Главная » 2010 » Апрель » 22 » Арсеній Яценюк: «Не програма розвитку, а безпорадний текст»
10:29
Арсеній Яценюк: «Не програма розвитку, а безпорадний текст»

Арсеній ЯценюкТак лідер «Фронту Змін» в ефірі «Шустер Live» на телеканалі «Україна» оцінив Державну програму економічного і соціального розвитку на 2010 рік, яку вніс уряд на розгляд Ради і за яку проголосувала в першому читанні коаліція.

 - Це 200 сторінок цікавого, але безпорадного тексту. Я не впевнений, що уряд і коаліція до кінця року навіть прочитають те, що написали, - зауважив він.

 Політик підкреслив, що так звана держпрограма цілком повторює всі 360 існуючих в Україні державних цільових програм. До того ж, уряд в цьому опусі навіть не поставив чітких цілей і не визначив бодай кілька конкретних реформ.

 - Я чув від прем’єра і віце-прем’єра про те, що вони хочуть реформ. Але чому всі реформи звелися до підвищення тарифів для населення і підвищення податків. Це не реформа, - зазначив Яценюк.

 При цьому політик переконаний, що сьогодні найважливіше завдання для країни – це подолання безробіття. Адже в Україні тільки офіційних безробітних близько двох мільйонів. Ще стільки ж людей, за неофіційними даними, не мають постійної роботи. Якщо людина не має роботи, то їй нічим заплатити за житло, за навчання, за лікування. Тоді людина втікає з країни.

 Лідер «Фронту Змін» нагадав, що за останні десять років із України виїхали 2,5 мільйони українців:

 - Щороку нас дедалі менше. Торік населення країни скоротилося аж на 259 тисяч. Тому базове завдання для уряду – це не писати різного роду твори, а вирішувати проблеми безробіття.

 При цьому, зазначив Яценюк, безробіття краще долати, вирішуючи проблему з розбудовою інфраструктури. Адже в країні немає доріг, мостів тощо. Їх треба будувати. А для будівництва необхідно залучати гроші й людей.

 - Будівництвом доріг ми вирішимо дві проблеми: зайнятості і модернізації, - наголосив політик.

 Другим рішенням проблеми безробіття повинно стати створення умов для розвитку малого і середнього підприємництва. Цілі оповідання пишуть про те, як цьому сектору економіки треба допомагати. Проте Арсеній Яценюк упевнений, що треба почати з того, щоб дрібному і малому бізнесу бодай не шкодили, а далі думати про його кредитну підтримку:

 - Уряд мав би поставити перед собою таку ціль і сказати: «Ми видамо на малий і середній бізнес стільки-то мільярдів, компенсуємо процентну ставку для тих людей, які отримують кредит, - для маленького кіоску, магазину. Нехай людина зможе отримати кредит на 10 років із низькими процентами».

 Третьою системною проблемою в країні, на переконання лідера «Фронту Змін», є відсутність доступного житлобудівництва:

 - Не треба вигадувати велосипед. Це вже зробили в США і Росії. Дайте 30-річний кредит і можливість компенсувати процентну ставку, або зробіть для цієї категорії громадян низьку ставку і дайте їй роботу, щоб вона могла його виплачувати.

 Окрім перелічених базових проблем, відповідь на які не містить в собі державна програма, підготовлена урядом, залишається ще й проблема всеохопної корупції, про яку в урядовому документі ані слова.

 - Якщо сьогодні в Україні не буде подолана корупція, всі наші плани, всі мільярди грошей, які будуть залучені від американців, європейців і росіян нібито на розбудову країни, розтягнуть по кишенях, - переконаний Арсеній Яценюк.

 Він укотре наголосив, що основне джерело корупції – українська виборча система, парламент і система кадрового добору у владу:

 - Якщо ми будемо міняти тільки обличчя у владі, але не змінимо систему управління і її цінності, то в нас нічого не вийде. Якщо ж змінимо систему, то в нас зявиться політична воля і політична чесність. Тоді країна працюватиме, і не треба буде ніяких програм - лише дії. Тому я закликаю владу діяти вже сьогодні, а не займатися пустопорожньою писаниною.


Категория: Україна | Просмотров: 556 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, безробіття, подолання, Уряд Змін, Фронт Змін, лідер | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]