яценюка, позиція України в питанні власності СРСР враховується іншими державами. Так, наприклад, Росія намагалася продати будівлю колишнього радянського посольства у Великобританії. «Ми провели судове засідання, і британський суд став на український бік: не може бути продано. Начебто це посольство у власності Росії, але воно не може бути продано без згоди української держави», - розповів політик.

«Тому наша позиція повинна бути однозначною: перше – рахуємо, друге – ділимо, третє – приймаємо рішення, що з цього приводу робимо. А Росія завжди наполягала на одному – давайте швиденько ратифікуємо так званий «нульовий варіант» - ви нічого нам не винні, а ми нічого вам не винні. Так не піде, давайте спочатку порахуємо», - підкреслив лідер «Фронту Змін».
Категория: Україна | Просмотров: 505 | Добавил: foto-uzh | Теги: Україна, Роберт Бровді, Фронт Змін, лідер | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]