Главная » 2010 » Апрель » 20 » Арсеній Яценюк: «Без подолання корупції в Україні неможлива жодна реформа»
10:19
Арсеній Яценюк: «Без подолання корупції в Україні неможлива жодна реформа»
Арсений ЯценюкЛідер політичної партії «Фронту Змін» Арсеній Яценюк вважає, що єдиний шлях боротьби з корупцією - це створення антикорупційного комітету. Про це він заявив під час круглого столу «Прийнятність грузинського антикорупційного досвіду для України», організованого Фондом Арсенія Яценюка «Open Ukraine».
У заході за допомогою телемосту взяли участь державний міністр Грузії з координації реформ у 2005-2008 роках Каха Бендукідзе та головний радник прем’єр-міністра Грузії з економічних питань Вахтанг Лежава.
«У країні відсутня реальна система боротьби з корупцією. Єдиний шлях, який був мною запропонований, - це створення антикорупційного комітету як єдиного органу, який має відповідні повноваження та підпорядкування. Для цього потрібні зміни до кримінально-процесуального законодавства», - зазначив Арсеній Яценюк.
Політик підкреслив, що для подолання корупції в Україні потрібна реальна політична воля. «Справа не тільки в кримінальному законодавстві, не тільки в тому, хто буде відповідати з органів державного управління, справа в розумінні й менталітеті. Бо корупція – це суспільне явище», - сказав він.
Серед напрямків роботи для боротьби з корупцією Арсеній Яценюк назвав просвітницьку місію, роботу з людьми: «Треба людям дати зрозуміти, що органи державної влади реально борються з корупцією. І що корупційні діяння переслідується законом».
Лідер «Фронту Змін» також вважає, що подолання корупції неможливе без зміни системи управління в країні. «Не можуть боротися з корупцією ті, хто сам є частиною цієї системи», - зазначив політик.
«Корупція є викликом для нас, для всього українського суспільства. Треба шукати найкращий досвід, залучати найкращих фахівців. Це має бути пріоритетом для держави, нового уряду і президента. Це є пріоритетом для нас – для УРЯДУ ЗМІН. Ми будемо цим питанням займатися», - заявив Арсеній Яценюк.
Політик переконаний, що в країні не можна провести жодної реформи без вирішення базового питання – подолання корупції. «Усі інші заклики, гасла, програми так і не будуть виконані, якщо країна не стане на шлях реальної боротьби з корупцією» - підсумував він.
Нагадаємо, 15 грудня Арсеній Яценюк зареєстрував у Верховній Раді України під № 5437 проект Закону України «Про Національний антикорупційний комітет». Проект передбачає, що за своїм статусом НАК є військовим формуванням, що підпорядковуватиметься напряму Президенту, який згідно з Конституцією є гарантом додержання прав і свобод людини і громадянина, а також керівником у сфері забезпечення національної безпеки та оборони держави. Основне призначення відомства – складання адміністративних протоколів, здійснення оперативно-пошукової діяльності та досудового слідства щодо діянь, пов’язаних із корупцією та посадовими злочинами. Об’єкт діяльності Комітету - вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування (наприклад, Президент України, міністри, голови обласних держадміністрацій, народні депутати).
Категория: політика | Просмотров: 652 | Добавил: foto-uzh | Теги: Политика, Арсений Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]